[discussie] Een derde pertij: aanvulling of uitwisseling?

Treed binnen in onze Shespot Leeszaal en zoek een fijn plekje om al die mooie, bijzondere, leuke, interessante, tijdloze en informatieve topics nog eens door te lezen.

Moderators: Oceann, Neena, Xenia, JanWbr

Archivaris
Berichten: 41
Lid geworden op: zo 25 mei 2014, 11:22

[discussie] Een derde pertij: aanvulling of uitwisseling?

Berichtdoor Archivaris » zo 06 juli 2014, 19:50

______________________________________________
Peter-Paul

Allen,
Al eerder genoemd, maar eigenlijk als zijspoor van die discussies. Wellicht een eigen discussie waard?! Bij deze, dan. Ik ben benieuwd of jullie dit een 'topic' vinden en wat dan jullie ideeen en gevoelens erbij zijn.

Het uitgangspunt:
Ik beleef sex toch als iets speciaals in m'n huwelijk. Een benadrukking van wat we met z'n tweeen hebben. Daarnaast, algemener, is er ook een (wellicht ego-strelend?) idee dat je voor je partner speciaal, bijzonder bent, niet alleen in het sexuele. Daarom houdt de ander van jou, en omdat de ander ook zo speciaal voor jou is, hou jij ook van die ander.

Dan de situatie, oplopend in heftigheid: Of het nou voyeurisme buiten op straat is (bijv. inkijk in een decolleté), of samen kijken naar een (goeie!) erotische film op de buis, of een one-night-stand triootje, of een langdurige ménage-a-trois ... waar het om gaat is dat een derde persoon in staat is jouw partner op te winden.
De bedreigende gedachte:

Het is voor de buitenstaande partner heel bedreigend om vast te stellen dat je maatje opgewonden wordt van iemand anders. Want dan ben je toch niet meer "speciaal" voor je partner? Want: we zijn dus niet voor elkaar nodig als het aankomt op opwinding, stimulering. Dan kan je dus, wat sex betreft, gewoon worden ingeruild voor een min of meer willekeurige andere met bepaalde stimulerende, opwindende karakteristieken!! Dat geeft dus niet dat gevoel dat je speciaal bent voor je lief, niet dat idee dat je de one-and-only bent. Dat is toch niet iets waar je je zomaar over heen zou moeten kunnen zetten, daar zou je toch best wel ongerust of zelfs wanhopig boos over mogen zijn? Of zoals de vrouw botweg zegt: "als een paar tieten op tv het pikkie al omhoog doet gaan, kan je nagaan wat een paar echte tieten voor een succes hebben: spuiten maar. Ik ben dus compleet overbodig".

Het dilemma:
Ik begrijp dat standpunt volledig, voel de bedreiging (in iets zwakkere vorm) ook zo, zelfs in historisch perspectief: Als ik terugdenk aan de vriendjes die ze gehad heeft voor we elkaar kenden, wordt het me bijkans zwart voor ogen en begint m'n maag te krampen (volstrekte onzin natuurlijk, rationeel gesproken).
Maar tegelijkertijd, als ik bedenk hoe leuk het kan zijn om samen naar een goeie film te kijken, begrijp ik het weer niet. Want dan wordt m'n lief toch opgewonden van iemand anders? En blijkbaar vind ik dat leuk, gezien mijn interesse in erotische films. Kortsluiting, volledige tegenspraak, m'n hersens op tilt. Ik kom er niet uit.
Ligt dat aan mijn (blijkbaar tè) hoog opgewaardeerde normen, waarden en verwachtingen, ben ik ronduit bezitterig, is het pure onzekerheid ??
Wie het weet mag het zeggen...
Was getekend,

Peter-Paul

______________________________________________
Sandra

Peter-Paul,
Jouw nieuwe topic mis ik net en kruist mijn reactie die nu onder 'erotiek op tv' is beland. Maar die dus beter hier had gestaan, hihi, maar ik post hem net en zie nou dat je er precies een nieuw topic van hebt gemaakt.
Vind je het erg om mijn reactie daar even te lezen (ik weet niet of het mogelijk is om copy-paste naar hier te doen) en dan praten we hier verder?

Sandra

______________________________________________
zomaar

Effe een copy-paste vanuit de "erotiek op tv" topic ...
Wat betreft jouw dilemma Peter-Paul zou ik stellen dat die jaloezie niet zo erg nodig lijkt, want zelfs als je opgewonden geraakt van die beelden (of een
erotisch verhaal, of foto's, ...) heeft dat toch niet noodzakelijk te maken met "ander is beter" ?? Misschien is jouw vriendin wel de enige waarbij je echt
lekkere sex kan hebben omdat jullie elkaar heel goed kennen en ten volle kunnen vertrouwen ... denk dus echt wel dat die reakties gedreven zijn door een gebrek aan zelfvertrouwen en/of duidelijke goede afspraken omtrent wat jullie in een relatie toelaten, hoe meer duidelijkheid hieromtrent hoe minder nood aan bevestiging of "uitleg".

Hoop dat je hiermee iets kan aanvangen :-))

______________________________________________
Sandra

Ikke, Peter-Paul,
Idioot natuurlijk, maar vannacht schoot ik ineens wakker met een heel rare gedachte. Die volgens mij gestoeld was op Pater-Pauls 'constante', in die zin dat hij daarmee een verklarende 'formule' intoduceerde die mij aansprak.

Er kwam toen ineens ook bij mij zo'n soort formule naarboven naar aanleiding van de discussie over of men zich inwisselbaar 'moet' voelen wanneer je partner met een ander vrijt. Ik kon de afgelopen dagen niet onder woorden brengen dat ik Peter-Pauls gedachten daarover helemaal kan onderschrijven en ze toch niet zo ervaren heb. Of althans, wel gevoeld maar er overheen kon komen met mijn twee geliefden.

Nu mijn rare 'formule'(maar ik ben niet erg sterk in het wiskundig kort fromuleren): Peter-Paul's relatie beschrijft hij als 1+1=2 die samen een eenheid vormen. Dat onderschrijf ik dus helemaal, en daarmee bedoel ik dat ik Peter-Pauls relatie inderdaad ook zie als de perfecte match die hij aangeeft. Maar dat 1+1+1 dan in de inwisselbaarheidsgedachte 1/2 zou opleveren, geloof ik niet. Ik bedoel daarmee dat ik persoonlijk dus in het trio ervaren heb dat hoewel ik mezelf aan twee mensen gaf, ik niet mijn liefde in twee hakte en ieder daarvan de helft kreeg. En vise versa kreeg ik van mijn partners niet twee halve liefdes. Het was 1+1+1=3 en daarmee voor ons ook een volwaardige eenheid.

Is dit herkenbaar?
(heb copy-paste ook gevonden zoals je ziet,met wat aanpassing...)

Sandra

______________________________________________
zomaar

Sandra,
Ik denk dat zowel jij als Peter-Paul beschrijven dat een "goede" relatie meer
oplevert dan de som van de individuen, en dit aan de grondslag ligt van de meerwaarde ervan - lijkt wel een exposee over economie LOL. De strikt noodzakelijke voorwaarde is natuurlijk wel dat het een "goede" relatie moet zijn, en daar ligt em nou net de basis waarom we het elkeen ook anders beleven: we vullen die term GOED elk anders in, met onze eigen verlangens en karakteristieken - vandaar dat het voor de 1 beter lukt als individu , voor de ander in een monogame relatie en voor weer anderen in een veelheid van relaties - plus alle combinaties vandien )

Wat vooral ook speelt is dat hoe je ook je wensenpakketje invult, je dan ook de juiste medemensen moet vinden om dit uit te werken - gelukkig zij die daar idd in slagen, want dan pas kan je je ten volle ontplooien en ligt zoals men zegt "de wereld aan je voeten".

