— “Een erotische ontdekkingstocht vol fantasie en verbeelding” —

De sensuele dans van Scylla

Sensual Confidence Movement

Sensualiteit, dans en zelfliefde, wie zou die levenskwaliteiten niet willen bezitten? Aspecten van het leven die de kwaliteit ervan enorm kunnen verhogen, daar ze het zelfbewustzijn en zelfvertrouwen met kleine en grote danspassen kunnen vergroten.

Deze belofte doet Scylla Piek. Ze geeft SCM (Sensual Confidence Movement) events en lessenseries om vrouwen te laten groeien op genoemde vlakken. Dat ze dit doet komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ze heeft deze ontwikkeling zelf meegemaakt. Als klein meisje en soms als de jongere dame heeft ze onzeker in het leven gestaan en zoals velen dat doen heeft ze via creativiteit haar gevoelens geuit. Via “stille activiteiten” als tekenen en video’s maken, kwam ze terecht bij creatieve uitingen die meer op de voorgrond plaatsvinden. Ze ging acteren, shows en events organiseren en dansen. Een ontwikkeling van muurbloempje naar spontane entertainer. Later aangenomen op de PACT theateropleiding in Amsterdam, ontwikkelde ze een liefde voor sensuele dans, alsmede paal- en lapdansen. Deze dansvormen gaan over het vieren en bevrijden van het vrouwelijk lichaam. Uiteraard verdient dit verduidelijking. Graag is ze bereid een en ander te leggen.

Is SCM een eigen idee, of wordt het ook elders in de wereld gegeven?

Het doormaken van mijn eigen ontwikkeling heeft ertoe geleid dat ik het idee van SCM heb opgevat. Wat zou het mooi zijn als ik dat pad van onzekerheid naar zelfvertrouwen- en liefde door zou kunnen geven. In mijn dans gaat het daarom ook niet vooral over moeilijk te volgen choreografieën, maar meer om technieken die ik aanleer. Niet iedereen is even dansvaardig. Technieken zijn eerder onder de knie te krijgen dan een serie van te volgen stappen in een choreografie. Tijdens de dans is vooral de gevoelservaring belangrijk en niet de gedachte aan welk stapje nu weer gedaan moet worden. Daar is de toestroom van vrouwen ook te verschillend voor. Er komen vrouwen van 18 tot 40 jaar. Er zijn overigens genoeg anderen die les in sensueel dansen geven, maar bij mij gaat het weliswaar om het minder nadenken en nog belangrijker is je vrij en waardevol leren voelen.

Komen er in de praktijk ook mannen bij SCM?

Er komen geen mannen op de cursus. Het thema van SCM is toch echt het vieren en bevrijden van het vrouwelijk lichaam. Want let wel: er zijn vrouwen bij die aanvankelijk niet durven. Vrouwen die bijvoorbeeld nog nooit gedanst hebben, of zij die denken dat een ander vast veel beter hierin is. Of vrouwen die zichzelf niet mooi genoeg vinden en denken dat een ander afkeurend naar hen kijkt. Kortom, iets dat heel delicaat is en naast dansen ook om gesprekken vraagt. Een heel enkele keer moet een vrouw er zelfs van huilen omdat ze eindelijk even kan voelen. Dan neem ik na de les alle tijd om met haar te praten. Het feit dat zo’n vrouw de volgende les er weer bij is, toont aan dat ze naar meer zekerheid op weg is. Maar ook tijdens de les wordt er al aandacht aan empowerment besteed. Zo start elke les met oefeningen om het lichaam op te warmen. Ook zijn er meditaties en affirmaties (benoemen wat de kwaliteiten van elke vrouw zijn), wordt er naar sensuele muziek geluisterd en aandacht besteed aan de ademhaling. Het vindt plaats in een groep, wat sommige vrouwen al best een beetje eng vinden. Toch gaat het vooral om de individuele ontwikkeling. En over mannen gesproken: hoe heerlijk is het als je vrouw of vriendin thuiskomt en jou een lapdance geeft. Prachtig toch?

Is SCM een lesmethode?

