Sensualiteit vs. seksualiteit

Praat met andere vrouwen over alles dat met seks te maken heeft.

Moderators: Neena, JanWbr

star
Berichten: 348
Lid geworden op: vr 14 november 2003, 21:15

Sensualiteit vs. seksualiteit

Berichtdoor star » wo 06 juli 2005, 23:38

Ik zag van de week een interview van Katharine Keijl met Kaouther (een geweldig buikdanseres, ik heb haar in real life zien performen!) op TV Noordholland.
Kaouther is een Tunesische vrouw die op haar 19e naar Nederland is verhuisd en momenteel getrouwd is met een Nederlandse man. Ze geeft behalve buikdansles ook lezingen aan o.a. zakenvrouwen en op Universiteiten. Haar ondervinding is dat de succesvolle Nederlandse (zaken)vrouw haar sensualiteit wegstopt. De Nederlandse vrouw die succesvol is presenteert zich op mannelijke wijze. Volgens Kaouther zouden vrouwen meer mogen genieten van hun sensualiteit en hun vrouwzijn en daar juist hun kracht of "flow" uit kunnen putten. In onze cultuur wordt volgens haar sensualiteit echter direct aan seksualiteit gekoppeld terwijl dat in haar cultuur iets is wat je puur voor jezelf kunt ervaren. En laat die mannen maar uitzoeken wat ze er van denken.
Een voorbeeld die ze o.a. gaf was dat Nederlandse vrouwen hun kinderen van zes vaak nog te jong vinden om te buikdansen. Terwijl ze daar in Tunesie mee opgroeide. Vrouwen onder elkaar van kleuters tot bejaarden. En natuurlijk is het leuk om het ook prive aan je man te laten zien, maar dat is niet het eerste doel.

De koppeling met seksualiteit zou voor Nederlandse vrouwen een reden zijn om de eigen sensualiteit weg te stoppen op momenten dat ze serieus genomen willen worden.
Kaouther vertelde dat ze hield van het 'exotische' uit haar vaderland en tegelijkertijd van het 'nuchtere' van Nederland. Uit beide culturen valt iets te halen.


Het heeft me wel aan het denken gezet... Ik ben denk ik wel zo een wegstopper van sensualiteit in de dagelijkse beslommeringen, en heb me de laatste dagen bewust met meer trots op mijn vrouwzijn rondbewogen :)

Wie vindt wat?

Star

Joepie
Berichten: 406
Lid geworden op: za 10 juli 2004, 11:35
Locatie: Zuidelijk

Berichtdoor Joepie » do 07 juli 2005, 0:00

Voor ik iets vind: hoe zie jij "sensualiteit"?
Senses = zintuigen. Dat gaat dus over iets ervaren, voelen, zien, ruiken, proeven. Het is onderdeel van seksualiteit, maar kan ook heel goed en aangenaam daar los van staan. Maar toch is er een verschil tussen een bloem ruiken, en een erotisch gevoel krijgen. Dus aan sensualiteit zit altijd wel een vleugje seksualiteit. Is het niet?

star
Berichten: 348
Lid geworden op: vr 14 november 2003, 21:15

Berichtdoor star » do 07 juli 2005, 0:08

Ik weet het niet precies Joepie, het is wel gekoppeld, maar seksualitieit of sensualitiet kun je binnen jezelf ervaren zonder daarbij het andere geslacht te betrekken?
Ik ben wel benieuwd wat jij vindt, en dat hoeft echt niet perse overeen te komen met mijn mening, dus schrijf maar op wat in je opkomt. Ik ben benieuwd!

Groetjes Star

Jessebel
Berichten: 3578
Lid geworden op: do 22 januari 2004, 13:48
Locatie: Walhalla

Berichtdoor Jessebel » do 07 juli 2005, 1:06

Hoi Star (fijn je weer terug te zien!)

Interessant ja, en van wat ik ervaren heb heeft die dame helemaal gelijk. Maar dan? Want zo werkt het wel in deze Westerse cultuur.. 'Laat de mannen maar uitzoeken wat ze ervan denken' klinkt heel simpel, maar helaas werkt het niet zo in een -nog steeds, met name in NL- mannelijke zakenwereld.

