— “Een erotische ontdekkingstocht vol fantasie en verbeelding” —

Geen zin in seks? Waarom dat gedoe over seks is ontstaan en hoe de oplossing toch zo dichtbij ligt.

Er wordt tijdens de zomer van 2021 veel geschreven over het thema “geen zin in seks hebben in een relatie”. Helaas mis ik in de publicaties het antwoord op de vraag waarom er geen zin meer is. Ik vertel hier graag over vanuit mijn ervaring als intimiteitscoach.

Al jaren zie ik vooral het verschil in beleving van seks tussen mannen en vrouwen in mijn praktijk. Onbedoeld wordt daarmee dan een bodem gelegd voor het uit-elkaar-groeien van de behoefte aan seks. Vooral vrouwen ervaren seks vaker als “gedoe”.

Hoe ontstaat deze kloof dan?
Uit de vele verhalen over hoe mensen seksuele opwinding beleven blijkt in mijn praktijk dat er twee manieren van seksbeleving zijn. En als de partners allebei een andere manier lekker vinden, dan is er op den duur geen match meer.

Uitleg hierover gaf ik in november 2020 al tijdens mijn TedTalk in Amstelveen.

Hier beschrijf ik graag dit verschil.

Seksbeleving nummer één.
Dit is de zogenaamde “platte” wijze van seks, die vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Zij kunnen opgewonden raken en snelle, orgasme-gerichte seks als plezierig ervaren. Ze geven de seks zelfs een 8 en hun vrouw geeft die een 4. Tijdens het vrijen denken zij in plaatjes, waarbij ze al bezig zijn met wat er als volgende handeling gaat gebeuren. Dit zit het echte contact hebben in de weg. Hun partner voelt daardoor dat ze in hun hoofd bezig zijn en niet in het hier en nu handelen. De verbinding is er niet. Het voelen en echt samen beleven ontbreekt. En dat is nu juist wat vrouwen vaak missen. Dan is het doel van de seks een orgasme krijgen in plaats van de weg te volgen van intense, liefdevolle, verbonden seks te beleven. Jammer genoeg leren we daar weinig over. In onze (digitale) wereld zien we vaker alleen de porno-achtige opwinding en het snelle klaarkomen. Maar hoe je tot een liefdevolle verbinding komt en in het hier en nu samen met je partner seks kan beleven krijgen we nergens voorgeschoteld.

Seksbeleving nummer twee.
Vrijen in het hier en nu. Uit het hoofd gaan en in het lijf komen. De echte verbinding voelen met je partner. Dit is wat vrouwen vaak zo missen en komen daardoor niet in een seksueel opgewonden staat.

Nogal wat stellen kennen deze manier ook niet. En dat is heel jammer! Want als je dit eenmaal hebt ervaren kan je samen tot fantastische hoogtepunten komen. Mannen blijken dit graag te willen leren tijdens mijn coaching-sessies met hun vrouw. Ook al zijn ze eerst sceptisch (zij gaven de seks immers een 8). Na een paar maanden blijkt hun seksleven een enorme verrijking voor hun relatie. En NEE er is niets zweverigs aan.

Echte verbinding zorgt voor mind blowing seks.
Leren om niet in je hoofd tijdens de seks bezig te zijn, maar te voelen en voor een echte verbinding met je partner te kiezen is juist heel down-to-earth.

Als je eenmaal snapt dat je van seksbeleving een waar erotisch en spannend verhaal kunt maken, met die verbinding en liefde, dan komt er ook weer ruimte voor de vrouw om een vluggertje als bevredigend te ervaren en haar man ook daar van te zien genieten. Kortom samen gaan voor dezelfde beleving is de oplossing om van seks geen “gedoe” meer te maken.

Tania Mulder
Hilversum

Beoordeel dit verhaal

Eén Reactie

  1. Britt Arp 06 okt 2021

Plaats een Reactie

Ben je een robot? *