— “Een erotische ontdekkingstocht vol fantasie en verbeelding” —

L ‘Amant

De film L’ Amant uit 1991 is gebaseerd op het semi-autobiografische boek van de Franse schrijfster Marguerite Dumas. Haar boeken kenmerken zich door drie duidelijke thema’s: Liefde, Wanhoop en Passie. Thema’s die je duidelijk herkent in deze soft erotische verfilming van L’Amant.

Het verhaal wordt verteld door een oudere vrouw (met de stem van Jeanne Moreau) die verhaalt over haar jeugd in het Indochina van de jaren 20. Om heel precies te zijn haar ontmoeting en affaire met een veel oudere, puissant rijke Chinees. Deze ontmoet ze op 15-jarige leeftijd op de veerboot naar Saigon waar ze op school zit. Het meisje valt op door de mannenhoed en de avondschoenen die ze draagt. De camera zoemt in op de vrouwelijke details, streelt als het ware haar lichaam. Alsof we mogen meekijken met de Chinese man, twee keer haar leeftijd, die hopeloos valt voor dit jonge meisje. Na het eerste schutterige contact raken de twee aan de praat en hij biedt haar een lift aan naar het internaat waar ze op school zit.

 L 'Amant

L ‘Amant

Heel mooi is de scène waarbij hij quasi nonchalant zijn hand naast die van haar op de zitting legt om vervolgens eerst met pink, daarna zijn hele hand over die van haar te klemmen waarna ze met de vingers ineengestrengeld zwijgend de weg naar school afleggen. De ingehouden passie is duidelijk zichtbaar op hun gezichten maar ze blijven stug ieder aan een kant naar buiten kijken en niet naar elkaar. Uiteindelijk krijgen ze een affaire. Hij is haar eerste geliefde. Wat opvalt is dat het meisje zich nimmer laat gaan. Haar schijnbare onaangedaanheid drijft de man tot wanhoop tot aan het punt waarop zijn lichaam zich niet meer kan geven bij gebrek aan liefde. Hij laat haar hardop toegeven dat ze alleen met hem is meegegaan vanwege zijn geld. Of dat ook werkelijk zo is waag ik te betwijfelen. Maar in die jaren was het simply ‘not done’ dat een blank meisje en een Chinees een affaire hadden gebaseerd op liefde. Het verhaal eindigt met zijn huwelijk met een door zijn vader uitgekozen vrouw en haar terugkeer naar Parijs. Saillant detail is overigens dat de schrijfster zich distantieerde van deze verfilming van haar boek. Desalniettemin is het zeker de moeite van het bekijken waard.

L 'Amant 2

L ‘Amant 2

THE LOVER, (aka L'AMANT) Tony Leung, Jane March, 1992, (c) MGM

THE LOVER, (aka L’AMANT) Tony Leung, Jane March, 1992, (c) MGM

lamant L 'Amant -1

genre: erotische speelfilm
regie: Jean-Jacques Annaud, Frankrijk 1991
beoordeling: 7.0 (0-10)

Bekijk trailer

Beoordeel dit verhaal

Plaats een Reactie

Ben je een robot? *