— “Een erotische ontdekkingstocht vol fantasie en verbeelding” —

(S)EKSPERIMENTEREN

Als we op internet het boek (S)eksperimenteren van Marith Iedema willen aanschaffen om te kunnen recenseren, blijkt de papieren versie overal uitverkocht. Het duidt op een goed teken, het is dan immers een gewild artikel. Contact opgenomen hebbend met de schrijfster geeft ze aan er geen weet van te hebben dat het boek niet meer verkrijgbaar is. Ze meldt ons contact op te nemen met de uitgever. Wat ons tot die tijd rest is de digitale versie aan te schaffen. Het grote voordeel is dat de prijs daarvan de helft is van een fysiek exemplaar en het meteen als e-pub bestand gedownload kan worden. Wie een e-reader heeft kan daarom meteen met lezen beginnen. Een dergelijk apparaat hebben we niet, maar wel een Windows 11 pc, waar we vanuit de Microsoft Store de gratis app Aquile Reader installeren. Zonder problemen wordt het boek nu op onze laptop getoond. Tip: je kunt deze app zo instellen dat het tekstvenster zwart is en de letters wit. Dat leest bijzonder prettig.

Journalist.

De definitie van een journalist of journaliste: een beroepsbeoefenaar die nieuwsfeiten verzamelt over recente gebeurtenissen van algemeen belang, die deze feiten onderzoekt of analyseert en daarover publiceert in een actueel (nieuws)medium. Marith Iedema is seks journaliste. En auteur van het boek (S)eksperimenteren. Wat al gauw blijkt is dat een seksjournaliste veel dieper lijkt in te gaan op dat wat het onderwerp is: seks. Ze is niet alleen een verslaggeefster die de kale feiten van een afstand beziet, beschrijft en duidt. Ze is ook onderdeel van het gebeuren. Ze interviewt niet alleen, maar laat zich bijvoorbeeld erotisch masseren om te ervaren hoe dat voelt en er dan over te kunnen vertellen.

Privéleven.

Het boek bestaat in feite uit twee delen. Enerzijds worden allerhande seksuele varianten besproken, waardoor je daarover meer te weten komt. Aan de andere kant geeft Marith Iedema een uitgebreide kijk op haar privéleven en de denkprocessen die bij haar open relatie een rol spelen. Soms worden beide aspecten met elkaar vermengd. Dit uit zich bijvoorbeeld bij het gesprek dat ze met oud-pornoster Kim Holland heeft. De open relatie van de schrijfster is net op de klippen gelopen en tijdens het interview met mevrouw Holland gaat het over de vraag in hoeverre die relatievorm stand kan houden. In feite is die laatste vraag het Leitmotif van het hele boek. De afweging tussen de constante verleiding en de liefde en vastigheid die thuis wordt ervaren. Het was daarom misschien beter geweest als het boek Relatievragen o.i.d. had geheten. Alle overwegingen (eerlijkheid, twijfels, zorgen) passeren de revue en de conclusie moet zijn dat een geslaagde en voortdurende open relatie slechts weinigen gegeven is. Duidelijke afspraken, waar strikt de hand aan wordt gehouden, vormen de basis. Hoe moeilijk dat te handhaven is blijkt in het boek.

Seks.

Bovenstaande vraag naar de (on)mogelijkheden van een open relatie worden, zoals gezegd, afgewisseld met interviews, waarin de schrijfster soms zelf de uitdaging aangaat. Wat te denken van een yoni-massage (massage van de vulva) die ze van een oudere vrouw krijgt. Of een Muti-ritueel (een dokter die -in dit geval- een seksueel probleem op kan lossen met rituelen) dat ze in Zuid Afrika ondergaat. Ze interviewt een BDSM-meesteres, bezoekt een gangbang-feest, laat zich uitleggen over cuckolds (een zwakke man die toekijkt hoe zijn vrouw door een sterke man bevredigd wordt) enzovoort. Onderwerpen te over. Regulier of heel bijzonder. Over dat laatste: wat gebeurt er toch in iemands hoofd om op seksfeesten naakt rond te willen lopen, met het woord slet op je buik geschreven? Een man, die bij een bouwmarkt in een klein dorpje werkt, doet het “gewoon”.

Conclusie:

Marith Iedema heeft een zeer toegankelijk boek geschreven over werelden waar lang niet iedereen het bestaan van kent. Een boek dat af en toe verbaast, maar je vooral laat denken: wat zou ik doen in die situatie? Ben ik voor zulke dingen te porren? Stel dat mijn eigen partner zulke wensen zou uiten? Dit doet ze in een makkelijk leesbare schrijfstijl. Ze is er in geslaagd twee verhalen langs elkaar te laten bestaan, zonder dat dit verwart. Sterker nog: beide verhaallijnen raken elkaar, waardoor de privé-persoon en de journalist elkaar aanvullen en versterken. Het is aan de lezer om het in één ruk uit te lezen, dan wel ervoor te kiezen het af en toe weg te leggen om de inhoud te overdenken.

Redactie Shespot.

Boek: (S)eksperimenteren
Auteur: Marith Iedema
ISBN: 9789044636215

Beoordeel dit verhaal

Plaats een Reactie

Ben je een robot? *