— “Een erotische ontdekkingstocht vol fantasie en verbeelding” —

DE RELATIE APK: ONDERHOUD GEBODEN?

Nynke Nijman, misschien dat je haar kent van televisie (BNN Vara, RTL4), van haar columns (FHM) of van haar podcasts Op Zoek Naar Seksualiteit of Seks Relaties en Liefdes op het podcast platform Podimo. Ze is psycholoog en seksuoloog, consulent seksuele gezondheid NVVS, oprichtster van haar bedrijf ILVY en auteur van het succesvolle boek De Relatie APK. Op Valentijnsdag van dit jaar komt haar tweede boek uit, met de uitnodigende titel Schaamteloze Seks. Voor Shespot reden om eens een hernieuwde blik te werpen in haar eersteling uit 2020.

Titel.

De Relatie APK is een flinke baksteen van 310 bladzijden en heeft als ondertitel: Over hoe je je relatie de aandacht en liefde kunt geven die ze nodig heeft. De letters APK staan voor Algemene Periodieke Keuring. Hoewel dat nog wel eens verkeerd wordt geciteerd (de A staat voor Auto), kunnen de letters prima gebruikt worden voor elk vorm van ouderhoud die wordt voorzien. Toch wringt de taalkundige benadering van deze titel een beetje, juist omdat bij een APK de ganse natie aan auto’s denkt. In dat geval: een APK duidt op noodzakelijk onderhoud, anders mag je de weg niet op. Vertaald naar de relatie: voer je geen verplichte reparaties uit, dan mag je de relatie niet voortzetten. Uiteraard is dit voorbehoud niet wat de schrijfster bedoelt, dit is slechts een semantische benadering. In de praktijk zegt het echter wel degelijk dat er aan een relatie gewerkt en gebouwd moet worden.

Drijfveer.

In een gezin waarin iedereen in de gezondheidszorg emplooi heeft gevonden is Nynke Nijman de enige die de richting van seksuologie op is gegaan. Ze zit daarbij evenwel dicht bij het vuur, daar haar ouders respectievelijk uroloog (vader) en bekkenbodem fysiotherapeut (moeder) zijn. Wat Nynke heeft doen kiezen voor seksuologie is haar verbazing over het feit dat seks een grote kwaliteit van het leven is, waar maar weinigen openlijk over durven spreken. En dat terwijl communicatie een wezenlijk onderdeel is van een succesvol liefdes (en dus seks-) leven. Als ze, na haar studie, gaat werken valt haar op hoe verschillend de verhalen van stellen zijn over hun relatie en vooral: de afwezigheid van goed overleg en daardoor het gebrek aan onderhoud aan het samenzijn. Of zoals de woorden van John Lennon worden aangehaald dat liefde is als het plantje dat zorg en water nodig heeft om te kunnen groeien. Overigens zegt de schrijfster dat het ook goed kan zijn te stoppen met doorgaan bij een slecht functionerende relatie. Dat opent nieuwe deuren.

Opzet.

Wie naar de inhoudsopgave kijkt, ziet meteen dat het boek een chronologische volgorde beschrijft van de mens die geboren wordt, een opvoeding ontvangt, een relatie krijgt, te maken krijgt met een sociale omgeving die aandacht behoeft, mogelijk een gezin sticht en tevens kan aanlopen tegen mentale of fysieke ongemakken die de relatie beïnvloeden. Heel basaal, maar daardoor ook logisch.
Vervolgens wordt elk onderdeel verder verfijnd. Een voorbeeld: er wordt in het onderdeel Me Myself And I (quote van het gelijknamige muziek nummer van o.a. De La Soul) beschreven hoe een mens zichzelf bekijken kan. Maar niet ongeleid. Het zijn de kapstokjes die die blik richting geven. Zo worden subhoofdstukjes gewijd aan: hechting, emotieregulatie, coping, individuele gezondheid, eigen tijd en ruimte en persoonlijke ontwikkeling. Ook komen behoeften, communicatie, kwetsbaarheid en vergeving aan bod. Deze werkwijze loopt als een rode draad door het hele boek.

Schrijfstijl.

De auteur zit op haar praatstoel, zo wordt de schrijfstijl ervaren. Niets blijft onbenoemd, ontelbare details passeren de revue en toch blijft het boek toegankelijk. Dat komt niet alleen door zinsbouw, maar ook doordat praktijkvoorbeelden en tips de verhalen aanvullen. Het wordt nergens taaie stof en toch valt er veel op te steken. Door de geordendheid kan het boek best even weggelegd worden, zonder daardoor de draad kwijt te raken.

Conclusie.

Gezegd is al dat het een boek is waar veel inzichten van de psychologie uit op zijn te maken. Adviezen blijven dan ook niet achterwege. Wie naar aanleiding van de gelezen tekst nog een stapje verder wil gaan, kan zich bezighouden met de korte vragen en opdrachten die het boek rijk is. Daarbij gezegd: je hoeft niet een rammelende relatie hebben om baat bij het boek te hebben. Het prettig leesbare geschrift is ook prima thuis bij hen die net iets meer wil weten over het toen, nu en de toekomst van elke relatie. Prettig is daarbij dat het geheel op stevig papier is gedrukt en qua vormgeving er verzorgd en stijlvol uitziet.

Nynke Nyman – De Relatie APK
ISBN 978 94 005 1184 2
A.W. Bruna Uitgevers Amsterdam.

Redactie Shespot.

Beoordeel dit verhaal

Plaats een Reactie

Ben je een robot? *