— “Een erotische ontdekkingstocht vol fantasie en verbeelding” —

EEN VERHAAL SCHRIJVEN

Een goed verhaal.

Op Shespot is veel informatie te vinden over het rijke spectrum van de vrouwelijke beleving van erotiek en seksualiteit. Veelal door de redactie geschreven en onderhouden. Speciale secties van de website worden gevormd door de onderdelen FORUM en LEZEN. Die zijn onderscheidend, omdat het hier de bezoekers van de website zijn die aan het woord komen. Inmiddels zijn er meer dan 26.000 artikelen en verhalen gepubliceerd! En kunnen we ons gelukkig prijzen met zoveel schrijfsters (en een enkele mede-schrijver) die hun verhalen naar ons opsturen. Dit artikel gaat over het schrijven van verhalen. Daar is al de nodige informatie over te vinden ( https://www.shespot.nl/redactie/verhaal-insturen/ ). We hopen met dit artikel de vraag te beantwoorden wat een verhaal tot een hoog gewaardeerd stuk proza maakt.

Waar gaat het over?

Inspiratie is voor elke auteur van cruciaal belang. Als je niet weet wat je typen zult, is er sprake van een schrijvers-block. Dan is het beter dit in het achterhoofd te parkeren. Sluimerend (of dromend) komen ideeën soms als vanzelf. Toch kun je de inspiratie een duwtje in de goede richting geven. Zo kun je op internet zoeken op “inspiratie waar zal ik over schrijven”. Je komt dan veel websites tegen, die suggesties voor verhalen aanbieden. Je zult zien dat geen enkel thema een seksuele content heeft, maar elke suggestie kun je daar wel van voorzien. Zo biedt een website dit verhaalidee aan: “Een karakter maakt vrienden, terwijl ze een orkaan afwachten, die spoedig hun hotel zal gaan treffen.” Dit biedt de mogelijkheid om na te denken wie die vrienden zijn, welke relatie die met elkaar hebben, dat ze samen het gebouw barricaderen en er een erotisch geladen band ontstaat. De orkaan blijkt geen schade te geven en de vrienden vieren dat opgelucht met een vrijpartij. Andere schrijfsters halen inspiratie uit boeken, films, gebeurtenissen uit eigen leven of wat ze toevallig hebben gehoord. Zelfs een woord uit het woordenboek kan inspiratie geven. Prik een woord en fantaseer. Bijvoorbeeld: je laat je vinger terechtkomen op “Portemonnee”. Dan kan het verhaal gaan over een gevonden portemonnee die je terugbrengt bij de eigenaar, die ongelooflijk sexy blijkt te zijn…

Erotiek of seks?

Ben je gestart met een verhaal, dan gaat het verder schrijven steeds gemakkelijker. Echter: het genre dat op Shespot wordt gepubliceerd is anders dan anders. Want heb je bedacht of je een erotisch verhaal, of een seksverhaal gaat schrijven? Of een combinatie van die twee? Erotiek is immers niet hetzelfde als seks. Het biedt ruimte aan liefdesgevoelens en hoe die worden verwoord. Erotiek ligt derhalve dichtbij romantiek. Het gaat over lieve woorden, warmte en veiligheid en het mogen zijn wie je bent, ook op seksueel vlak. Het is heel goed mogelijk om het daarbij te laten. Echter: wat de redactie wel merkt is dat op Shespot vooral seksualiteit, en de specifieke bespreking van seksuele handelingen, de voorkeur van de lezers geniet. Onze doelgroep gaat het derhalve vooral om opwinding. In hun reacties geven zij daar soms onomwonden blijk van. Op het gevaar af dat een verhaal vol seksualiteit een droog verslag wordt. De oplossing hiervoor is erotiek en seksualiteit te vermengen. Zelfs “in het heetst van de strijd” kunnen partners lieve dingen tegen elkaar zeggen en komen romantische gedachten op.

Tijd en plaats.

Het is leuk als een verhaal zich op een bepaalde plaats afspeelt, die voor lezers herkenbaar is. Put daarvoor uit eigen herinneringen, of lees je in. Stel dat je een verhaal laat afspelen in een duinpan van het Waddeneiland Ameland. Het verliefde stelletje ligt daar in het half donker en ziet het licht van de vuurtoren Brandaris. Dan gaat er derhalve iets fout in je verhaal. Kortom, Google is je beste vriend mocht je iets niet zeker weten. Hetzelfde geldt voor periodes in het jaar. Voorbeeld: het gaat over een jongeman en zijn twee vriendinnen die het in Sinterklaastijd met elkaar aanleggen. Natuurlijk kan de zon dan schijnen, toch is het geloofwaardiger als tijdens de vrijage, achter het raam, de sneeuw neerdwarrelt. Bedenk ook wat qua tijd het meest aanspreekt in een erotisch verhaal. Beschrijf je een verhaal in de verleden, dan kan dat zeker opwindend zijn. Echter in de het erotische genre kun je een lezer ook mee laten doen in de actie. Dat kan alleen in de tegenwoordige tijd. Het is het verschil tussen: ze werd hartstochtelijk gekust (heeft al plaatsgevonden) en ik word hartstochtelijk gekust (daar ben je mee bezig op het moment van lezen).

Opwinding.

