Prikpil valt zwaar zwaar tegen

Treed binnen in onze Shespot Leeszaal en zoek een fijn plekje om al die mooie, bijzondere, leuke, interessante, tijdloze en informatieve topics nog eens door te lezen.

Moderators: Oceann, Neena, Xenia, JanWbr

baby_19
Berichten: 900
Lid geworden op: wo 31 augustus 2005, 23:36

Prikpil valt zwaar zwaar tegen

Berichtdoor baby_19 » ma 05 september 2005, 19:34

Ik ben nu sinds kort aan de prikpil en ik heb mijn 2e prik gehad.
De eerste maand ging goed maar toen werd ik ineens ongesteld en dat heeft 5 weken lang geduurd zonder pauze. Ik heb toen medicijnen bij moeten slikken en dat zou het bloeden moeten stoppen.

Nu ben ik het 2 weken niet geweest en ja hoor nu ben ik het alweer 3 weken. Je begrijpt wel dat ik me als een nat vaatdoekje voel.

Nu wil ik weten of er vrouwen zijn die dit hebben meegemaakt en hoe dat afliep, want ik ga nu weer terug op de gewone pil maar ik ben tot eind october nog onvruchtbaar dus waarscheinlijk mag ik de gewone pil er niet dubbelop bij gebruiken.

Maar omdat ik dus al een paar weken dag in dag uit O.B's draag word ik helemaal niet nat bij de seks. Is dat normaal? Als je gewoon ongesteld ben word je dan ook minder nat tijdens seks? Ik maar me zorgen dat ik ook minder zin in seks heb ofzo door die hormonen van de pil. Want als ik lig te zoenen enzo dan ben ik gewoon kurkdroog. Moet altijd glijmiddel gebruiken.

Is er iets met mij of zou het aan de pil of mijn menstruatie kunnen leggen???


:(

Pip
Berichten: 3817
Lid geworden op: wo 20 augustus 2003, 22:24

Berichtdoor Pip » ma 05 september 2005, 19:56

Hoi Baby,

Ik heb geen verstand van de prikpil en de gevolgen daarvan (JAAAAAAAAAAPIE!!! , waar beeeeeeen je??), maar het klinkt mij in de oren alsof je hele hormoonhuishouding van de waps is!

Ik zou ff bij de huisarts langsgaan en overleggen, want zolang, veel en vaak bloedverlies is niet goed natuurlijk. Ik kan me wel iets voorstellen bij het niet nat worden... Als je veel OB draagt zou de vaginawand en wellicht ook de klieren die het vocht produceren geïrriteerd kunnen raken misschien?

Ik doe maar een gooi hoor.

Ik zou er iig niet mee blijven rondlopen!

Sterkte!!

Liefs,
Pipje

baby_19
Berichten: 900
Lid geworden op: wo 31 augustus 2005, 23:36

Berichtdoor baby_19 » ma 05 september 2005, 20:58

ja ik hoop het want soms maak ik me echt zorgen waarom word ik nou niet nat bij mijn vriendje?? :( terwijl ik nog in heel die verliefdfase zit.


dus ik hoop dat het gewoon door de tampons komen :oops:

maar ik ga zowieso morgen bellen ne mischien wel naar de gynacoloog.

japie
Berichten: 174
Lid geworden op: zo 20 januari 2002, 2:01

Berichtdoor japie » ma 05 september 2005, 21:07

Riep daar iemand?

Eh, ja de prikpil. Daar valt veel over te zeggen, maar wat Baby-19 overkomt komt veel voor. In het begin zie je veel licht bloedverlies, zeurderig lekken dus. Dat voorkom je door nog een prik ( Depo-Provera) eroverheen te geven. Ook is het mogelijk andere hormonen erbij te geven.
Maar soms blijft het lekken vaak lang.

Wij hebben dan de neiging om de pil er gewoon overheen te geven, niet als anticonceptie maar als regelaar van de menstruatie.

Het droog worden is ook een verschijnsel van het hormoon progestageen, wat in de prikpil zit. Ook dat zal over zijn als de "gewone" pil wordt gegeven. Een vrouw met een prikpil in haar lijf, wordt een stuk moeilijker nat. En dat is toch ook een wezenlijk onderdeel van je sexuele gevoel als vrouw.

Dus Baby-19 ga naar de man of vrouw, die je dit heeft aangedaan en vraag een alternatief.

Japie, geroepene

baby_19
Berichten: 900
Lid geworden op: wo 31 augustus 2005, 23:36

Berichtdoor baby_19 » ma 05 september 2005, 22:12

Zooo pfff ik ben meteen opgelucht, ik heb nog beter advies van jou gekregen van van mijn eigen dokter.

