— “Een erotische ontdekkingstocht vol fantasie en verbeelding” —

WIE SCHRIJFT DIE BLIJFT (DEEL 3 – slot)

Na deel één en twee, volgt hier een tip over de lengte van de zinnen.

We krijgen op de redactie van Shespot regelmatig verhalen binnen van schrijfsters en schrijvers. Daar zijn we uiteraard heel content mee. Als dat is gebeurd, dan wordt het verhaal door de redactie doorgelezen en indien nodig gecorrigeerd op taal- en spellingfouten. Uiteraard wordt er ook gekeken naar de inhoud en of die bij Shespot past. De gehanteerde criteria zijn na te lezen op de pagina “Een erotisch verhaal insturen”. Is dat in orde, dan wordt er verder aan het verhaal inhoudelijk gezien, niets veranderd.

Tip: wil je graag dat je naam of pseudoniem vermeld wordt onder het verhaal? Stuur dan de tekst in, met onderaan de gewenste naam van de auteur.

Over de lengte van zinnen. Het komt met regelmaat voor dat er verhalen binnenkomen, waarbij zinnen met komma’s aan elkaar zijn geregen. Hieronder een voorbeeld: We lopen samen op het strand, Ron en ik, terwijl de wind ons straf om de oren waait, waardoor we ons wel erg koud van binnen voelen, en dat terwijl we zo verliefd op elkaar zijn geworden. Het liefst zouden we nu terug naar het hotel willen gaan, terug naar ons warme bed, waarin we gisteravond zo heerlijk gevreeën hebben samen, waar we beide een fantastisch hoogtepunt beleefden.

In dit voorbeeld komt slechts één punt en één hoofdletter voor, ten teken dat er een nieuwe zin begint. Wat de redactie dan kan doen is alles losknippen en voorzien van punten en hoofdletters. Tot op zekere hoogte wordt dat gedaan, maar dat moet er niet toe leiden dat het verhaal qua toon en sfeer verandert. Daarom de tip om dit zelf thuis in de gaten te houden. De stelregel is simpel: korte zinnen lezen fijner!

Het verhaal zou er zo uit kunnen zien: We lopen samen op het strand, Ron en ik. De wind waait ons straf om de oren. Daardoor voelen we ons wel erg koud vanbinnen. En dat terwijl we zo verliefd op elkaar zijn geworden. Het liefst zouden we nu terug naar het hotel willen gaan. Terug naar ons warme bed. Daarin hebben we gisteravond samen zo heerlijk gevreeën. We beleefden beide daar een fantastisch hoogtepunt.

Hieruit blijkt dat korte zinnen niet alleen duidelijker overkomen, ze lezen ook prettiger en zijn minder vermoeiend om te kunnen begrijpen. Ze voorkomen bovendien dat er fout bij de verwijswoorden wordt gemaakt. Daarvan hier een voorbeeld: Ik zag buiten een aantrekkelijke dame lopen, dat deed mijn hart sneller kloppen. De fout zit in het gebruik van het verwijswoord dat. Het is immers die dame. Daardoor moet het zijn: die deed mijn hart sneller kloppen.

Zijn de twee zinnen niet met een komma aaneengeregen, dan wordt dit probleem vanzelf opgelost: Ik zag buiten een aantrekkelijke dame lopen. Ze deed mijn hart sneller kloppen.

Dit was het derde en laatste deel van Wie schrijft die blijft.
Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd de redactie mailen: [email protected] Veel succes met schrijven!

Wil je meer weten? Klik dan hier.

Groeten, redactie Shespot.

Beoordeel dit verhaal

6 Reacties

  1. Jan Weeber 12 jan 2022
  2. alexander lightman 13 jan 2022
    • Jan Weeber 08 feb 2022
  3. Tamar 02 feb 2022
  4. Tamar 02 feb 2022
  5. Jan Weeber 08 feb 2022

Plaats een Reactie

Ben je een robot? *