Zeker. Het heeft een vaste structuur en is gericht op beginners. Het maakt dat ik observeer hoe ver elke vrouw in haar ontwikkeling is. Hoewel het starters zijn, zie ik de verschillen in ontwikkeling. Zo kunnen er binnen de les verschillende oefeningen gedaan worden. Als ik nieuwelingen instrueer kan ik een wat meer gevorderde groep andere oefeningen geven, bijvoorbeeld lopen als op de catwalk of bewegen voor een spiegel.

Op haar website (klik hier) omschrijft Scylla het begrip sexyness als een vorm van zelfverzekerdheid, die voortkomt uit het comfortabel voelen over eigen sensualiteit. Wat is sexyness?

Je sensueel voelen maakt je sterk, ook op andere vlakken van het persoonlijk leven. De lessen zijn erop gericht het zelfvertrouwen door middel van dans te vergroten. Het is niet het perfecte plaatje op Instagram dat iemands sexyness bepaalt, maar of je van binnen voelt dat je sterk en krachtig bent als je dat plaatje ziet. Dat onzekerheid wordt omgebogen naar power. Daarom richten de lessen zich op vergroting van sensualiteit en zelfliefde door middel van dans.

Begeef je je op het terrein van een psycholoog of seksuoloog?

Ik ben nadrukkelijk geen seksuoloog. Echte problemen op dat gebied zal ik altijd doorverwijzen. Maar interesse daarin zou er toe kunnen leiden dat ik in de toekomst die kant op beweeg. Het gaat om sensueel leren dansen in verschillende vormen. Daarvoor moet je je vrij leren voelen. Dat is voor mij al een mega opdracht om dat over te dragen. Als dat lukt voel ik me trots en blij. En dat gecombineerd met echte danslessen, waarbij de vrouwen vaardiger worden. Zo zijn er lessen in twerken, paaldansen en lapdansen. Ook is het mogelijk om met individuele lessen te starten, als in een groep dansen nog een stap te ver is.

Zelf naar zekerheid gegroeid, hoe deed je dat? Wie of wat hielp jou daarbij?

Met hulp van mij omringende mensen, die mij in mijn waarde hebben gelaten, heb ik dat zelf gedaan. Het sensuele deel en het willen uitleggen heb ik van mijn vader die een erotiekwinkel heeft en veel aandacht besteedt aan zijn klanten. Hij adviseert zijn klanten op basis wat ze hem vertellen, zodanig dat zij de winkel verlaten met iets waar ze werkelijk plezier aan beleven. Maar hang naar het podium en me onder de mensen begeven heeft altijd al in mij gezeten. Wat ik erbij geleerd heb is dat met zelfvertrouwen te doen.

Via SCM Agency bied je (erotische) dansers en danseressen aan. Hoe gaat zoiets?

Bij boekingen zet ik bekenden in die komen dansen, bijvoorbeeld in video’s, bij festivals en andere feesten. Daarnaast doe ik ook werk als hostess in musea of bij bedrijven. Dat is weliswaar geen dans, maar het entertainen van mensen zit in mijn bloed. Overigens komt het vaker voor dat ik in mijn eentje gevraagd word om te komen dansen.

Tot slot: vrouwen komen bij jou dansen en verwachten een heerlijke avond. Kun jij als lesgever ze alles bieden waar zij naar verlangen?

Als gezegd: het is een danscursus. Dus verwacht geen psycholoog. Maar vrouwen kunnen elkaar uitstekend vooruit helpen, als er iets speelt. En daarbij ben ik een goede luisteraar en vragensteller. En verder is elke avond een feestje om bij aanwezig te zijn en de lijnen uit te zetten. Het is genieten als een mentale verandering zich bij iemand inzet. Ik ben een creatief, humorvol persoon met steeds weer nieuwe ideeën, hou van organiseren en acts bedenken. Verkleden vind ik heerlijk, maar ook het trainen kan mij niet vervelen. Socializen gaat samen met dansen. Een leuker vak bestaat er voor mij niet. Ik hoop dat uit te stralen en de vrouwen daarin mee te nemen. Kortom: bij elke les wordt er gepraat, gelachen en vooral veel (en heerlijk sensueel) gedanst.

Redactie Shespot.

Beoordeel dit verhaal

Plaats een Reactie

Ben je een robot? *