En zeurderig lekker tja ik ben soms gewoon echt flink ongesteld. En die prik die er dubbelop wordt bij gegeven daar heeft mijn dokter geen woord over gezegd.

Mijn dokter vind wel dat ik maar moet stoppen met de prikpil omdat ik zo lang ongesteld ben. Maarre ik heb dus het gevoel dat mijn zin minder is geworden en ik word dus ook heel erg moeilijk nat. Ik moet zeggen daar heb ik me flink druk om gemaakt, puur om het feit omdat ik seks niet meer byzonder vind en omdat ik bang was dat mijn vriendje zou denken dat ik niet meer opgewonden van hem raakte.


Maar ik zat er zelf nu dus ook aan te denken om tegelijkertijd aan de gewone pil te gaan. Maar al die hormonon is dat wel goed? is dat niet dubbelop en dus teveel? Want het lieft wil ik eigenlijk nu stoppen met de prikpil (over 2 maanden ben ik er helemaal vanaf) en dan 1 van de meest lichtste pil gebruiken die het minste invloed heeft op je hormonen en je gedrag oftewel je zin in seks enzo.

Tanks voor je advies! Je hebt me echt opgelucht :lol:

japie
Berichten: 174
Lid geworden op: zo 20 januari 2002, 2:01

Berichtdoor japie » ma 05 september 2005, 23:27

Ja mooi, stoppen met de prikpil kan niet, want het ding zit erin en zal dus 3 maanden (of nog langer) werken. Het lijkt me duidelijk dat het niet voor herhaling vatbaar is.

Natuurlijk is het een noodoplossing om de pil hierbij te geven. Nu zal je van deze hoeveelheid hormonen in zo korte tijd niet zoveel last hebben, maar leuk is het niet. Maar is het een oplossing om zo nog een periode door te modderen :twisted:? Want het daarnaast helemaal niet zeker of die prikpil na 3 maanden uitgewerkt is. Het is helemaal niet vreemd, dat het nog een poosje langer duurt.

Of je met een gewone pil geen problemen zal hebben durf ik niet te zeggen, maar hier moet je uit. Hoe eerder hoe beter. Het tast je zelfvertrouwen, je sexueel gevoel en je vrouw zijn aan. Is mijn mening.

Japie, nu voor een noodoplossing gaande

Jessebel
Berichten: 3578
Lid geworden op: do 22 januari 2004, 13:48
Locatie: Walhalla

Berichtdoor Jessebel » di 06 september 2005, 1:06

Een poos geleden liep ik de deur bij mijn huisartsen plat, omdat ik gewoonweg ALLES van ALLE alternatieven wilde weten :lol: .

Ik zeg huisartsEN omdat ik bij een praktijk zit waar meerderen zitten.. een soort huisartsentehuis dus ( :P ), met meerdere specialisaties. ZIJ ziten weer bij een overkoepelde organisatie/stichting die hen adviseert nav van nieuwe onderzoeksresultaten ed.

Die organisatie heeft de praktijk gezegd dat de prikpil en het anticonceptiestaafje niet zomaar meer als 'algemeen' middel 'mag' worden voorgeschreven, omdat symptomen ervan te zwaar zouden wegen. Nuvaring doen ze overigens voorlopig ook niet aan omdat ze de onderzoeksresultaten nog iets te riskant vinden (ze willen wachten tot er meer onderzoeksresultaten over komen).

Maar hey, dat zegt de praktijk waar IK ga en dat zijn nou ook niet bepaald orakels ;)

Maar.. voor zover ik weet wordt de prikpil en het staafje nooit gelijk geadviseerd. Mijn vraag is; waarom heeft de huisarts je dit voorgeschreven? Zat je al aan de pil en wilde je iets anders proberen?

Jessebel
Berichten: 3578
Lid geworden op: do 22 januari 2004, 13:48
Locatie: Walhalla

Berichtdoor Jessebel » di 06 september 2005, 2:03

oke, ik heb de kopietjes die ik van een huisarts heb gekregen even opgezocht...

"Bij de keuze van de nieuwe pil is het belangrijk te weten aan welke van de 2 hormonen in de oude pil bijwerkingen kunnen worden toegeschreven.

Progestagene bijwerkingen; emotioneel/instabiel, vermoeidheid/slaperig/futloos, vet haar/vette huid, doorbraakbloeding in de 1sste helft van de strip, lichtere ongesteldheid (minder bloedverlies), verstopping, droge vagina, minder zin in vrijen.

Oestrogene bijwerkingen; misselijkheid en braken, hoofdpijn/prikkelbaar, pijnlijke borsten/borstgroei, doorbraakbloeding 2de helft vd strip, versterkte ongesteldheid (meer bloedverlies), vocht vasthouden, toename vaginale afscheiding

NB: bijwerkingen verdwijnen meestal na enkele maanden. Het heeft daarom weinig zin om na 3 maanden al te stoppen."

Dan heb ik nog een tabel met alle samenstellingen van alle pillen mbt oestrogenen en progestagenen (met diane is dat ethinyl en cypro).
De allerlichtsten zijn Harmonet en Meliane.

baby_19
Berichten: 900
Lid geworden op: wo 31 augustus 2005, 23:36

Berichtdoor baby_19 » di 06 september 2005, 19:12

in de prikpil zitten alleen maar progestogene hormonen.

En ik moet zeggen klinkt allemaal heel negatief, en eigenlijk zou ik wel alleen een pil willen hebben met oestrogeen. (kweet niet of die bestaan en zoja of ik die door kan slikken)


Harmonet en Meliane zeggen mij echt totaal niks.
Je zei dat je nog een lijst had, als je die hier neer wilt zetten, harstikke fijn :D

iedergeval bedankt ben weer een stukje vooruit.

Jessebel
Berichten: 3578
Lid geworden op: do 22 januari 2004, 13:48
Locatie: Walhalla

Berichtdoor Jessebel » di 06 september 2005, 23:04

hmmm oke :) , wellicht hebben andere vrouwen hier ook iets aan...
bij de oestrogenen staat overigens een maateenheid op de tabel die ik niet ken (en niet op het toetsenbord zie (microgram?). Maar dat doet er op zich niet zo toe; het gaat nu om een beeld van de verhoudingen...

Oestrogeen (mgEE)/ Progestageen (mg)
1ste & 2de generatie
Microgynon 30 : 30 mg EE / 0,25 mg levonorgestrel
Stediril 30 : 30 mg EE / 0,25 mg ,,
Cilest : 35 mg EE / 0,25 mg norgestimaat
Ministat : 37,5 mg EE / 0,75 mg lynestrenol
Mini Pregnon : 37,5 mg EE / 0,75 mg ,,
Modicon : 35 mg EE / 0,5 norethisteron
Neocon : 35 mg EE / 1,0 ,,
3de generatie
Femodeen : 30 mg EE / 0,075 mg gestodeen
Minulet : 30 mg EE / 0,075 mg ,,
Marvelon : 30 mg EE / 0, 15 mg desogestrel
Mercilon : 20 mg EE / 0,15 mg ,,
Meliane : 20 mg EE / 0,075 mg gestodeen
Harmonet : 20 mg EE / 0,075 mg ,,

Lovette : 20 mg EE / 0,1 mg levonorgestrel
Yasmin : 30 mg EE / 3 mg drosperinon
Diane 35 : 35 mg EE / 2 mg cypro..

Mirenaspiraaltje : -- / 0,2 mg levonorgestrel
Nuvaring : 0,015 mg EE / (0,12 mg etonogstrel*)

(*De laatste 5 stonden niet in de lijst en heeft hij er apart bij opgezocht. Dat allerlaatste kon ik niet lezen :lol: )

Damn, onmogelijk om een tabel te maken hier blijkbaar, trouwens :?

Deze tabel komt uit naslagwerk bedoeld voor huisartsen. Ik moet erbij zeggen dat de lichtsten niet altijd de besten zijn (doorbloeding of minder veilig voor de vrouw in kwestie). Er is meestal wel een reden voor wanneer je een zwaardere voorgeschreven krijgt.

Maar nu kan je iig zelf de 'math' doen. Stel dat je alleen last hebt van migraines, zou je een pil kunnen nemen met minder oestrogeen. Maar je weet natuurlijk nooit wat weer de bijwerking is van het type Progestageen.

Hoop dat je er wat aan hebt maar staar je er niet blind op!

Jessebel -hoopt dat ze niet op haar kop krijgt van Japie in naam van de huisartsenbond :lol: Maarja... I feel we're entitled to know this information.

edit: Mirenastaafje moest natuurlijk Mirenaspiraaltje zijn
Laatst gewijzigd door Jessebel op wo 07 september 2005, 17:57, 1 keer totaal gewijzigd.

japie
Berichten: 174
Lid geworden op: zo 20 januari 2002, 2:01

Berichtdoor japie » wo 07 september 2005, 7:44

Nee, Jessebel, waarom zou ik je op je kop geven? Het gaat om informatie, die algemeen toegankelijk is en waarvan ik vind dat alle vrouwen moeten weten. Maar wat zegt het nou? Al die verschillende progestagenen ( lynestrenol, norgestrel etc) zijn niet met elkaar te vergelijken. Het zijn net automerken.
En het zijn geen milligrammen, (dan zou je helemaal plat liggen) maar microgrammen dus een factor duizend minder.

Het belangrijkst zijn de oestrogenen, die mogen niet hoger zijn dan 50 microgrammen, maar de lageren ( 20 microgram etc) hebben minder veiligheid en hogere kans op thrombose en doorbraakbloedingen. Hier geldt dan ook dat een lagere dosering niet beter is voor een mens.
En wat betekent EE? EE is de hoeveelheid ethyniloestradiol oftewel het oestrogeen in de pil.

De derde generatie is berucht geworden wegens hun verminderde veiligheid en verhoogde kans op thrombose. Vandaar dat algemeen wordt aangeraden ( zekere voor jonge vrouwen, die nog lang de pil mogen slikken) om een 2e generatie te geven. De eerste generatie zijn pillen die allang uit de handel zijn en door jullie moeders en grootmoeders werd geslikt.

Japie, die blij is met de voorzet van Jessebel

baby_19
Berichten: 900
Lid geworden op: wo 31 augustus 2005, 23:36

Berichtdoor baby_19 » wo 07 september 2005, 15:11

ik heb mijn huisarts gebeld en over 6 weekjes ongeveer is mijn prikpil uitgewerkt. Ik krijg er geen prik bovenop en ook geen gewone pil bij want dat leek haar geen goed idee.

Ik wilde zelf een afspraak maken om even te kijken welke pil het meest bij mij paste. Ik zelf heb zoiets van doe maar liever oestrogeen want daar heb ik nooit last van gehad. Maar progestogeen werkt zeer averechts.

Mijn dokters voorstel was: Mirena spiraaltje. Waarscheinlijk wordt dat hem dan over 6 weken. ik ga op itnernet even goed lezen wat het allemaal inhoudt enzo.

Maar bedankt voor je tabel jessebel en japie ook bedankt vooral :D

japie
Berichten: 174
Lid geworden op: zo 20 januari 2002, 2:01

Berichtdoor japie » wo 07 september 2005, 15:28

Ik wil me nergens ongevraagd mee bemoeien hoor, Baby-19, maar een Mirena spiraal bevat alleen progestageen en het inbrengen is ook niet dol.
Ik denk dat je dezelfde bezwaren als de prikpil gaat oplopen.

Maar kijk maar wat je op internet vindt en wat er over hier al is geschreven en welke reacties je in je andere topic krijgt.

Japie, die zich nergens mee bemoeit

baby_19
Berichten: 900
Lid geworden op: wo 31 augustus 2005, 23:36

Berichtdoor baby_19 » wo 07 september 2005, 17:22

hooi japie, nee hoor je bemoeit je nergens mee ik vind advies wel fijn daarom zit ik hier ook :D

maar ik heb wel tegen de dokter gezegd dat ik liever geen progestogeen meer wil want mijn zin in seks is zo enorm af genomen, mijn vagina is altijd droog en dat blijft hij ook. ik wil gewoon weer oestrogeen eigenlijk.

de dokter kwam zelf met mirena omdat er een hele kleine hoeveelheid hormonen inzitten. ik heb zelf gelezen ongeveer 60 soms 100 minder.

ja ik vind het dus allemaal maar heel erg moeilijk hoor wat ik moet kiezen.
Ik wil gewoon een lage dosering hormonen zodat ik niet veel last krijgt van bijwerkingen, dat ik niet chagoreinig word en dat ik futloos ben enz enz.
maarja liever wel gewoon progestogeen en het liefst word ik niet meer echt ongesteld (de gewone pil slikte ik altijd door)

dusja :( word nou wel ingewikkeld allemaal
maarja ik heb nog 6 weken de tijd want voorlopig zit ik nog aan mijn prikpil vast

mijn dokter klinkt niet echt slim he?

Moose
Berichten: 2091
Lid geworden op: vr 25 januari 2002, 2:01
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Berichtdoor Moose » wo 07 september 2005, 17:50

Ik vind vooral dat je dokter klinkt alsof ze wat tegen de pil heeft. Hoe beviel de pil toen je hem nog wel slikte? Ik vind het erg vreemd dat een dokter bij iemand van 19 (althans, ik neem aan dat je 19 bent door je nick) gaat smijten met prikpillen en spiraaltjes. Is het niet een idee om een second opinion bij een andere dokter aan te vragen?

Toevoeging na nog eens lezen: Heb je aan je dokter om middelen gevraagd waardoor je niet meer ongesteld wordt? Dat zou een verklaring kunnen zijn natuurlijk voor het feit dat ze je prikpillen/mirena's voorschrijft, daarbij is de kans op niet ongesteld worden het grootst. Maar is niet ongesteld zijn echt zo belangrijk voor je?


Terug naar “Leeszaal”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot], Semrush [Bot] en 3 gasten