Je stuk deed me gelijk denken aan een post die ik naar onze goede vriend 'shedater' schreef, die vond dat zakenvrouwen seksueler waren (of letterlijker; vooral carrierevrouwen interesse hebben in 'anonieme' sex contacten zonder verplichtingen).
Wat uiterlijk betreft, ben ik het ook geheel niet met je eens. In een door mannen gedomineerde wereld wil je als vrouw (als je serieuse competenties hebt, en dus niet hogerop wil door sexy te zijn ed) vooral SERIEUS genomen worden, en vaak zelfs de aandacht áfleiden van het feit dat je een vrouw bent (het seksuele dan)-helaas, maar zo werkt het nog, vooral in NL. Het hangt er natuurlijk wel een beetje vanaf voor welk bedrijf, in welke tak je werkt natuurlijk.
Ja er wordt veel aandacht aan besteed, want je moet een representatief uiterlijk hebben, maar het is dus volstrekt niet zo dat carrierevrouwen zich 'mooier' of 'sexier' opdoffen dan een, noem eens wat; kassajuffrouw. (sterker nog, 'klasse' make-up is vaak juist minder en natuurlijker. Uiterlijk en verschijning wil je juist minder op laten vallen).
-Wél is het zo dat ze natuurlijk veel meer geld te besteden hebben aan bijv couture.

Hoe kom je erbij dat je daar veel op aangesproken wordt? Je wil aangesproken worden op behaalde successen... het laatste waar je op zit te wachten is een compliment over je uiterlijk door een werknemer van je, of een van je collega's aan de vergadertafel over de begroting
Oke het sluit hier niet geheel bij aan... en toch wel :lol: Wat als de mannen in het bedrijf sensualiteit wél associeren met sex (ja ik ook in veel gevallen)? Je bent er vaak wel afhenkelijk van; je moet met ze samenwerken...

Maargoed... :) tot zover sensualiteit op de werkvloer...

Wat evengoed speelt is de angst van veel vrouwen dat je 'uitlokt'. Het excuus van menig persoon die zich schuldig heeft gemaakt aan 'ongewenste handelingen', hangt bij veel vrouwen in het achterhoofd. Sensualiteit wordt gekoppeld aan seksualiteit. door vrouwen en mannen. Door het 'sensuele' te benadrukken, loop je kans op narigheid.

Vandaar dus dat IK mijn dochter op haar 6de ook niet zou laten buikdansen. :) Ballet (even zo sensueel vind ik, als je het zo bekijkt) past gewoonweg beter bij onze cultuur...

Maar idd.. het sensuele kun je ook binnenin je dragen, zonder het (qua dansen of kleding bijv) te uiten. ik kan er nu mijn vinger niet op leggen wat dat precies is.. hoe het te benoemen.. maar ik herken het wel

girl with a pearl earring
Berichten: 129
Lid geworden op: di 26 april 2005, 16:26
Locatie: la ville d'amour

Berichtdoor girl with a pearl earring » do 07 juli 2005, 10:25

zakenvrouwen zijn veel zeldzamer dan we denken, ze moeten echt vechten voor een plekje aan de top. Als je het dan toch zo ver schopt dan gaat men ervan uit dat je heel wat mannelijke eigenschappen bezit (rationeel, gedisciplineerd,...) en sensualiteit lijkt me typisch iets voor vrouwen. Vrouwen die er erg vrouwelijk en elegant uitzien en sensuele eigenschappen bezitten worden vaak met dom geassocieerd en mislopen daarom hun kansen voor een hoog geplaatste positie, ze moeten zich dubbel zo hard bewijzen. (dit is slechts één van de visies waarom vrouwen zo weinig aanwezig zijn in de zakenwereld; er zijn natuurlijk ook andere redenen)

Ik kan dus goed begrijpen dat vrouw, zakenwereld en sensualiteit moeilijk samen gaan en het helpt natuurlijk ook wanneer je bent opgegroeid in een zuiders of oosters land.

Seksualiteit zonder sensualiteit is volgens mij eerder mogelijk dan sensualiteit zonder seksualiteit. Ik wou dat ik wat sensueler was, en danslessen volgen tijdens je kindertijd (of dat nu buikdansen of ballet is) kan daar heel wat aan bijdragen. Alleen al je manier van lopen of je lichaamshouding kan sensueel zijn.

