— “Een erotische ontdekkingstocht vol fantasie en verbeelding” —

Fluwelen Begeerte, Tipping the Velvet

Is bigger better? Daar valt natuurlijk over te twisten, maar als we het hebben over ‘Fluwelen Begeerte’ (origineel: ‘Tipping the Velvet’) door Sarah Waters zou ik ‘ja’ roepen. Een dun romannetje is het niet, maar als je eenmaal begint te lezen, is het lastig om dit boek weer neer te leggen.
Nancy Astley is de jonge heldin van het verhaal, dat zich afspeelt in Engeland tijdens het Victoriaanse – dus preutse – tijdperk. Een beetje een dromer, die liever een ander leven zou leiden dan dat van een oestermeisje. Als ze Kitty Butler leert kennen, een variété-artieste die zich op het podium voordoet als man, wordt ze op slag verliefd. Ze volgt haar naar Londen. Nancy blijkt zowaar zelf ook talent te hebben en samen worden ze een groot succes. Maar dan gaat het mis en Nan moet wel héél creatief worden om in leven te blijven.

Het verhaal van de opgroeiende Nancy, die van naïef meisje – dat niet snapt waarom ze haar vriendje niet begeert – transformeert in een zelfbewuste lesbische vrouw is niet alleen geloofwaardig, maar ook meeslepend. Ze komt voor nogal wat lastige keuzes te staan in haar leven, maar ze knokt zich overal doorheen. En daardoor maakt ze hele bijzondere dingen mee, ook op seksueel gebied. Ze leert verschillende lesbische vrouwen kennen die allemaal anders omgaan met hun geaardheid: van degene die zich schaamt, tot een rijke vrouw die haar als seksslaafje gebruikt en tentoonstelt. Een grote hoeveelheid seksscènes zul je niet tegenkomen, maar de episode met de leren dildo is wel heel bijzonder. En de zindering is haast constant te voelen.
Daarnaast leest het verhaal gewoon goed weg. Sarah Waters heeft een heldere stijl zonder bombarie en geeft prachtige schetsen van Londen, het variétéleven, de straat, de rijken, en nog veel meer. Een geslaagde, goed geschreven roman dus die op een positieve, vanzelfsprekende manier met seksualiteit en seks omgaat. Aangezien hij als goedkope pocket nu overal beschikbaar is, zou ik zeggen: aanschaffen! Heb je geen tijd om te lezen? De BBC heeft er een geweldige miniserie van gemaakt. Zonder de dildo te schrappen.

Fluwelen Begeerte Tipping the Velvet
Sarah Waters

paperback
Singel Pockets, 2006
ISBN: 9789041350541

Fluwelen begeerte

Fluwelen begeerte

Fluwelen begeerte

Beoordeel dit verhaal

Plaats een Reactie

Ben je een robot? *