— “Een erotische ontdekkingstocht vol fantasie en verbeelding” —

Ontdek je eigen vulva, vagina en clitoris!

In deze blog gaan we eens uitgebreid inzoomen op de drie onderdelen die alle tot genot kunnen leiden. We richten ons niet enkel op de clitoris, maar ook op alles daaromheen en binnenin.

Allereerst is het goed om te weten dat de vulva en vagina wel degelijk twee verschillende onderdelen zijn van het vrouwelijke geslachtsdeel. De vulva is wat je ziet en de vagina is het inwendige gedeelte (soms beter gekend als het geboortekanaal wat niet zo sexy klinkt). Als je naar de vulva kijkt, kun je vaak wel de vaginaopening zien, maar dus niet de gehele vagina.

Maar waarom is het eigenlijk belangrijk om je eigen vulva, vagina en clitoris te ontdekken? Of regelmatig te herontdekken?

Seks wordt in de voorlichtingen, in media of in porno in veel gevallen nog gezien als penis in vagina seks oftewel penetratie seks. Doordat de focus hier veel op ligt, lijkt het ook dé vorm van seks te zijn waarvan iedereen zou moeten genieten en klaarkomen. Echter is het zo dat veel personen met een vagina helemaal niet klaar kunnen komen van enkel penetratie stimulatie. Toch gebeurt het vaak dat er eerst penetratie seks heeft plaatsgevonden voordat de eigen vulva, vagina en clitoris echt goed ontdekt wordt. Deels kan dit komen doordat voorlichting niet aangeeft dat genot en de werking van deze genot organen belangrijk is, maar ook deels omdat er meer taboe heerst op vulva-eigenaren die masturberen dan peniseigenaren. Dit is nergens voor nodig, want masturberen is voor alle geslachten gezond (en lekker).

Vaak wordt er ook te veel vanuit gegaan dat ‘de ander’ wel weet wat je prettig vindt. Dit kan soms wel zo zijn, maar als je zelf niet weet welke plekjes je kunnen opwinden, dan is het lastig om dit te kunnen aangeven aan een ander.

De vraag is dus: hoe ontdek je nu je eigen vulva, vagina en clitoris?

Wat van belang is, is om eens goed te kijken naar je geslachtsdeel. Dit kun je doen met een handspiegeltje of door bijvoorbeeld voor een spiegel te gaan zitten. Zie je verschil wanneer je wel of niet opgewonden bent? En wat doet het met je als je zo bewust kijkt? Het kan zeker in het begin wat onwennig aanvoelen om jezelf te bekijken en ontdekken.

Creëer een moment waarop je tijd hebt om te gaan ontdekken. Zorg ook voor een passende sfeer. De een wil kaarsjes aan met een rustig muziekje, de ander niet. Dit is helemaal aan jou!

Heb je jezelf goed bekeken, een moment gecreëerd en voelt de setting prettig? Dan is het tijd voor de ontdekkingstocht! Probeer de onderstaande stapjes op je eigen tempo te doen. Mocht je iets niet fijn vinden? Dan is dat ook geen probleem en ga je een stapje verder of terug. Je kunt ook een eigen variatie doen op de omschreven stap. Het tempo en de tijd die je hiervoor neemt, bepaal je helemaal zelf!

  1. Probeer jezelf eerst overal aan te raken behalve de vulva, clitoris en vagina. Welke plekjes zijn fijn en waar voel je opwinding bij?
  2. Ga rustig meer richting de binnenkant van je bovenbenen en je liezen, zo kom je steeds dichter bij de vulva. Je kunt ook strelen tussen de vagina en de anus, het perineum. Hoe voelt dit?
  3. Je kunt nu met je ene hand wat meer naar boven gaan en voelen hoe aanrakingen op het pubisbeen (venusheuvel) voelen.
  4. Probeer zachtjes de vulvalippen te strelen en als deze wat meer tegen elkaar aanzitten, deze zachtjes uit elkaar te duwen.
  5. Vervolgens ga je rond het gebied van de clitoris bewegen, nog niet direct stimuleren op de clitoris, maar eromheen.
  6. Check bij jezelf wat je tot nu toe het fijnste vond en raak jezelf daar wat meer aan.
  7. Je kun ook de clitoris wat meer direct gaan stimuleren. Let wel op, voor sommige personen is dit te gevoelig en kan het eerder pijn doen. Als dit het geval is, stimuleer de clitoris dan meer er omheen. Check ook of je het prettig vindt om het clitoris hoedje wat naar achteren te halen, of juist erover te laten bij de stimulatie. Je kan ook wat glijmiddel gebruiken bij deze stap.
  8. Heb je het gevoel heel de vulva en het uitwendige knopje van de clitoris te hebben gestimuleerd? Ga dan rustig naar de vaginaopening en begin hier met aanraken. Het is nog niet de bedoeling om de vagina in te gaan.
  9. Heb je het gevoel alle plekjes te hebben gehad? Dan kun je wanneer je dit prettig vindt, ook je vinger(s) in de vagina inbrengen en verder gaan met de aanrakingen. Je zult kunnen ervaren dat vooral de ingang en het eerste gedeelte van de vagina gevoelig zijn
  10. Je kunt op zoek gaan naar bepaalde plekjes in de vagina die gevoeliger zijn. De vingers zijn meer flexibel dan bijvoorbeeld een dildo of penis. Hierdoor kun je beter voelen waar fijne plekjes zitten. Ga niet opzoek naar specifieke spots die iedereen zou moeten hebben! Het is namelijk zo dat iedereen anders in elkaar zit en er niet één magisch plekje is dit voor iedereen op dezelfde plek zit. Vind vooral je eigen plekjes.

Hopelijk heb je na deze ontdekkingstocht het gevoel je eigen vulva, vagina en clitoris nog beter te kennen! Let er ook op dat je lichaam gedurende je leven door onder andere hormonen blijft veranderen en het dus goed is om af en toe een check bij jezelf te doen wat nog wel of niet meer fijn is. Ook kun je dit stappenplan prima doen met wat hulpmiddelen zoals glijmiddel of speeltjes. Er is altijd genoeg te ontdekken! Een vibrator of glijmiddel kan namelijk weer hele andere gevoelens teweegbrengen dan dat enkel je vingers kunnen.

Dit stappenplan kan je zeker helpen met het (her)ontdekken van je eigen genot en ook met het kunnen communiceren van deze plekjes naar een eventuele bedpartner(s).

Heel veel succes!

Liefs,

Anne en Leila

De Seksuologen met Twee

Beoordeel dit verhaal

Plaats een Reactie

Ben je een robot? *