Gebruikersavatar
Spot the difference
Berichten: 1496
Lid geworden op: do 10 juli 2003, 16:26

Berichtdoor Spot the difference » do 07 juli 2005, 11:25

Ik ben man, ik koppel sensualiteit aan seksualiteit. Sorry, lieve vrouwen hier, maar zo eenvoudig werkt dat hier vanboven. :wink:

Maar denk eens mee: hoe zou het ook anders kunnen? Dat het te maken heeft met een warme tederheid, zeker, maar naar mijn gevoel meer een tederheid van de soort waarbij associaties komen van: warme, tedere liefkozingen, als mogelik voorspel van 'de liefde bedrijven'. Puur, met veel liefde, met plaats voor passie.

De beeldvorming is ook nooit anders: in een (gewone) film wordt steevast romantiek en/of sensualiteit in beeld gebracht voorafgaand aan een vrijpartij. Het wordt steevast in beeld gebracht als een opwarmertje. Is het door de beeldvorming, of is het gewoon zo?

Kijk naar reclame van pakweg parfums, waarbij beelden worden gebruikt van sensuele vrouwen (en mannen). De sensuele uitstraling hebben de bedoeling om te verleiden, en om verleidingskracht te koppelen aan het product. En verleiden, heeft dat ook niet eigenlijk te maken met erotische spanningen? Met mogelijk sex als gevolg?

tussenhaakjes
Berichten: 17
Lid geworden op: ma 04 juli 2005, 18:40
Locatie: Rotterdam

Sensualiteit

Berichtdoor tussenhaakjes » do 07 juli 2005, 12:29

Mag ik ook weer wat roepen :oops: ?
Emancipatie is wanneer de vrouw net zo "plat" mag zijn als de man.....

Dimpf
Berichten: 1426
Lid geworden op: di 28 oktober 2003, 13:33

Berichtdoor Dimpf » do 07 juli 2005, 20:30

Die mevrouw moet misschien ergens anders gaan kijken in Nederland? Ik geloof er namelijk niets van.
Buikdansen spreekt me niet aan, en niet tot de verbeelding en haakt bij mij daarmee af als voorbeeld.

De behoefte van mensen om zich aantrekkelijkheid te etaleren is volgens mij dusdanig sterk, dat de vormgeving cultuurgebonden zou kunnen zijn, maar dat je het overal kunt waarnemen - als je weet waar je op moet letten en niet alleen de Latin-schone (om even buiten het aziatisch wereldbeeld te stappen) als criterium neemt.

Voor mezelf breng ik sensualiteit in verband met een duidelijk uitdragen van het gevoel dat iemand vindt dat die een sexueel interessante partner is. Dus zeker gelinkt aan sexualiteit, maar daarom nog niet de sex zelf.


Dimpf

Sfinxs
Berichten: 1451
Lid geworden op: ma 09 februari 2004, 8:16
Locatie: zuid holland

Berichtdoor Sfinxs » do 07 juli 2005, 20:58

hear hear dimpf

ik zeg nix

sfinxs
aaahh en tussenhaakjes
het is een vrij forum hoor dus gaat je gang
:)

hellen
Berichten: 104
Lid geworden op: di 15 maart 2005, 14:58

Berichtdoor hellen » vr 08 juli 2005, 1:14

dat is dus waarschijnlijk de rede waarom vrouwen veel lichamelijker met elkaar om kunnen gaan daar zij sensualiteit beter van sexualiteit kunnen scheiden dan mannen
dreams are wishes from the heart

Joepie
Berichten: 406
Lid geworden op: za 10 juli 2004, 11:35
Locatie: Zuidelijk

Berichtdoor Joepie » vr 08 juli 2005, 1:34

las bij een vriendin vanavond een boek over seksualiteit, en de twee auteurs - een getrouwd paar van seksuologen - maakten een onderscheid tussen 'ervaring' en 'doel'. Seks zou dan gaan om het doel: klaarkomen; en sensualiteit om de ervaring. Sensualiteit is dan inderdaad hel hele spel van de zinnen. Smaak, geur, tast, zien, horen. Een beleving van het leven. Seks zou gaan om de kwak en het eitje, en alles dat nodig is om die twee bij elkaar te laten komen.