Vele groetjes vanwege deze gelukzak :-))

Ikke

______________________________________________
Peter-Paul

Sandra, Ike,
Liefde en sex, mathematisch beschouwd. Leuk! Pakkende titel ook voor een best-seller

Jou opmerking dat jouw liefde niet in tweeen werd gehakt, Sandra, (in jullie ménage-a-trois), gaf aanleiding tot de volgende herinnering. Toen m'n tweede kind geboren was, maakte de oudste zich nogal zorgen om zijn positie in het gezin. Logisch bedacht, omdat er toch minder tijd overbleef gezien de drukte rond de baby. Dat hebben we toen ook gezegd: we houden veel van de baby, maar dat gaat niet af van hoeveel we van jouw houden. Liefde is geen sommetje.

Dat is precies hetzelfde als jouw 'liefde wordt niet in tweeen gehakt'.

Anders gesteld: Het oudste kind wordt niet minder speciaal bij de geboorte van de baby. Wat een duidelijke parallel is voor: mijn vrouw of ikzelf worden niet minder speciaal bij introductie van een derde partij.

Het klinkt zo logisch, zo sluitend. Rationeel niks tussen te krijgen. Waarom voelt het dan toch niet zo?
Waarschijnlijk omdat je het zo toch niet ervaart, althans niet direct, niet meteen. Het oudste kind moet wel degelijk inleveren bij de geboorte van de baby. Niet minder liefde, maar wel minder tijd, dus ook minder aandacht. Dat probeer je dan als ouder te ondervangen door de kwaliteit van die aandacht te verhogen (alweer de constante van Peter-Paul *grinnik*), maar daarin faal je toch. Het oudste kind zal moeten ervaren dat de baby niet alleen neemt, maar ook geeft, iets toevoegt aan het gezin en daarmee dus ook aan het individu, het kind.
Het oudste kind heeft in zo'n situatie niets te kiezen: de baby gaat niet weg, nooit niet, it is there to stay. Het kind kan de situatie alleen accepteren, wordt gedwongen dit te accepteren. En wordt dus gedwongen uiteindelijk, na een poos, te ervaren dat het wel meevalt, dat er ook leuke kanten aan zitten.

Terug naar de erotische film, het triootje: dat is anders want de 'buitenstaande' partner heeft wel degelijk iets te kiezen: het gaat om zijn/haar relatie en heeft dus voor 50% een stevige vinger in de relatie-pap; een pap waarvan de ingrediënten mede door hem/haar te kiezen zijn. Waar, vanwege de bedreiging die uit de situatie spreekt, niet wordt geloofd in of vertrouwd op de aanname dat de ervaring zal leren dat het een aanvulling is in plaats van een uitwisseling.

Veeg daarbij de voorwaarden die Ike noemt: onafhankelijk van het wensenpakketje dat elk individu heeft, je moet wèl de juiste medemensen daarvoor vinden. Als ik dat omkeer: wie zegt, garandeert, mij dat als ik de juiste medemens gevonden heb, deze ook de juiste is voor m'n partners wensenpakketje, en vice versa natuurlijk? Weer extra onzekerheid, dus extra bedreigend, dus extra in de defensieve hoek gedrongen: "trio is niks anders dan gelegaliseerd overspel"

Ike's bijdrage over "anders is beter". Inderdaad is er sprake van uitsluiting in de zin van:
regel 1) ik ben speciaal / bijzonder voor haar.
regel 2) Zij is met mij getrouwd omdat ik zo speciaal ben.
regel 3) Ik wind haar op.
afleiding I) Naar analogie van regel 2) en omdat regel 1) waar is en regel 3) waar is geldt regel 4) Zij wordt DUS opgewonden van mij OMDAT ik speciaal ben.
afleiding II) Omdat regel 2) specifieker geldt: ALLEEN met mij getrouwd, geldt regel 4 ook specifieker: ALLEEN van mij opgewonden.
Afleiding III) DUS: Als ze van iemand anders opgewonden wordt, kan ik niet meer speciaal zijn en ben ik DUS inwisselbaar.

De redenatie is niet zo helder als de parallel met het kind, maar geeft wel aan waar het, logisch en rationeel gesproken, fout gaat (afleiding I en II).
Inderdaad hoeft anders niet beter te zijn, of zelfs maar even bevredigend. De emotie echter doet het voelen alsof 'de perfect match' gedachte zwaar moet inboeten op het moment dat ik zie dat m'n vrouw opgewonden raakt van een ander, of zelfs als ik mezelf toesta opgewonden te worden van een ander. Kortom, het knaagt (lijkt te knagen) aan de basis van de relatie en wordt daarmee zo risicovol dat je afhaakt, ondanks dat het wel leuk lijkt.

Gek toch?

Peter-Paul


______________________________________________
Sandra

Hihi, Peter-Paul,
Even helemaal vanuit mijn beroep gezien: jij zou voor mij een schitterend artikel kunnen schrijven!!!Plaatsje in het achtergrondkatern van een zaterdageditie zou niet misstaan.

En vanuit mijn persoon: De scheuring tussen verstand en gevoel is nu compleet: Ben het rationeel gezien nog steeds volledig met je redenering eens, gevoelsmatig levert het voor mij een groot contra dictio op, omdat ik dus een andere ervaring heb.

Heb zojuist het boek 'De vergissing van Descartes' maar weer uit de kast gepakt om nogeens bevestigt te krijgen dat het bedriegelijk is te veronderstellen dat ik een eenheid met mezelf zou horen te vormen. Het stelt me altijd weer gerust daarin te lezen dat de scheuring tussen verstand en gevoel niet meer dan een logisch gevolg is van de rare manier waarop wij ge-evolueerd zijn.

Erg bedankt voor het lezen van mijn inzichten en het reageren erop met jullie inzichten. Schitterende investeringen in elkaar!

Sandra

______________________________________________
Anouk

Hoi allen,
Het gaat in dit onderwerp, ook voor Peter- Paul dan ook om het verschil/tweespalt tussen ratio en gevoel. Gevoel dan opgevat in het lichamelijke, het biologische...Er is een onderzoek gedaan waaruit bleek dat vrouwen die zeggen (en dit ook menen en geloven) dat ze niet opgewonden raken van erotische of porno films, lichamelijk gezien wel opgewonden raken. Het blijkt dat vrouwen toch ook vochtiger worden van het kijken naar dit soort films ookal hebben ze in hun hoofd dat het hen niets doet. Het samen kijken naar pornofilms wordt dan ook als advies gegeven aan vrouwen die te droog blijven...Zo blijkt dus dat je fysiek gezien wel kan reageren...ook op anderen terwijl je ratio zegt dat het je niets doet. Er zijn vele lichamelijke aspecten aan seks waarop je met je ratio geen invloed hebt. Om een ander voorbeeld te noemen: ook bij seksueel misbruik komt het vaak voor dat het slachtoffer FYSIEK reageert, simpelweg omdat onze geslachtsorganen gemaakt zijn om te reageren op prikkeling.

Dus in die zin ben ik het ook met Sandra gezien....onze biologische instincten blijven alleen wij stoppen onze ratio erboven op....

Groetjes


______________________________________________
Sandra

Anouk, en allen,
Ja, juist: heel letterlijk ligt onze ratio op stapeltjes bovenop onze oerinstinkten.

Reptielenbrein, zoogdierbrein, mensenbrein, om even heel kort door de bocht te gaan en er nog een paar lagen bij over te slaan. En die lagen zijn in zodanig korte tijd (relatief gezien dan) bovenop elkaar tot ontwikkeling gekomen, dat de samenwerking ertussen niet bepaald optimaal is. Op sommige punten wel, op andere weer niet.
En de resultaten van het onderzoek dat je noemt, (waar is dat trouwens gepubliceerd, wil dat wel eens lezen!) ondervind ik regelmatig aan den lijve. Ik lees soms dingen (erg recentelijk nog hier) die ik echt hartgrondig pervers vind, maar waar ik dan tegelijkertijd (of iets later op de avond)toch hele erotische fantasieen van krijg. Op zulke momenten ervaar ik mezelf dan als walgelijk en prettig tegelijk. Zeer vreemde maar best wel interessante ervaringen van mijn wezen vind ik dat.

Sandra

______________________________________________
Sandra

Ps: zit net met man in auto te praten over bovenstaande reactie van mezelf en realiseer me ineens dat er in mijn reactie iets staat dat een zeer verkeerde indruk zou kunnen wekken: namelijk dat ik 'hier' in dit forum iets pervers gelezen heb! En dat was niet de bedoeling van mijn woord 'hier'.

Correctie voor diegenen die dit terecht zo gelezen kunnen hebben: met 'hier' bedoelde ik 'op internet' (tijdens het aanklikken van een aantal pornosites.)
Mijn excuses voor het wellicht onstane misverstand!!!

Sandra

______________________________________________
anne

hoi allemaal
Ademloos heb ik jullie prachtige ge-analyseer bestudeerd, ik vind het mateloos boeiend hoe er over dit onderwerp wordt gedacht. En gesproken. En kromgepraat, rechtgeluld en bijgebogen.

Want je kunt er schitterende theorieen op los laten (wat ook erg leuk is, daar niet van) maar hoe je het ook went of keert, volgens mij is het kernwoord in dit geval:
JALOEZIE.
Niet meer en niet minder.

Kun je het verdragen als je partner niet alleen van jou opgewonden wordt?

Ben je zo vol van vertrouwen over jullie verbintenis dat je hem of haar ook een 'eigen' sexualiteit gunt?
Heb je genoeg eigenwaarde om niet aan jezelf te twijfelen als je geliefde met een ander vrijt?

Kortom, je kunt er uren over praten, rationaliseren en wikken en wegen, maar op een gegeven moment ontkom je er toch niet aan: Ben je jaloers of ben je dat niet? That's the question.

(ik probeer trouwens hiermee geen oordeel geven over jaloezie, het is een vervelende emotie, maar daardoor niet minder legitiem)

kus van anne

______________________________________________
Sandra

Anne,
Kan het waarderen dat je de zaak naar enig uitgesponnen gefilosofeer, weer teug brengt naar meer begrijpelijker porporties.

Zou alleen wel je opmerking over jaloezie als zijnde 'vervelend' willen opmerken dat deze emotie alleen vervelend is, wanneer je ze niet kunt overkomen. Jaloezie is even als angst, woede, maar ook vreugde, wantrouwen etc. broodnodig voor de mens als waarschuwingsignalen voor mogelijk dreigend gevaar. Dus in deze discussie: het gevaar van het verlies van een partner of diens exclusieve liefde.

Wanneer je met die jaloezie geen weg kunt, bijvoorbeeld omdat de betreffende partner er geen begrip voor heeft, pas DAN wordt het een vervelende emotie.

Sandra

______________________________________________
Sandra

Peter-Paul, en anderen
Naar aanleiding van jouw vraag, Peter-Paul, zal ik een poging doen om uit te leggen wat het verschil in de exclusieve lading van de liefde voor mijn echtgenoot is, en de aanvullende lading van de liefde die ik voor mijn geliefden in het trio heb. (zoals ik al meldde is het trio be-eindigd, maar de liefde is natuurlijk niet weg. Er wordt alleen geen practische uitvoering meer aangegeven)
Moet allereerst opmerken dat ons huwlijk niet gestart is met daarbij al het voornemen 'buitenechtelijke sex'liefdesrealties' op te bouwen. Net als bij jouw huwelijk hebben we eerst gebouwd en vonden in elkaar the perfect match met de bedoeling 1+1.

De perfecte match houdt bij ons in: het liefhebben op alle fronten, ook elkaars tekortkomingen. Op sexueel gebied bleken we in de loop van een aantal jaren niet zo'n perfect match. Na analyse met z'n twee bleek dat we op dat front een totaal tegengestelde achtergrond te hebben. Hij is afkomstig uit een stabiel gezin waarin sex echter totaal genegeerd werd. In dat gezin heeft hij zich nimmer sexueel kunnen ontwikkelen. Ik daarentegen kom uit een stabiel gezin waarin de sexuele ontplooiing door mijn ouders als een groot goed werd gezien. (ze zijn zelf van de generatie die nooit iets over sex hoorde van ouders en ze bezworen elkaar ons als kinderen niet dezelfde idiote zoektocht te laten maken als zij zelf hadden gehad. Voorbeeld: mijn vader dacht dat je een maagd kon herkennen aan de twee kuiltjes in de onderrug. Tot hij op het strand een vrouw met drie kinderen zag èn nog altijd twee kuiltjes. En moeder dacht dat kinderen geboren werden uit de zogenaamde 'ligne negro' die de zwangere buik (ont)siert.)

Geen goede match dus op sexueel gebied. Hetgeen ons beiden voor de grote vraag stelde: heeft ons huwlijk dan wel overlevingskans? Wat is dit waard als we het sexueel niet kunnen vinden?

Niet makkelijk, het traject waar we toen doorheen zijn gegaan. Maar eindresultaat van veel praten was dat we elkaar dit gewoonweg niet verwijten konden. En dat al het andere ons duw wel nog steeds tot perfect match maakte.

Het is gewoon toeval geweest dat een echtpaar, waarmee we al zes jaar een goede vriendschap hadden, en waarmee we beiden veel praatten over onze persoonlijke problemen op sexueel vlak, ineens op heel mooie, integere wijze een trio met mij wilde vormen. Niet als therapie, maar als echt natuurlijk voortvloeiend uit de vriendchap die er verder al was. Mijn man stond er sexueel practisch gezien 'buiten' (nam er dus niet aan deel) maar was wel op de hoogte en er bleef vriendschap tussen hem, mijn minnaar en mijn minnares. Sterker nog, de vriendschap werd er zelfs hechter door, door de betrokkenheid bij elkaar. (en doordat mijn minnaarsechtpaar erg dankbaar was dat zij zich niet schuldig en gemeen tegenover hem hoefden voelen) De eerlijkheid, openheid en toch ook privacy voor ons drie die mijn man voor ons overhad, maakten mijn liefde voor hem in feite alleen maar dieper.

Binnen ons huwelijk hebben we allebei nog steeds dezelfde ambitie, namelijk het sexueel met elkaar te kunnen gaan vinden. En hoe vreemd dit ook klinkt, maar het hebben van erotiek met een ander, betekent voor ons huwlijk en mijn man heel persoonlijk, dat hij zich kan ontwikkelen daar waar zijn jeugd en opvoeding te kort zijn geschoten. Het is echter wel zo dat, (ik ben samen met hem toch weer aan het bouwen aan een nieuwe relatie nu het trio een lange tijd geleden is afgesloten) als er een nieuwe minnaar (en minnares) zouden komen, en mijn man en ik het op den duur toch eindelijk met elkaar zouden kunnen gaan vinden, er ook dan duidelijke afspraken tussen hem en mij zijn. Ik bedoel, als hij en ik ons in de loop van de tijd toch 'eindelijk' sexueel tot elkaar aangetrokken gaan voelen, dan vinden we niet dat we mijn minnaar/minnares hupla effe an de kant kunnen zetten als 'niet meer nodig, bedankt en tot ziens.' Aan de andere kant hebben we wel hele goede afspraken dat als wie dan ook liever de aanvullende partij uit zijn/haar huwlijk wil omdat 1+1 toch de ultieme vorm voelt, dit alleen maar te respecteren is en er dan in goede sfeer met behoud van de vriendschap 'afscheid' van de sexuele relatie moet worden genomen.

1+1 is dus voor mijn man en mij (en van een eventueel nieuw echtpaar dat in ons leven zou komen verwachten we dat ook) de basis. En die vormt de niet-inwisselbare, exclusieve liefde die ook ik verlang te hebben en die ik mijn man verlang te schenken.

Pfff, jeetje, is dit nog te volgen? Ik schrijf wel erg lange verhalen hè. Maar gelukkig hoeft niemand ze te lezen als het niet boeit. Lezers van mijn krant verpakken er dan de vis in, dat is hier niet mogelijk, maar jullie vinden er dan vats wel een soortgelijke, virtuele bestemming voor, hihi

Sandra

______________________________________________
Peter-Paul

Sandra,
Bedankt voor dit inzicht in jullie intimiteit. Vóór ik hierop reageer, wil ik er eerst goed over nadenken. Als schot voor de boeg vraag ik me wel af OF (maar gezien jullie historie is dat dus: ja) en HOE dit denken, de ratio, te verenigen is met het gevoel, het sentiment, hierboven platgeslagen tot het begrip 'jaloezie' maar voor mij meer een constellatie van (uitwisselings)angst, vertrouwen, respect, dat soort dingen.
Dank!
Peter-Paul, in retraite

______________________________________________
Sandra

Peter-Paul, en alle anderen,
Veel plezier in retraite, ook ik ga een aantal dagen rust nemen,
Tot na de Pinkster allemaal en veel erotiek toegewenst tijdens deze vrije dagen,
Sandra

______________________________________________
Sandra

Peter-Paul,
Toen mijn man onze conversatie hier las, wees hij mij erop dat ik nog een erg belangrijk aspect vergeten heb te belichten. Een aspect zelfs, waardoor jij en ik wellicht zeer tot elkaar zouden kunnen komen in onze inzichten op de zaak. En waardoor in ieder geval ikzelf eindelijk begrijp waarom ik het eens ben met je inwisselbaarheidsgedachte en mijn aanvullingsgedachte inderdaad alleen een schijnbare tegenstelling is. Namlijk: mijn (en mijn mans) respect voor de exclusieve liefde tussen mijn minnaar en minnares.

Hij wees me erop dat ik in mijn verhaal als antwoord op jouw vraag over het verschil tussen de liefde voor mijn man en de liefde voor mijn trio-partners, een opmerking maak en vergeet om die verder toe te lichten, terwijl daarin juist de inwisselbaarheid-aanvulling tot elkaar komen. Ik schrijf:,,1+1 is voor mijn man en mij de basis en dat verwachten we ook van het echtpaar.
Het is al ruim een jar geleden en ik vond het aardig van mijn man dat ij me even heel gericht liet herinneren hoe ik, behalve tegenover de exclusiviteit van ons eigen huwlijk, ook zeer serieus tegenover de exclusiviteit van het echtpaar stond.

En inderdaad: ik herinnerde me dat ik het in 'den beginne', in de opbouwfase, niet alleen bedreigend vond wanneer ik de idee kreeg dat het echtpaar dit misschien ook even gemakkelijk met een ander meisje zou kunnen doen(de angst dus dat ik als tweede vrouw dus inwisselbaar was voor een andere tweede vrouw). Even bedreigend vond ik het wanneer ik de idee kreeg dat of man of vrouw mij op een exclusievere plaats in zijn/haar leven zette dan de eigen partner.

Telkenmale wanneer ik die vrees kreeg(omdat we in de opbouwfase natuurlijk ongelofelijk opgewonden werden en ik dan soms meer aandacht kreeg dan de eigen partner)voelde ik dat als een grote bedreiging voor de relatie. Voor de relatie tussen hun twee (het huwlijk dus) en daarmee een bedreigin voor de trio-relatie.
Iedere keer wanneer ik die angst voelde, praatte ik daarover en vroeg bevestiging in woord en daad, dat de echtgeoten elkaar boven alles stelden en mij een andere, minder exclusieve plaats gaven dan elkaar.
Practisch gezien werd die bevestiging door beide partners samen ingevuld, maar ook door de partners op eigen wijze.

We spraken duidelijk af dat zij een heel ernstige zaak zouden maken van hun huwlijksprivacy ten opzichte van mij. Zoals bijvoorbeeld het geheim houden van hun sexualteit samen. (dus niet vertellen wanneer ze samen vrijden, noch de inhoud van hun spel)

Ook vulden de partners op hun eigen wijze de bevestiging naar elkaar en mij in dat hun huwlijksliefde exclusief was. De man hield het tongzoenen volledig exclusief behouden aan zijn vrouw. Alle andere face-to-facenuffels, ook die waarbij de tong gebruikt wordt, deelden we wel. Ook zijn ejaculatie, wanneer hij die verlangde te hebben in een vagina, hield hij exclusief voor de vagina van zijn vrouw. (hij had dus wel gemeenschap met mij, maar behield het ejaculeren voor haar)Alle andere manieren om klaar te komen, deelden we wel.

De vrouw hield gepenetreerd worden exclusief voor haar man. Het gebruik van een dildo of voorbindpenis paste zij wel op mij toe, ik daarentegen mocht dat niet bij haar, dat mocht alleen hij.

Zo waren er nog wel wat dingen, maar dit zijn de belangrijkste, waarmee ik hoop dat ook jij ziet dat het juist daarom is dat ik je standpunt over de exclusiviteit deel en toch een hele mooie trio ervaring heb. Die trio-ervaring was juist daarom zo mooi, omdat we de exlusieve liefde waarborgden en daarmee iedere schijn van inwisselbaarheid van de huwlijkspartner uitsloten.
Vormt dit een aanvulling op jouw overdenkingen? Hoor het graag na Pinksteren eens van je.

Sandra

______________________________________________
Sandra

Peter-Paul,
Nog een aanvulling.

Ook in woorden werd het onderscheid aangehouden. ,,Ik hou van je" was als uitdrukking van de liefde voorbehouden aan de huwlijkspartner. ,,Ik vind/heb je lief" waren de woorden om de liefde voor de aanvullende partner uit te drukken.

Ook het bespreken en nemen van beslissingen over het opvoeden van de kinderen bijvoorbeeld, was exclusief voorbehouden aan de ouders. De practische uitvoering werd dan wel gezamenlijk gedaan. Net als met klussen aan de huizen: het eigenaarsechtpaar besprak en besliste hoe het moest worden, de uitvoering ervan gebeurde gevieren.

Ben nou echt met mijn koffer weg voor een (erg natte) korte vakantie!
Tot gauw,
Sandra

______________________________________________
Peter-Paul

Sandra,
Kortom:

1. Jouw man vond, en met hem vond jij ook, dat hij je sexueel tekort deed, en droeg daarvan (zeer moedig) de consequenties: i.c. jouw openlijke buitenechtelijke sexuele verhouding. (Ik weet niet of ik daartoe in staat zou zijn, mijn complimenten!!)

2. Jij vond de voor jouw van belang zijnde basis voor een sexuele relatie (intimiteit, respect, vertrouwen, vriendschap, openheid) bij het bevriende echtpaar en stond dus open voor die buitenechtelijke sexuele relatie. Met die intieme basis komt vanzelfsprekend ook afschuw voor de 'niet meer nodig, dan dumpen' gedachte, feitelijk de 'uitwisselingsgedachte'.

3. Maar tegelijkertijd was het (iedergeval voor jezelf) noodzakelijk dat jij bewust een ondergeschikte, underdog-rol speelde om het 1+1 huwelijk van het bevriende echtpaar niet in gevaar te brengen; jouw 'voorwaarde' voor continuiteit van de sexuele relatie, wat eigenlijk een soort erkenning van exclusiviteit van het oorspronkelijke huwelijk inhoudt.

Maar dit is beschreven vanuit jouw optiek, die van de derde persoon. Hoe zit het nu met het perspectief van de buitenstaander? Want de vraag "uitwisseling of aanvulling" zal met name voor de buitenstaande echtgenoot (dus in dit geval de vrouw uit het bevriende echtpaar en in extremere vorm jouw echtegenoot die ècht een buitenstaander was/is, of vergelijk het oudste kind bij de baby-parallel) veel sneller in de gevaarlijke 'uitwisseling' dan de prettige 'aanvulling' terecht komen. Hoe kwam het dat de buitenechtelijke relatie dan toch als aanvulling werd gevoeld en niet, zoals Anne het kernachtig uitdrukt, als jaloezie?

Peter-Paul

P.S. Ik denk niet dat er veel lezers hier zijn die dit niet boeiend vinden en er vis in willen verpakken. Ik kan me trouwens niets bij virtuele vis voorstellen; dat wat er nog het dichtst bijkomt is die van Kostunrix, en die schijnt naar men zegt erg te stinken (de vis, niet Kostunrix )

______________________________________________
Sandra

Peter-Paul,
Bedankt voor je reactie vandaag. Je hebt de zaken scherp op een rijtje gezet ook voor mij. Je mist inderdaad het perspectief van de vrouw uit het echtpaar nog. Die mis je omdat het namelijk voor mij vanzelfsprekend is dat man en vrouw evenveel voor mij betekenden en vise versa. Daarom heb ik er niet aan gedacht dat er voor jou wel een veschil is tussen de (sexuele)relatie van man met mij en de (sexuele)relatie tussen vrouw en mij.

Ik weet niet of het mogelijk is van je te vragen je in een bi-sexueel mens te verplaatsen. Lijkt mij erg moeilijk als je het niet bent. Maar zowel de vrouw als ik waren (zijn) bi-sexueel. Het vrijen met een man is voor mij (en haar) even waardevol, mooi, onmisbaar, bevredigend, interger enz. als met een vrouw.

Ook het delen van geestelijke intimiteit met een man is evenzo speciaal als met een vrouw. Het is wondermooi om te genieten van het verschil (met een man) als te genieten van de overeenkomst (met een vrouw)
Voor de vrouw was ik dus evengoed een echte aanvulling, een sexuele en geestelijke aanvullende partner zoals ik dat voor haar man ook was. Zij eiste mij evengoed op vor haar sexuele en ook geestelijke behoeften zoals haar man dat deed, en ze gunden elkaar dat opeisen in gelijke mate. En zoals ik al meldde betekende dat voor de man in den beginne ook angst, omdat hij de liefde tussen zijn vrouw en mij even intens zag intens zag worden als die tussen hem en mij: zou mijn vrouw het met haar misschien zo goed kunnen vinden, de ontdekking doen dat vrouw-vrouw haar zelfs beter ligt dan man-vrouw? Dus in die zin was hij rechtevenredig aan zijn vrouw de 'buitenstaande' echtgenoot.

En wat Kostunrix' vis betreft, ook ik heb immer begrepen dat die van niet al te versche kwaliteit is, een grovere belediging voor een visliefhebber als ik kan men niet bedenken dat die in mijn stukkies te wikkelen!

Sandra

______________________________________________
Sandra

Peter-Paul,
Nog als aanvulling even vanuit het perspectief van mijn man: hoewel zonder sexuele daden, was hij wel volledig deelgenoot van de vriendschap en de liefde tussen vier. Investeerde daarin dus ook en er werd in hem geinvesteerd.

Hij en ik bewaakten de exclusiviteit van de liefde tussen ons met dezelfde middelen als die werden toegepast voor het bewaken van de exclusiviteit van de liefde tussen het echtpaar. (die middelen heb ik hiervoor beschreven)
Dat ik zo kien was op het waakzaam zijn dat ik voor het echtpaar zuiver de ondergeschikte en aanvullende rol bleef hebben, was ook om te zorgen dat het echtpaar mij niet in een belangrijker rol kon zetten dan ik kon vervullen: die rol is en was alleen voor mijn echtgenoot weggelegd. Dat wij binnen ons huwelijk geen sex hebben, is door een oorzaak buiten onze macht dus niet verwijtbaar aan elkaar. Buiten de sex om zijn we wel exclusief elkaars partner, onvervangbaar door welke minnaar of minnares ook.

Mocht mijn man in zijn zoektocht naar zijn sexualiteit een vrouw tegenkomen die hem zou kunnen 'leren', dan zou dat ook voor mij geen probleem zijn zolang zij de exclusieve liefde tussen hem en mij respecteert en ook actief bewaakt!

Sandra

______________________________________________
Peter-Paul

Sandra (en echtgenoot),
Dank voor deze heldere uiteenzetting van de sexuele feiten uit julie huwelijk. Zeer de moeite van het lezen waard. Ik denk niet dat er veel huwelijken zijn die zo'n integere kijk op de materie hebben als jullie. In veel gevallen zal er met de beste bedoelingen toch behoorlijk worden misgekleund op dit gebied.

Om nog even bij onvergetelijke uitspraken van Kostunrix te blijven: "De zee, de zee? Wat heeft de zee met mijn vissen te maken? Ik betrek mijn vissen van de beste groothandel in Lutetia, meneer!!" In veel huwelijken zal onbedoeld toch de kromme situatie gelden die naar analogie van Kostunrix in de kern gekenschetst kan worden als: "De liefde, de liefde? Wat heeft de liefde met mijn sex te maken? Ik betrek mijn sex bij de fysiek best toegeruste daarvoor."

Misschien een beetje gezocht en gechargeerd, maar toch ...
Namens mezelf en velen anderen, nogmaals dank voor de openhartigheid en heldere kijk op de zaak *applaus*
Zijn er anderen die nog iets missen in deze discussie? Een aspect wat nog niet belicht is?
Peter-Paul, de aanvullende

______________________________________________
Sandra

Beste Peter-Paul,
Het klinkt als afscheid en doet bijna zeer! Wij (mijn man en ik) vonden het de afgelopen dagen buitengewoon fijn dat je ons zo gericht en diep geinteresseerd naar onze achtergronden vroeg. Jouw vragen, resumeren, vragen en weer resumeren, betekende voor ons het opnieuw op een rijtje zetten van onze motivaties en dus tegelijkertijd samen heroverwegen ervan. Wel leuke bijkomstigheid dat we tot de conclusie konden komen nog immer achter onze leefstijl te staan.

Bedankt hiervoor, Peter-Paul!

Enne, Kostunrix zag zich op zekere dag ook eens geconfronteerd met zoiets als inwisselingsangst, toen er in het dorp een plotse groei van het aantal viswinkels plaatsvond, hihi!

Hoop je in een volgende topic weer tegen te komen, Peter-Paul! En alle anderen ook natuurlijk!

Liefs,
Sandra en man

______________________________________________
Peter-Paul

Sandra,
Afscheid? Welnee, niet zolang er nieuwe en boeiende discussies opbloeien!
En je kunt me altijd nog lijmen met een achtergrondkatern over "Erotiek, wiskundig beschouwd"
Met als voordeel dat daar heel wat 'research' in moet gaan zitten, toch? *onschuldig gezicht*

Peter-Paul, de onschuldige

______________________________________________
Sandra

Peter-Paul,
Dat lijkt mij sowieso een buitengewoon prachtig project! Ben er van overtuigd dat jouw schema's en formules ook voor anderen zeer verhelderend kunnen werken en het bovendien een prachtig humoristisch stuk zou opleveren. Met stellingen a la de laatste stellingen van promovendi, maar dan op erotisch gebied. (zie de verzamelde van Kees Roos. En een voorbeeldje daaruit van J.A.G.M. de Visser, LU Wageningen die stelde:,,De evolutie van seks houdt menigeen nachtenlang wakker...")

Ik ben er van overtuigd dat jij er zo nog wel een paar puntigere uit je mouw kunt schudden! En er samen de research voor doen lijkt me een leuke tijdsbesteding. Met een dergelijk erudiet man mogen werken komt niet bepaald elke dag voor, hihi. Of we een blad vinden dat het eindresultaat plaatsen wil moeten we dan maar afwachten! Hmmm, dan ik dit maar gewoon onderteken als

Sandra, de bereidwillige

______________________________________________
Serena

Hoi Peter-Paul, hoi Sandra,
Even over jullie opmerking dat er weinig mensen deze discussie boeiend zullen vinden. Toch niet, ik heb jullie discussie net vluchtig, maar met veel interesse gelezen en ik zal hem zeker nog een keer lezen om alles goed in me op te nemen.

Sandra, petje af voor jullie huwelijk. Gelukkig heb ik zelf ook zo'n huwelijk vol vertrouwen, maar daarover schreef ik al in "Sex buiten het huwelijk".

______________________________________________
Sandra

Serena,
Bedankt voor je reactie. En inderdaad vind ik uit jouw verhaal bij 'sex buiten het huwelijk' herkenning van een even hecht huwelijk. Hartstikke fijn om te weten dat andere mensen ook zo'n huwelijk kunnen hebben, hè, ik vind dat een verrijking.

Overigens was ik degene die twijfelde of anderen mijn reacties niet in virtuele vis zouden verpakken en schatte Peter-Paul dus de zaak beter in met zijn opmerking dat hij zich niet kon voorstellen dat mensen zoiets banaals met onze discussie zouden willen doen, hihi.
Tot gauw,

Sandra

______________________________________________
Serena

Hoi Sandra,
En dan al zeker niet de vis van Kostunrix. (Ja, ook ik ken mijn stripklassiekers)
Als ik vanavond tijd heb ga ik jullie gesprekken nog eens goed doorlezen, op dit moment loopt er nog een klein smurfje in de kamer rond die de nodige aandacht vraagt.

Groetjes Serena

______________________________________________
zomaar

Hei Sandra, Peter-Paul, Serena,
Heb met ingehouden adem deze discussie vanmorgen verder gelezen, woooow wat fijn dat jullie hier zo open kunnen over praten - bedoel vooral jou dan Sandra, en je man - dit geeft weer eens heel wat stof tot verder nadenken en perspektief plaatsen. In elk geval dus ook chapeau voor het respekt en de openheid waarmee jullie met elkander omgaan.

Zoals Serena en enkele anderen heb ik ook al aangegeven dat ik me absoluut goed voel in mijn huidige realtie, zeker wat betreft het kunnen praten over onze gevoelens, en het delen van verlangens & fantasieen ... we behoren dan wel tot de "happy few" denk ik want je merkt toch hoevelen het daar moeilijk mee hebben - ook wijzelf in vorige relaties.

Chapeau, en keep the discussion going friends :-))
Ikke ofte Patje (voor zij die het liever minder anoniem zien LOL)

Groetjes uit Belgie ;-)

______________________________________________
Sandra

Serena,
Een knuffel voor je smurfje en ik zie uit naar je reactie vanavond (als je tijd hebt..)

Sandra


______________________________________________
Sandra

Zomaar Ikke Patje,
Hihi, wat een schitterend stel doopnamen heb jij. Maar dit geheel ter zijde. Fijn dat je Petr-Paul's inschatting van het aantal geboeide lezers ook nog eens bevestigd en zowel jij als Serena geen virtuele vissies van Kostunrix in onze digibijdragen heb gewikkeld. Zag dat je bij sex buiten het huwelijk ook achtergronden van jezelf hebt verteld. Ga die straks op het gemak lezen maar dank je nu al heel erg voor die bijdrage uit je eigen leven. Want het was de afgelopen dagen best wel uitputtend en het is gewoon echt heel fijn dat jij, Serena en Peter-Paul die uitputting aanvullen met eigen kijken op de zaak.

Misschien kunnen we met z'n allen een bijdrage leveren aan de research voor Peter-Paul's geschreven dissertatie 'Erotiek, wiskundig beschouwd', hihi. Maar voorlopig kan ik twee weken lang weinig bijdragen aan het forum, wegens drukte door vakantie van een redactiecollega. Ik blijf de boel wel volgen natuurlijk en in geval van een niet te negeren drang om mee te doen een korte bijdrage leveren,

Sandra, de afwezige...


______________________________________________
Serena

Hoi,
Zoals beloofd heb ik net net met veel belangstelling en aandacht jullie gesprekken nog een keer gelezen. Ik moet zeggen, dat ik grote bewondering heb voor de manier waarop jullie met dit onderwerp omgaan. Iedereen neemt eerst rustig de tijd om het een en ander dieper op zich in te laten werken voordat men reageert.

Sandra, ik heb grote bewondering voor jou en je man, maar ook voor het andere echtpaar. De manier waarop jullie hiermee omgaan is fantastisch. Jullie hebben heel duidelijk goede afspraken gemaakt, zodat niemand zich "achtergesteld" hoeft te voelen. Ik vind het ook heel knap van je dat je dit met ons wilt en kunt delen, want ik denk dat veel mensen hier iets van kunnen leren. Je kunt natuurlijk voor alle problemen weg lopen, maar je kunt ook proberen samen tot een voor beide partijen aanvaardbare oplossing te komen. Dat is bij jullie zo te zien gelukt. Jullie relatie getuigt duidelijk van heel veel respect voor elkaar, maar ook voor het andere echtpaar.
Toch kan ik me ook voorstellen hoe Peter-Paul zich voelt. Het blijft inderdaad een dubbel gevoel, je weet dat je je geen zorgen hoeft te maken maar onbewust doe je dat toch. Ik heb dit zelf ervaren met een situatie van "vreemdgaan" (heb nog steeds moeite met die term). Je weet dat je relatie er tegen kan, maar onbewust zit er toch ergens een rem. "Dit kun je niet maken". Maar heeft dat ook niet te maken met opvoeding en de omgeving? Iedereen zegt dat het niet kan, dus doe je het ook maar niet. Terwijl je in je hart weet dat het binnen jouw relatie kan en dat je je partner niet wilt inruilen, omdat je zielsveel van hem/haar houdt en dit omgekeerd voor je partner ook geldt. (nogal ingewikkeld uitgelegd geloof ik, maar ik denk dat jullie de strekking wel begrijpen)Op zich zit er wel iets in de redenering van Peter-Paul over de komst van de tweede baby, maar zoals je zelf al zegt krijg je er ook iets extra's bij. Ik geloof ook niet dat een relatie achteruit zal gaan, eerder vooruit. Er komt immers een extra dimensie bij. Helemaal in de situatie van Sandra.

Peter-Paul, ik heb het idee dat deze gevoelens wel nooit helemaal weg zullen gaan. Volgens mij horen ze gewoon bij ons mens zijn. (Zoals jullie ook zelf al geopperd hebben) We blijven toch een stel onzekere wezens met elkaar, hoe we dit ook voor de buitenwereld proberen te verdoezelen. Misschien is dit maar goed ook, anders zouden we ons erg ondoordacht in allerlei avontuurtjes storten en dat kan nooit de bedoeling zijn.
Wat worden we trouwens allemaal lang van stof. Komt vast door de niet bepaald lichtzinnige onderwerpen waarover we praten.

Groetjes, Serena

P.S. Sandra, namens het kleine smurfje bedankt voor de knuffel. Ik heb de iets grotere smurf er ook maar 1 gegeven.

______________________________________________
Sandra

Serena,
Ja, toe maar hoor, want twee smurfjes in huis, dan kun je niet de een wel en de ander niet knuffelen!
Weet je, dit even terzijde, mijn man en ik hebben zelf geen kinderen en zowel jij als Peter-Paul (van de anderen weet ik niet of ze kinderen hebben)kunnen dan vast ook invoelen hoe binnen de relatie wij voor de kinderen voelden en de kinderen voor ons. En hoe erg wij die kinderen nu ook missen (hoewel ik eigenlijk hoop dat jullie je dat niet kunnen voorstellen, want zo'n gemis horen ouders natuurlijk niet te kennen)

Het doet me goed, al is het maar virtueel, om een knuffel te mogen geven aan twee smurfjes, dat snap je.
Maar inderdaad zie jij de zaak net als Peter-Paul en ik, dat er hoe dan ook toch een zekere mate van angst blijft.
Ook bij mijn man, mijn minnaar, mijn minnares en mij is die nooit helemaal weggeweest. Wat jij beschrijft uit je eigen ervaring:,,onze relatie kan tegen een stootje" was ook in ons trio helemaal ingebed, maar de angst was er toch. We hebben dat allemaal gezien als goed in de zin van: het houdt ons allemaal alert en bij de les. Precies zoals je ook zegt: anders zouden we ons zonder nadenken in allerlei avontuurtjes gooien. In ons geval: anders zouden er toch misverstanden over de juiste verhoudingen kunnen ontstaan. Die angst was dus een gezonde alarmbel, geen wantrouwige. (niet zo'n zenuwslopend autoalarm dat al afgaat als je nog maar naar de wagen kijkt, hihi, in dit geval afgaat als je naar de huwelijkspartner van je vriend(in) kijkt)

In jouw verhaal lees ik dat je (en je man)wellicht wel eens een slippertje zou kunnen maken binnen je relatie, (one-night-stand) en je daar dan beslist samen uit zou kunnen komen zonder kleerscheuren. In feite is dat even open en respectvol en ingeger als bij ons. Maar er is een tegenovergestelde en ik heb geprobeerd voor mezelf een antwoord te vinden op de vraag waarom die er is:
-jij zou het niet een vaste relatie willen laten zijn/ik (wij twee bedoel ik daarmee) wel
-jij kiest dan voor one-night-stand/ik niet.

Buiten het feit dat ik geen geschikte one-night-stand-partner ben(zie de discussie daarover onder topic 'trut of hoer') zit 'm dat tegengestelde volgens mij in de tegengestelde situatie op sexueel vlak binnen jouw en mijn huwelijk. Bij jou en je man is de sex goed. Een vaste relatie zou niets toevoegen en zelfs wellicht afbreuk doen aan wat jullie samen hebben. Dan gebeurt dus wat peter-Paul beschrijft, de inwisseling immers er is geen aanvulling mogelijk op wat jullie (en Peter-Paul en zijn vrouw) hebben.

Bij ons is de sex niet goed en dan zou het inwisselingsangst voor mijn man opwekken als ik one-night-stands had. Omdat ik met een one-night-stand-partner niet de tijd kan nemen uit te leggen wie mijn man is, of beter 'hoe' mijn man is en waarom ik buitenechtelijke sex heb. En bovenal zou ik de grenzen van de afspraken binnen ons huwelijk schenden: mijn man (en ik) wil een buitenechtelijke sexpartner ook leren kennen, een vaste(re) vriendschap sluiten waarin ook vanalles buiten sex om komt kijken. (eh, voordat er misverstanden ontstaan: mijn man neemt verder op geen enkele wijze deel aan de sexuele relatie die ik zou opbouwen met een andere man/vrouw. Dus niet dat er nou beelden ontstaan als kijkt hij stiekem mee ofzo, hoor, het vrijen is privé tussen de minnaar en mij)

Voor het voorkomen van inwisselingsangst in een huwelijk zoals het jouwe (dus met goede sex) is de one-night-stand wellicht de beste methode. Voor het voorkomen van inwisselingsangst in mijn huwelijk is de vaste buitenechtelijke relatie de enige.

In het geval van mijn vriendenechtpaar, waarin de sex ook goed was (eh, is), was de vaste relatie met mij wel een aanvulling die inwisselingsangst voorkwam: de vrouw was net als ik bi-sexueel, dus waren we als vrouwen een aanvulling op elkaars sexuele beleving. En voor de man een aanvulling zoals een heleboel mannen die verlangen, twee vrouwen mogen beminnen, bemind worden door twee vrouwen en mogen aanschouwen hoe vrouwen elkaar beminnen.

Maar wie niet bi-sexueel is en wel een goede sex in het huwelijk heeft, zal denk ik dus weinig aanvulling hebben in 'op vaste basis een derde erbij' en wellicht inderdaad alleen inwisselingsangst ervaren!
Snijdt dit nog hout?

Sandra

______________________________________________
Serena

Ja hoor Sandra, het is allemaal nog steeds zinnig wat je zegt en ik ben het ook helemaal met je eens.
Goh, wat ben ik ineens kort van stof, maar ik heb dan ook niets toe te voegen aan wat je zegt.
Groetjes, Serena

______________________________________________
Sandra

Serena,
Tijd voor een nieuw onderwerp? Hihi. Misschien het onderwerp dat Conceal aansnijdt, over zijn acné, maar dan iets breder getrokken: uiterlijk en (erotische) aantrekkelijkheid?

Ik ga daar eens even neuzen en dan stop ik voor een poosje met intensief reageren. Word ik net zo lekker kort van stof als jij, (moet veel beroepsmatig schrijven de komende weken)

Sandra

______________________________________________
Peter-Paul

Sandra, Serena,
Hartelijk dank om de zaak nog even helder uiteen te zetten, met name de focus op het verschil tussen jullie beiden: een goede sexuele relatie versus een minder goede sexuele relatie (plus bi-sexuele gevoelens). In beide gevallen is er bij jullie een daadwerkelijke aanvulling mogelijk, er komt iets nieuws bij wat de huidige relatie niet verstoord / inwisselt. De invulling van de aanvulling (leuke woordspeling) is volstrekt anders.

Kortom, een derde erbij kan alleen als je er vooraf (?) een plek voor vinden kunt. Zonder die nu nog lege plek is er geen plaats, dus geen aanvulling, dus een inwisseling voor een derde.


______________________________________________
Sandra

Peter-Paul, Serena,
Wederom een buitengewoon kernachtige samenvatting van de idee. Ik voel mij een geitenwollen slagroomklopper (taalkundige uitdrukking voor iemand die niet kernachtig formuleert). Komt denk ik omdat ik inmmezelf zit te graven en dat opschrijf, te dicht met mijn neus op de zaak. (zoiets als met je snufferd tegen de beeldbuis van tv gaan zitten en dan erg veel pixels zien die geen samenhangend beeld vormen)

Bedankt dat je voor mij de beeldbuis op enige afstand zet en mij dus een totaalbeeld laat zien!

Sandra

______________________________________________
Serena

Die invulling van de aanvulling is inderdaad erg leuk gevonden. In je laatste zin vat je de kern heel goed samen Peter-Paul. Maar ik ga me nu net als onze geitenwollen slagroomklopper even iets minder intensief met deze site bezighouden, aangezien ik voor boekenwurm ga spelen. Ik wil volgende week graag mijn duikbevret halen. Zal wel blijven lezen en waarschijnlijk (weet ik haast wel zeker) wat antwoorden geven.

Groetjes, Serena

______________________________________________
Sandra

Serena!
Bij deze veel succes van een duiker in retraite! Kan je de Oosterschelde van harte aan bevelen. Een beslist haast erotische site, waar je een ervaring kunt opdoen die raakt aan een goede vrijpartij! Een soor 'Seaspot', hihi!
Duimpje op voor jou! (hoewel dat in duikerstaal 'opstijgen' betekent)

Sandra

______________________________________________
Serena

Dank je voor de tip Sandra, wie weet wat ik voor moois tegenkom onder water. Een mooie meerman of zoiets?!? Maarreh....zon, zee en zand zijn toch zowieso al erotiserend, vind ik wel tenminste. Veel plezier met je weekendje weg!

Groetjes, Serena

______________________________________________
C'estMoi

Om weer in te haken op het dilemma van PP: kan het juist niet extra ego-strelend (en dus fijn) zijn dat je partner, ondanks het feit dat een derde haar/hem net zo goed (of misschien zelfs wel beter -LOL-) kan opwinden, juist jouw KIEST?

Archivaris
Berichten: 41
Lid geworden op: zo 25 mei 2014, 11:22

Re: [discussie] Een derde pertij: aanvulling of uitwisseling

Berichtdoor Archivaris » zo 06 juli 2014, 20:03

______________________________________________
Peter-Paul

C'est-moi,
Grappig dat je dat zegt, dat is nèt even een andere kijk op de zaak. Twee opmerkingen:

Blijkbaar gaan we er stilzwijgend van uit dat de oorspronkelijke partnerkeuze de beste is. Want de derde persoon vult wel aan, maar vervangt niet. Maar dat zou ook betekenen dat wat ik voor het gemak maar even het omkeringsprincipe noem, niet geldt: Ga uit van personen A, B en C. Stel dat A en B een relatie R(A,B) hebben. Omdat de uitbreiding met C wel een aanvulling maar geen inwisseling is, is de kwaliteit van een eventuele relatie tussen A en C slechter dan, of maximaal identiek aan die tussen A en B. Wiskundig: R(A,B) >= R(A,C). Omdat dat in principe geldt voor alle derde personen, dus niet alleen voor C, zijn A en B een 'perfect match'. Stel nu dat persoon A persoon C eerder ontmoet heeft en hier een relatie R(A,C) mee aangaat. Omdat een derde partij volgens ons een aanvulling is, moet gelden dat als B daar later aan wordt toegevoegd, de relatie tussen A en B slechter is dan, of maximaal identiek is aan, de relatie tussen A en C: R(A,C) >= R(A,B). En dat is strijdig met wat we eerder concludeerden. Je kunt dit wiskundig nog verder aanscherpen, maar dat laat ik maar even . Waar het op neer komt is, dat we enerzijds zeggen dat een derde partij nooit bedreigend hoeft te zijn, omdat het een aanvulling en geen uitwisseling is, maar tegelijkertijd het omkeringsprincipe niet accepteren. Ik ben Confused
In hoeverre hebben we het dus eigenlijk niet over conventie: wie het eerst komt, het eerst maalt? Dat haalt de glans toch wel van de 'primaire', ideale relatie af, toch?

