— “Een erotische ontdekkingstocht vol fantasie en verbeelding” —

EEN VERHAAL SCHRIJVEN, HET VERVOLG

De redactie van Shespot heeft met enige regelmaat de vraag gekregen van beginnende, maar ook van de meer ervaren schrijfsters en schrijvers wat nu een verhaal voor Shespot een goed verhaal maakt. Die vraag is goed te begrijpen. Het is toch een apart genre: de erotische vertelling. We hebben daarom onze tips gebundeld.

Aanwijzingen bij het schrijven van een erotisch verhaal voor Shespot.

Lengte:
Een verhaal voor Shespot telt minimaal duizend en maximaal tweeduizend woorden. Is het verhaal langer, stuur het dan in twee hoofdstukken in.

Inspiratie:
Een idee voor een verhaal opdoen kan geheel spontaan plaatsvinden. Ook kunnen eigen herinneringen een rol daarbij spelen. Tevens kan een enkel woord aanleiding tot een verhaal zijn. Neem daartoe een willekeurig gekozen woord en bedenk een verhaal erom heen. Voorbeeld: het bedachte woord is “bril”. Het verhaal kan dan gaan over iemand die een bril nodig heeft. Hij komt in een hokje terecht voor een oogmeting. De winkelbediende blijkt een wel heel knappe en woest aantrekkelijke vent. Hoe zal die oogmeting verlopen en waarom zegt juist de klant dat het hokje op slot moet?

Eigen ervaringen:
Wie in de ik-vorm schrijft kan ook een waargebeurde belevenis beschrijven. Als de namen en enkele omstandigheden worden veranderd, dan zal niemand dat als meebeleefde ervaring herkennen. Het grote voordeel is dat er veel details opkomen tijdens het schrijven en ook de prettige ervaring zal een rol spelen bij het schrijven. Merk je dat je jezelf prettig voelt tijdens het schrijven, dan zal dat straks bij de lezer ook het geval zijn.

Context:
Een erotisch verhaal gaat het niet enkel over de seksuele acties. Beschrijf de aanleiding, omstandigheid, karakters van de personages, tijd en plaats die eraan vooraf gaan. Een verhaal kan over het verleden, nu en toekomst gaan. Of over over mensen van gelijkgestemde of juist tegengestelde aard. Het kan gaan over een lang gekoesterde wens of juist een spontaan ontstane situatie. Speelt de vrijage zich af in de bezemkast van een ziekenhuis, op een rots op een verlaten eiland of gewoon thuis op de bank?

Lust of liefde:
Op een vrouwvriendelijke website wordt het gewaardeerd dat het verhaal niet alleen lust, maar ook de waardering, bewondering en/of liefde beschrijft. Veel vrouwen van nu komen er echter ook voor uit dat zij porno kijken, speeltjes bezitten en over een rijke seksuele fantasie beschikken. Een erotisch verhaal voor of van vrouwen is derhalve niet per definitie liefelijk, maar kan ook vanuit de vrouw gezien dominant zijn. Zoveel mensen, zoveel smaken.

Verslag of belevenis:
Schrijf je in de tweede persoon (hij of zij) en in de verleden tijd, dan is een verhaal al gauw beschrijvend. Het wordt een verslag van een gebeurtenis. Schrijf je in de eerste persoon (ik) en in de tegenwoordige tijd, dan wordt het verhaal al gauw een belevenis. Voor een erotisch verhaal, waarin de lezer zich inleven kan, verdient dit laatste de voorkeur. Kun je je met een personage vereenzelvigen, dan beleef je het verhaal en dus ook de seksuele actie die wordt beschreven. De zin: “zij gaf hem een heerlijke tongzoen” beschrijft. De zin: “ik geef haar een heerlijk tongzoen” doet je als lezer denken dat je het zelf beleeft en op dat moment meemaakt.

Woordgebruik:
In een erotisch verhaal komen vaak specifieke termen voor. Voor de opbouw van het verhaal kunnen die aanvankelijk het best wat bedekt of formeel zijn (vrijen, penis, vagina, likken etc). Neemt de opwinding later in het verhaal toe, dan kunnen woorden steviger van aard worden (neuken, kut, pik, beffen, pijpen etc). Zoals bij dirty talk vaak voorkomt. Ook in een vrouwvriendelijk verhaal hoeven details niet geschuwd te worden, mits deze bij de situatie in het verhaal passen en uit het verhaal blijkt dat ook de vrouw in kwestie ervan geniet.

Korte zinnen:
Veel mensen lezen de verhalen op hun mobiel. Rijg je lange zinnen met komma’s aan elkaar, dan bemoeilijkt dit het lezen. Gebruik daarom korte zinnen, dat leest een stuk prettiger. Voorbeeld: “Ze ziet dat het bed niet opgemaakt is, ze denkt dat ze dat zelf dan maar doet, maar wie heeft daar geslapen vraagt ze zich af.” Het is beter leesbaar als deze zin in delen wordt geknipt: “Ze ziet dat het bed niet is opgemaakt. Zal ze dat dan zelf maar doen? Ineens vraagt ze zich af wie daar dan geslapen kan hebben”.

Herhaling en synoniemen:
Probeer herhaling van woorden te vermijden. Begint een zin steeds weer met “en toen” of “ik”, dan leest dat erg onprettig. Probeer bij steeds terugkerende woorden synoniemen te bedenken, of op internet op te zoeken. Voor geslachtsdelen bestaat er bijvoorbeeld een reeks aan synoniemen. Ook kun je herhaling van termen bereiken door een situatie anders te beschrijven. Voorbeeld: “Ik zag dat hij een flinke erectie kreeg.” Dit kun je ook zo verwoorden: “Ik zag een flinke bobbel in zijn broek ontstaan.”

Meer tips? Klik hier.

Heb je vragen? Wil je ondersteuning? Mail dan naar: [email protected]

Veel succes bij het schrijven!

Redactie Shespot.

Beoordeel dit verhaal

Plaats een Reactie

Ben je een robot? *