star
Berichten: 348
Lid geworden op: vr 14 november 2003, 21:15

Berichtdoor star » vr 08 juli 2005, 19:54

Ik zoek het een beetje meer in de trant van: je zelf op en top vrouw voelen, zonder direct bezig te zijn met seks. Bewust te zijn en genieten van je lichaam en met opgeheven boezem jezelf zijn met alles erop en eraan. Geest en lichaam tezamen, in plaats van alleen een presentatie van het rationele stukje van jezelf waarbij het gevoel voor je lijf wordt uit geschakeld...
Van de "flow" die het je geeft kan seksualiteit een bijproduct zijn, maar niet het eerste doel.

Star

Gebruikersavatar
zee
Berichten: 2376
Lid geworden op: za 14 juli 2001, 1:01
Locatie: Ultima Thule

Berichtdoor zee » vr 08 juli 2005, 20:38

Sensualiteit is dan inderdaad hel hele spel van de zinnen. Smaak, geur, tast, zien, horen. Een beleving van het leven.
Juist! Zo voel ik hetzelf vaak in hoge mate. Of zoals Star ook zegt: genieten van je lichaam (of lichamelijkheid, zinnelijkheid, je zintuigen benutten) zonder er iets mee te hoeven of te moeten.

Want misschien stoppen ook mannen (te) veel hun sensualiteit weg, worden (te?) snel sexueel gericht, terwijl ook zij zouden kunnen genieten van eenvoudige (doch wezenlijke!) zintuigelijke ervaringen, zonder doelgericht te hoeven zijn.

Zee
it's much more difficult to judge oneself, than to judge others - A. de Saint-Exupéry

star
Berichten: 348
Lid geworden op: vr 14 november 2003, 21:15

Berichtdoor star » za 09 juli 2005, 12:39

Tja, wat ik er nog over kan zeggen is dat deze opmerking van Kaouther bij mij iets triggert wat ze misschien niet eens precies helemaal zo bedoelt.
Doordat ik nu ben gaan onderzoeken hoe het zit met mijn sensualiteit heb ik gemerkt dat ik een stukje van mezelf wegstop.
Stom voorbeeld: ik ging er vannacht uit om de jammerende kat eten te geven. Nou staan de brokken bovenop een kastje voor het keukenraam alwaar ik dus voor verscheen in mijn ondergoed. Ja, waarschijnlijk geen hond die midden in de nacht kijkt, maar als er wel iemand keek zou het een goed uitzicht geven op lijf en leden zo met het licht aan. Ik merkte nu eens bewust wat er in me omging. Eigenlijk voel ik me er heel ongemakkelijk bij als een vreemd iemand mijn lichaam zou kunnen bekijken. Het liefst had ik op moment supreme een onzichtbaar lichaam willen hebben. Ik besefte me dat ik mijn lichamelijkheid dus neig te verstoppen. En toen dacht ik: ik sta er toch wel, want me helemaal aankleden voor zo'n nachtelijke actie is ook overdreven. En ik kan er net zo goed in volle overtuiging staan in plaats van met gene o.i.d.
Dus voor mij heeft het hier nu te maken met: je mag er zijn en voel jezelf. Er opent een stukje dieper gevoel, heerlijk wat een opluchting!

Maar wat is nou precies sensualiteit in mijn ogen?
Ergens binnenkomen en er gewoon zijn met heel je lijf, in contact staan me je lichaam en het koesteren als onderdeel van jezelf, dat heeft in mijn ogen iets sensueels.
En bijvoorbeeld buikdansen kan een heel mooi middel zijn om dat gevoel te bereiken.
Volgens mij is sensualiteit iets wat je continu bij je kan dragen als je het contact met le lichaam eenmaal bewust als heel prettig ervaren hebt. Of misschien heet dat wel geen sensualiteit maar mensen die die lijfelijkheid hebben zien er wel weer heel sensueel uit...

Star - is het nog te volgen?

Jessebel
Berichten: 3578
Lid geworden op: do 22 januari 2004, 13:48
Locatie: Walhalla

Berichtdoor Jessebel » za 09 juli 2005, 16:06

Ja hoor! :wink: :D


Terug naar “Praten over seks, erotiek en pornografie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten