Hoe geef je sexuele voorlichting aan je kinderen

Hier kun je al je praktische vragen stellen die beginnen met ..." Hoe doe ik...?"

Moderators: Neena, JanWbr

Gebruikersavatar
Jippie
Berichten: 3000
Lid geworden op: wo 16 juli 2003, 22:51

Hoe geef je sexuele voorlichting aan je kinderen

Berichtdoor Jippie » wo 22 augustus 2007, 23:08

Kwam dit weekend een oude bekende tegen.
We kwamen zo aan de praat en het vertelde o.a dat hij van zijn vrouw sexuele voorlichting moest geven aan zijn dochter van 12..
Tja wat vertel je zo'n kind nu? Met een oudbollig verhaal over een zaadje en eitje in mamma's buik word je tegenwoordig vierkant uitgelachen door een 12 jarige.
Maar wat vertel je wel?
Het gevaar van de loverboys?.. SOA?
Praat je over pijpen en beffen, anale sex..?
Welke voorlichting moet je een aankomende puber meegeven.. die soms nog dingen weet waar jij het bestaan niet vanaf weet... lijkt me best wel lastig!
The greatest lesson in life is to know that even fools are right sometimes.

katarine
Berichten: 2558
Lid geworden op: di 15 februari 2005, 11:14
Locatie: vlaanderen

Berichtdoor katarine » do 23 augustus 2007, 10:35

Onze kinderen zijn 10, 6 en 3. En eigenlijk heb ik tot nu toe nooit nagedacht over sexuele opvoeding. Ik probeer eigenlijk over alles zo open en eerlijk mogelijk te zijn, dus waarom daarover niet ?
Ik denk dat bloot en sexualiteit voor mezelf zo natuurlijk aanvoelt dat ik dat dus ook op die manier kan doorgeven. Eigenlijk benader ik naar de kinderen toe sexualiteit (en bijhorende 'eigenaardigheden' en ziektes, gevolgen, ...) net zoals ik bijv politiek benader.
Hebben ze vragen dan antwoord ik.
Maar oudste mag dan wel een haantje de voorste zijn, hij is nog steeds niet in de puberteit.
Misschien dat ik dan héél wat moeilijker en delicatere vragen zal krijgen dan nu :wink:
Ik ga dit topic dus aandachtig volgen :D

Orchid
Berichten: 1425
Lid geworden op: ma 04 maart 2002, 2:01
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen, beroep: optimist

Berichtdoor Orchid » do 23 augustus 2007, 10:45

Ik ben nog even niet wakker genoeg om een fatsoenlijk antwoord te geven over hoe het hier gaat (zoon van 13 en dochter van 12).

Ik wil alvast meegeven dat een boek een heel goede HULP kan zijn (opgelet, een boek neemt nooit de verantwoordelijkheid van de ouders over).

Een boek wat hier heel goed werd bevonden is: Seks, hoe voelt dat? (aanklikbaar)

Duidelijke hoofdstukken, de auteur beantwoordt vragen van kinderen, dus maakt het voor kids makkelijk om iets op te zoeken waar zij op dat moment mee zitten.

liefs

o.
While I kiss his feet, the rest of the world can kiss my ass. =):

satine
Berichten: 479
Lid geworden op: vr 12 april 2002, 1:01
Locatie: Leuven

Berichtdoor satine » do 23 augustus 2007, 10:59

als mijn vader mij op mijn twaalfde had sexuele voorlichting moeten geven, was ik denk ik gelijk gillend weggelopen...

ik was er toen zelf echt totaal nog niet mee bezig, wist de basic things die je in het vijfde en zesde leerjaar voor biologie moest kennen en had daar meer dan genoeg aan toen :)

nu heeft de tijd uitgewezen dat ze thuis nooit sexuele voorlichting gegeven hebben, maar ik heb toch nooit het gevoel gehad dat ik dingen echt niet wist/begreep... In het secundair onderwijs krijg je de hele zooi nog wel een een paar keer opnieuw en ze hielden ook standaard een "relatiedag" in het derde jaar.
alleen wat meer medeleven of geruststelling van mijn mama toen ik voor het eerst mijn regels kreeg, was wel fijner geweest... (haar enige reactie was: "er ligt denk ik nog wel wat maandverband achteraan in de badkamerkast". Bleek dat van dat super dik en groot maandverband te zijn dat op geen enkele manier nog in mijn slipje bleef vastzitten... daar zit je als 15jarige nu echt niet op te wachten. Maar dit geheel ter zijde...) Idem voor de reacties toen ze wisten dat ik een vriendje had...(ik was 18 jaar en twee dagen voor ik voor de allereerste keer een weekendje met mijn vriend en zijn familie mee naar zee mocht komt mijn mama mijn kamer binnen en vraagt: "moet je nu niet naar de dokter voor de pil?" ik heb nee geantwoord en dat was het dan, ze ging mijn kamer weer uit... en ze heeft er nooit meer iets van gezegd.)

Ik heb dus naar mijn gevoel vooral ervaring met hoe je het beter niet doet als ouder... helaas.

Mijn conclusie, het hangt echt wel van je kinderen af, ik denk niet dat je je er kan van af maken met wat standaard praat omdat ze nu eenmaal twaalf is... De biologische kant van de zaak krijg je op school ook, ik denk eerder dat een meer "emotionele" benadering een belangrijke aanvulling kan zijn...
Gewoon een openheid tov de hele zaak lijkt me nuttiger dan een "opvoedkundig praatje", als je kinderen weten dat als ze ergens mee zitten ze altijd bij je terecht kunnen lijkt mij veel belangrijker.
:) Live to love, love to love, love to live! :)

Jessebel
Berichten: 3578
Lid geworden op: do 22 januari 2004, 13:48
Locatie: Walhalla

Berichtdoor Jessebel » do 23 augustus 2007, 11:04

Op school krijgen pubers ook heel wat voorlichting, dus de echte feiten.. sja daar hoef je geen tafelgesprek op voor te bereiden vind ik.

Bij een vertrouwde verstandhouding met zoon of dochter komen de vragen en gesprekken vanzelf aan bod... bij het eerste klassefeestje, de eerste verliefdheid, het eerste vriendje/vriendinnetje. Gebeurtenissen op school, etc.

Ik denk dat het belangrijker is je kids gedurende de hun gehele opvoeding belangrijke waarden mee te geven op het gebied van eigenwaarde, zelfvertrouwen en verantwoordelijkheden; eigenschappen die ook fundamenteel zijn bij de ontwikkeling van seksualiteit.

eL04
Berichten: 881
Lid geworden op: zo 25 april 2004, 21:47

Berichtdoor eL04 » do 23 augustus 2007, 11:17

Mijn kinderen 15, 15 en 11 hebben sexuele voorlichting gehad, van mij, van hun vader, uit boeken die we in de boekenkast hebben staan, op school en op straat....
Wij hebben onze voorlichting beperkt tot het beantwoorden van vragen, soms bewust een antwoord gevend waaruit direct weer een vraag opborrelde. Ik heb ook wel eens een hint gegeven om een gesprek op gang te brengen, maar heel subtiel.
Zo is het verhaal van het eitje en het zaadje verteld toen mijn zoon (toen 6) vroeg 'jullie zeggen nou wel steeds dat jullie geen kinderen meer krijgen maar hoe weet je dat nou zo zeker?' het verhaal van vrijen, eitje, zaadje en een paar (met weinig woorden, simpel uitlegde) voorbehoedsmiddelen verteld.
Ik ben zelf erg overvoerd met voorlichting...VRESELIJK! Ik wil dat voorkomen, het moet wat mij betreft passen bij waar het kind mee zit, benieuwd naar is.

Niet alle vragen komen er heb ik gemerkt... ik keek erg van op dat mijn dochter (toen net 10) niet wist wat menstruatie was toen het ter sprake kwam. Ik had gedacht dat ze dat wel wist :roll: nu wel dus...

Een lekker moment voor voorlichting vind ik de auto. Dan hoeven de kinderen je niet aan te kijken. Een vreselijk moment is tijdens het eten :?
Het gevaar van de loverboys?.. SOA?
Praat je over pijpen en beffen, anale sex..?
Wat mij betreft is het antwoord NEE, tenzij je kind er zelf mee komt of er een aanleiding is, bijvoorbeeld op tv (jeugd)journaal. Mooi moment voor een gesprekje. maar met mate.
Hele persoonlijke dingen, (voor een kind) 'vergaande' handelingen (pijpen, beffen, masturbatie) komt snel te dichtbij. Ik geef er dan de voorkeur aan ze dat uit een boek te laten halen. Ze kunnen dat op hun eigen moment lezen, zonder schaamte.
We hebben er meerdere staan. Naast het boek wat Orchid noemde hebben wij ook 'Seks en zo' van Robie Harris en 'En als je nog wat te vragen hebt, dan kom je maar ' van M. Nordqvist. Ik heb aangegeven dat ze in de boekkasten staan, maar daar hebben ze de laatste jaren weinig gestaan, meestal tref ik ze op de kamer van één van hen.
als het gras aan de andere kant groener is, steek dan eens wat energie in je eigen gras

Gebruikersavatar
vir40
Berichten: 8418
Lid geworden op: za 23 september 2006, 13:43

Berichtdoor vir40 » do 23 augustus 2007, 11:25

daar sluit ik me bij aan


als mn zonen toen/nu vragen hebben dan komen ze daar wel mee

ze zijn bijna 18 en bijna 20 en zo te zien/en te horen weten ze meer dan moeders toen op die leeftijd.
ze zijn dat allemaal te weten gekomen op straat met vrienden,op school enz.

ik weet nog dat er een keer iemand op tv deed uitleggen hoe je een condoom om moest doen,ik zei zitten en kijken :lol: ,toen zei zoonlief ach mam dat weet ik toch allemaal al :shock: daar sta je dan met je goede bedoelingen.


ach ik denk dat het wel los loopt met die sexuele voorlichting
the angel on my shoulder tells me to listen to the devil on the other

Lotusvrouw
Berichten: 123
Lid geworden op: za 24 februari 2007, 23:42
Locatie: Belgie - Ondernemend
Contacteer:

Berichtdoor Lotusvrouw » do 23 augustus 2007, 19:08

Mijn dochter wordt 11 binnen enkele maanden.

Eerst en vooral, seksuele voorlichting is niet iets wat je voor de eerste keer over praat als je kind zo oud is (12 jaar? Ik zou zelf weggelopen zijn!)

Begin vanaf het moment dat je ziet dat ze nieuwsgierig zijn (had dochterlief eens op 5 jarige leeftijd betrapt op wel heel veel interesse) Achteraf korte grappige gesprek over jezelf aanraken - oftewel vrijen met jezelf. Sindsdien weet ze heel wat meer, heeft ook wel boeken (o.a de boek dat Orchid aanbevelde - heel goede boek trouwens)

Durf wel zeggen dat zij vermoedelijk het meest weet van iedereen in de klas (ohjaa, ze heeft die boek eens stiekem meegedaan, toen was plots iedereen haar vriend ) :lol:

Kinderen hebben nood aan informatie - van kleinsaf aan. Als je daar te laat mee begint, willen ze het (zeker niet van de ouders) weten.
Momenten genoeg in het leven dat daarvoor kan gebruikt worden :wink:
The name we give to something shapes our attitude toward it.
Katherine Paterson

Kulderzipken
Berichten: 3837
Lid geworden op: ma 10 oktober 2005, 11:32
Locatie: Den Haag

Berichtdoor Kulderzipken » do 23 augustus 2007, 20:02

Ik woonde vroeger in België en daar werd het me wel erg makkelijk gemaakt door een tentoonstelling in het Gentse KINA: "Ik zag twee beren".

http://www.dewereldvankina.be/default.a ... L&ref=ABAF

Ben benieuwd of zoiets ook in Nederland bestaat. Misschien iets voor op de zolder van Naturalis.
Laatst gewijzigd door Kulderzipken op do 23 augustus 2007, 20:07, 1 keer totaal gewijzigd.
Carpe Diem

Damsel
Berichten: 533
Lid geworden op: do 12 januari 2006, 14:34
Locatie: Rotterdam's rook

Berichtdoor Damsel » do 23 augustus 2007, 20:04

Het is heel geleidelijk aan en natuurlijk gegaan. Opmerkingen van hem, waar ik op in ging; opmerkingen van mij als er eens iets gebeurde.

Hij denkt dat hij alles weet (12 jaar :? ), en vraagt dus nooit wat. En soms komt er opeens iets raars naar boven wat hij van vriendjes op school heeft meegekregen en even wil verifiëren. Meestal klopt er dan geen hout van zijn kennis, en geef ik heel subtiel een paar correcties :lol: Het blijft opletten, want voor je het weet, loopt hij met een hoofd vol nonsens rond.

We zijn gelukkig heel open naar elkaar toe. Bloot is niet gek tenzij hij dat opeens vindt, zijn piemel is een goede bekende van hem vanwege een te nauwe voorhuid (en het 'oefenen' heeft tegenwoordig wel errug leuke gevolgen) en hij weet dat geen vraag zo gek is of er komt wel een antwoord op. Alleen stelt hij ze nooit: hij vertelt gewoon wat hij 'weet'...

Zo los ik dat op. Een boek heb ik ook. En hij heeft een broertjedood aan lezen, dus als er al iets mee gebeurt, dan zal dat voornamelijk plaatjes kijken zijn...

Lotusvrouw
Berichten: 123
Lid geworden op: za 24 februari 2007, 23:42
Locatie: Belgie - Ondernemend
Contacteer:

Berichtdoor Lotusvrouw » do 23 augustus 2007, 20:47

Ik woonde vroeger in België en daar werd het me wel erg makkelijk gemaakt door een tentoonstelling in het Gentse KINA: "Ik zag twee beren".

http://www.dewereldvankina.be/default.a ... L&ref=ABAF

Ben benieuwd of zoiets ook in Nederland bestaat. Misschien iets voor op de zolder van Naturalis.
Is inderdaad heel mooi! Ben er naartoe geweest met een hele groep kinderen, vooral de oudste die goed konden lezen hebben er van gesmuld :lol:
The name we give to something shapes our attitude toward it.
Katherine Paterson

Gebruikersavatar
Jippie
Berichten: 3000
Lid geworden op: wo 16 juli 2003, 22:51

Berichtdoor Jippie » do 23 augustus 2007, 21:36

Waar ik eigenlijk van schrok is dat een vader het met zijn 12 jarige dochter over beffen en pijpen heeft..
Ik begon toen zwaar aan mijzelf te twijfelen.. Is de wereld aan het doordraaien of kan ik het tempo niet meer bijhouden?
De leeftijd waarop kinderen sex hebben wordt wel steeds jonger.. en er ligt van alles op de loer als ze naar het voorgezet onderwijs gaan.
Althans , als ik de verhalen geloven mag staan de loverboys vlak bij de scholen de meiden op te wachten om ze aan te spreken en blijkbaar kan de gemeente daar niets aan doen. :shock:
Maar ik blijf het bizar vinden om met je eigen dochter de sex uit de pornowereld te bespreken.

Lotusvrouw
Berichten: 123
Lid geworden op: za 24 februari 2007, 23:42
Locatie: Belgie - Ondernemend
Contacteer:

Berichtdoor Lotusvrouw » do 23 augustus 2007, 22:43

Zowiezo is het best dat de moeder dit gesprek voor zich neemt hoor Jippie. De vader hoeft dat stuk niet met zijn docher te delen. Mijn man is de liefste papa dat er bestaat, ook hij zou het niet mogen doen. Kwestie van het vertrouwelijke band ( ook al is dat puur op het lichaamelijke) dat er tussen een moeder en een dochter bestaat. Ernaast hoor je eerst de mooie en liefdevolle kracht van de liefde te bespreken voor dat je begint over de pornowereld. Lijkt me niet zo gezond eerlijk gezeged.
The name we give to something shapes our attitude toward it.
Katherine Paterson

empeejeetje
Berichten: 752
Lid geworden op: vr 12 maart 2004, 12:57
Locatie: Haarlem

Berichtdoor empeejeetje » do 23 augustus 2007, 23:01

Echte voorlichting heb ikzelf nooit gegeven.....
Mijn dochter (nu 16) heeft hoofdzakelijk alles "zelf" ontdekt met de wetenschap dat ze alles aan mij of haar vader kan vragen en dan ook een eerlijk antwoord kan verwachten...

Fases:

Als 5 jarige op een naaktstrand:

Ze speelt met haar schepje in het zand.
Heel toevallig zie ik dat ze plots heel gefascineerd tussen haar benen kijkt.
Ze staat op en komt naar me toe rennen....terwijl ik aanvoel wat ze wil zeggen...

(hardroepend) "Mam, ik heb NOG een gaatje!!
Ik: "Lieverd, dat hebben alle meisjes."
Dochter: "Heb JIJ dat dan ook???"
Ik: " Ja hoor!"
Dochter: "Laat eens kijken".

(Alle omstanders kijken benieuwd naar mijn reactie... :oops: )

In de hoop dat ze het misschien in de loop van de middag vergeten zal zijn zeg ik:
"Als we thuis gaan douchen zal ik het wel laten zien schat".

Ze was het dus NIET vergeten, maar ik het gewoon zittend op de rand van het bad mijn "tweede" gaatje laten zien.

Fase 2: (een jaar later).

Ze kan net lezen en gaat met me mee naar de bibliotheek om voor het eerst ook wat leesmateriaal voor haarzelf uit te zoeken.
Bij het afstempelen zie ik dat ze heel plechtig een boek neer legt met de titel "Waar kom ik vandaan?"
Eenmaal thuis begint ze fanatiek te lezen, hardop, letter voor letter spellend: ".....en de "p", "e", "n", "i", "s".....
Ik hoor haar oefenen......"en de pen...is..." :) :)

Nadat ze het boek uit had, vroeg ik haar tussen neus en lippen door, of ze het ook een beetje had gesnapt wat ze nu allemaal had gelezen...

"Ja hoor mam, papa heeft een eitje, en jij hebt zaadjes en dat samen maakt een baby"... :lol: :lol:

Toen ze een jaar of 10 was heeft ze de serie gelezen van Haye van der Heijden: Kusjes, Zoenen, Strelen, Vrijen, Liefde en Tranen in bad.

Deze serie boeide haar enorm en vaak stelde ze me vragen van:
"Mam, wanneer kreeg jij je eerste tongzoen en hoe vond je dat?"

Een eerlijk antwoord kreeg ze altijd....

Dan komt het jaar dat ze 14 is en een vriendje krijgt wat een "vrije serieuze verkering" is......
Ze verteld me eerlijk dat ze "links en rechts" wat friemelen en voelen", maar verder wil ze nog niet.

Ik geef haar wel mee dat, als ze denkt dat ze echt verder met hem wil, het aan mij of aan haar vader moet vertellen. Dat het misschien dan tijd wordt, dat ze aan de pil gaat.

Nog geen 3 maanden belt ze me op.

"Mam, "S" en ik willen wat meer nu....


Dat is even slikken voor mij.
Ze is nog zo JONG!!!!
Maar ik denk terug aan mijn jonge jeugdjaren en moet toegeven dat ze uiteindelijk een jaartje vroeger is dan haar moeder.
We bespreken dat het beter is dat ze de pil gaat slikken.

Een paar dagen later verteld ze me dat ze samen met haar vriend naar de dokter is gestapt voor de pil. (Hoe trots ik was dat ze het toch SAMEN deden!!! :) :) ).

Dan regelmatig telefoontjes van:
"Mam, ik heb hem 2 uurtjes later dan normaal ingenomen, wat nu?"
"Mam, ik ben hem helemaal vergeten, wat nu?"
"Mam,...."

Te "lui" om de bijsluiter goed door te lezen.....ach, "Mam", weet het wel!!

Nu is ze ruim 16.
Het vriendje heeft inmiddels een andere naam...
Maar als ze hier komt maak ik hun bedje in orde en zet maar een keukenrolletje klaar op het plankje.... :oops:
Als ze die ziet, grijnst ze naar me....

en als ze dan weer eens komt en ze is "slordig" omgegaan met haar pilletjes vraagt ze alsof het een glaasje water is: "Mam, heb jij condooms in huis?"
Dan moet ik haar/hen teleurstellen en ze naar de drogist beneden sturen.

:D

kuss

empeejeetje
ff niks....kzou niet weten wat!!

Jessebel
Berichten: 3578
Lid geworden op: do 22 januari 2004, 13:48
Locatie: Walhalla

Berichtdoor Jessebel » do 23 augustus 2007, 23:49

Ik heb toch het idee dat de gemiddelde Shespot-ouder wat vrijer hiermee omgaat dan andere ouders...

Sjee.. 16 en dan met vriendje thuis mogen slapen... :lol: Nee, dat mocht ik zeker niet en meeste andere vriendinnen (en vrienden btw) ook niet van hun ouders....

Overigens Jip.. oke ik vind het ook wat vaag sowieso, maar vertelde hij echt over het pornogebeuren of vindt jij pijpen en beffen 'pornoseks'?

Jess- die een moeder heeft die vroeg"wel met kapotjes he!" toen ik haar uitlegde dat ik allang 'seksueel actief' (haar woorden) was. Nooit met pa en ma over gehad dus in mijn jonge jaren, maar desondanks wist ik heel goed hoe alles in elkaar stak en waar je voor moest opletten.. :)


Terug naar “Hoe doe ik?”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 17 gasten