Misschien wel het belangrijkste: wat voel jij zelf bij het schrijven? Merk je dat je lekker aan het doorschrijven bent? Kom je in de flow van het schrijven? Dan weet je zeker: dit wordt een verhaal waar ik zelf tevreden over ga zijn. En omdat het over het erotische genre gaat: misschien komt het tijdens het schrijven wel zo ver dat je lichaam reageert op wat je schrijft. Voel je een kriebeltje hier en daar, dan weet je zeker dat de lezers dat ook zullen ervaren. Dat het een smeuïg verhaal aan het worden is. Sommige schrijfsters schromen dan niet om zeer gedetailleerd de seksuele handelingen in het verhaal te verwerken. Daar is niks mis mee, echter: het moet wel een verhaal blijven. Eentje die begint met seks en eindigt met seks leidt al gauw tot verveling. Het is net als de daad zelf: zonder voorspel is het hoofdgerecht maar zelden smakelijk!

Synoniemen.

Het is soms lastig de juiste woorden voor een erotisch verhaal te vinden. Neem als voorbeeld de benaming van geslachtsdelen. Het is volstrekt persoonlijk welke als opwindend worden gekwalificeerd. Kut, kutje, vagina en vulva zijn ingeburgerd, maar hoe zit het met woorden als flamoes, grotje, doos, gleuf etc? Of piemel, penis, lul, genotsknots, fallus? Het hangt helemaal van de eigen smaak af welke termen je gebruikt. Of van het moment in je verhaal. Komt in het begin het woord piemel voor, dan kan dat prima. Het woord wordt als normaal taalgebruik gezien. Maar zegt iemand in opperste staat: “kom hier met je dikke lul”, dan is ook daar niks mis mee. Immers er zijn liefhebbers van dirty talk. Maar van meet af aan met dit woord beginnen komt juist ongeloofwaardig over. Ga in elk geval tijdens het schrijven op zoek naar synoniemen. Op internet kun je achter elk woord de zoekterm “synoniem” zetten en je krijgt een keuzelijst voor ogen. Dat geldt ook voor reguliere woorden, neem het woord “lekker”. Komt dat keer op keer in je verhaal voor, dan gaat dat storen. De synoniemenlijst toont ook andere woorden: heerlijk, fantastisch, opwindend, betoverend, ontspannen etc. Kortom: wissel ze af. Dat laat het verhaal een stuk prettiger lezen.

Wat je zegt…

Zegt een personage iets in het verhaal, dan maakt dat het verhaal levendig. Een lezer kan zich gemakkelijker inleven en identificeren met iemand in het verhaal. Pas bij een seksscène wel op dat je niet overdrijft, daar dit averechts werken kan. Klinkt het bij voortduring: “Oeoeoeoe, ahhhhh, ohhhhh wat doe je dat lekkerrrrr!!!”, dan schiet het zijn doel voorbij. Pas ook op met een serie uitroeptekens. Als het verhaal wordt doorgelezen door de redactie, dan worden die uitroeptekens verwijderd tot er eentje (volgens de gangbare spellingregels) overblijft. Laat je iemand iets zeggen, of gebruik je een dialoog, vergeet dan de aanhalingstekens, punten en komma’s niet. Het is voor de redactie een hele klus om die toe te voegen. Hier een voorbeeldzin. Rob zei: “wat ben je toch een leuke meid.” (dubbele punt, kleine letter na de eerste aanhalingstekens, aanhalingstekens na de punt). Of andersom. “Wat ben je toch een leuke meid”, zei Rob. (aanhalingstekens, hoofdletter, aanhalingstekens, komma).

Nawerk.

Is het verhaal klaar, dan komt het zakelijke klusje: corrigeren en redigeren. Zijn de zinnen niet te lang? Zinnen die bestaan uit tussenzinnen, aan elkaar geregen met komma’s, lezen onprettig. Wissel in elk geval langere en korte zinnen met elkaar af. Ook kunnen zinsdelen verplaatst worden. Een voorbeeld. Hij kwam naar haar toe, op de motor. Of: Hij kwam op de motor naar haar toe. Wat klinkt voor jou het meest logisch? Wat leest het prettigst? Heb je geen fouten gemaakt bij de verwijswoorden? Voorbeeld: Ik werd op slag verliefd op het meisje, die ik op straat zag. Het is: dat meisje. Dus correct is: Ik werd op slag verliefd op het meisje, dat ik op straat zag. Hierbij nog een tip. Vertrouw niet enkel op de spellingchecker, die verre van feilloos is, van je tekstverwerker. Zoek een woord waarover je niet zeker bent op. Heb je de ervaring dat je veel fouten laat staan als je het verhaal van het scherm leest, print het dan een keer. Corrigeren op papier geeft vaak meer zekerheid.

Tot slot.

De redactie van Shespot kan niet vaak genoeg benadrukken hoe fijn ze het vindt dat er diverse schrijfsters, geheel belangeloos, zijn die hun verhalen naar ons opsturen. Ben jij daar eentje van en heb je hulp nodig? Dat je bijvoorbeeld op zoek bent naar een goede titel voor je verhaal. Of je wilt het verhaal aan ons voorleggen, om te zien of het voldoende kwaliteit heeft. Misschien dat je om correcties vraagt? Je kunt altijd mailen naar [email protected] Deze hulp is altijd gratis en privacy gegarandeerd. We wensen iedereen veel plezier bij de uitoefening van deze schrijfhobby!

Redactie Shespot.

Beoordeel dit verhaal

Plaats een Reactie

Ben je een robot? *