Waarmee ik ook kom op het Kiezen van C'est-moi. Als er een keuze gemaakt wordt, ben je dus al het ideaalbeeld voorbij. De perfect match is geen keuze, dat is een vaststaand feit, een gegeven. Het past, of het past niet en that's about it. De Keuze impliceert dat er een andere keuze gemaakt zou kunnen worden. De Keuze impliceert een weging van factoren en daar rolt een antwoord uit, positief of negatief. Als de weging verandert of als de factoren wijzigen, wordt het antwoord daarmee ook anders.

Kan iemand me nog volgen? Kan ik mezelf nog volgen?

Peter-Paul, de gekwelde.

______________________________________________
Triple-B

Hoi allemaal,
ALs nieuwkomer heb ik met bewondering forum over een derde partij gelezen.
En ja. ehh, ik weet even niets te zeggen.
Heel bijzonder wat hier op het forum gebeurd.
Heb zeker kanten van de situatie gezien die ik nog niet ontdekt had.
Bedankt hiervoor!!

Groeten Pascal


______________________________________________
Sandra

Pascal,
Lief dat je dit topic weer eens naar boven haalt. Heb het zelf na al die dagen ook weer met plezier gelezen, inderdaad best wel bijzonder om zulke gesprekken te voeren.
Het is me sedertdien nog niet gelukt om me weer zo diep in een discussie te storten, maar een nieuwkomer als jij kan vats wel weer nieuwe zaken over erotiek aandragen die mij de vlam weer doen vatten na de inspannende gesprekken onder dit topic,

Liefs,en vooral welkom!

Sandra

______________________________________________
Triple-B

Dank je wel meis!
Voel me al helemaal thuis hier "-)
En we zullen zien wat er allemaal van komt.

Groeten Pascal

______________________________________________
C'estMoi

Da's waar ook...

PP, als R(A,B) >= R(A,C) en R(A,C) >= R(A,B) dan is R(A,C) = R(A,B) de enige oplossing
Maar dat bedoel je eigenlijk niet geloof ik.
Dus, als je nu een liefdes factor L en een sex factor S toevoegd is je probleem, volgens mij, opgelost.
Tenminste, afhankelijk van de waarden van L en S...
Laten we zeggen R(A,x)*L(x)+S(x) = y.
Je wil het verband tussen x en de eindwaarde y weten in feite (wordt y niet te groot als x = C ?)
Ik hecht een grotere waarde aan L zoals je ziet dan aan S. De waarde x is B of C, zowel L als S zijn natuurlijk ook afhankelijk van x.
Vul maar in en zie.

De keuze waar ik het over heb is in feite het gewicht dat je aan L en S toekent voor een bepaalde persoon x. Of het een perfect match is bepaal je in feite zelf!

Om het weer even wat persoonlijker te verwoorden, je kan wel degelijk voor een derde uit je broek knallen/glibberen van geilheid (ook leuk) maar indien daar geen of weinig liefde mee gemoeid is zal het, vind ik, geen 'bedreiging' zijn.

Zodoende heb ik er persoonlijk niet zo een moeite mee als mijn vriendin opgewonden wordt van een ander (vind ik leuk voor haar), ik zou het pas 'ingewikkelder' gaan vinden als er liefde in het spel zou zijn...

Euh nog te volgen?


______________________________________________
Triple-B

Hoi,

Heel goed te volgen!
En ben het er helemaal mee eens.

Groeten Pascal

______________________________________________
Peter-Paul

C'est-moi,

Het is inderdaad goed te volgen, maar je maakt een vooronderstelling, een aanname die volgens mij niet altijd hoeft te gelden.

Je stelt impliciet namelijk dat Liefde en Sex niets met elkaar te maken hebben, dat je L en S onafhankelijk van elkaar zou kunnen variëren. Die aanname gaat me wat ver. Ik zou me wel voor kunnen stellen dat de mate waarin L en S met elkaar zijn gecorreleerd (om het maar wiskundig te houden ), afhankelijk is van het individu. Dus: c(L,S)=1 voor de zich absoluut monogaam voelenden onder ons en c(L,S)=-1 voor de partner-hoppers en one-night-standers onder ons; waarbij c() de mate van correlatie is: c()=1 voor volledige correlatie en c()=-1 voor volledige noncorrelatie. De vraag wat c() is voor de kloosterlingen onder ons, dus c[celibatair](L,S)=? 'is left as an excersize to the reader'

Uiteindelijk meen ik te moeten geloven dat een mathematische beschouwing van liefde en sex een Contradictio-in-Terminus is. Daar waar mathematiek alles met ratio te maken heeft, hebben liefde en sex alles te maken met het gevoel. Ratio en gevoel zijn niet geheel ongecorreleerd, zoals iemand me recent nog van wist te overtuigen, maar wel voldoende ongecorreleerd om het werkelijke leven daarmee te kunnen, en mogen, beschouwen, laat staan verklaren.
Ik vrees dus dat ik met de wiskundige benadering mijn eigen doel/topic aan het voorbijstreven ben.

Peter-Paul, bijna een C-i-T

______________________________________________
Sandra

Peter-Paul, C'est Moi, Pascal,

Hoewel jullie reacties aangeven dat de wiskundige benadering niet alomvattende verklaringen in zake liefde, sex en relaties kan brengen (en Peter-Paul stelt het ide te hebben zichzelf met die benadering voorbij te streven) kan ik toch niet anders zeggen dan dat die benadering, hoe ontoereikend ook desondanks voor mijn man en mij onmisbaar is geweest: we hebben er toch een aantal dingen mee in overzichtelijke kaders kunnen plaatsen. De wiskunde heeft een aantal gevoelszaken bij ons in grotere overeenstemming met het verstand gebracht. Niet een complete overeenstemming (die we niet eens nastreven), maar de kloof is kleiner en dat geeft een goed gevoel.

Misschien toch ook, met in achtneming van diens onvolkomenheid, als verklarend instrument steeds weer gebruiken die wiskunde!

Sandra

______________________________________________
C'estMoi

Ik heb je (PP) eerste post nog eens op nieuw op me laten inwerken...
Ruwweg vertaal ik je verhaal als sex = liefde (of liefde dus sex of sex dus is er liefde.. vul maar aan) en daarmee aangevend dat als er sex is met een ander (of de gedachte er aan) de liefde er ook niet meer is (nogmaals ruwweg vertaald).

Ik denk dat je jezelf en je partner te kort doet als je het bijzondere dat je hebt zo nadrukkelijk aan alleen sex ophangt.

Niet dat sex niet belangrijk is maar het is (vreselijk open deur volgt er nu) niet het enige.

Als het feit dat ik opgewonden wordt van een mooie vrouw betekent dat ik mijn huidige kan inwisselen dan kan ik wel bezig blijven

Uiteindelijk is dit iets wat niet in formules te vangen is, tenminste, geen makkelijke. Voor mij volstaat de eerder genoemde, ik zou er nog meer afhankelijkheden in kunnen brengen maar zelfs als de sex 0 is is er, wat mij betreft nog steeds iets speciaals als de liefde maar groot (genoeg) is. En wat en hoe belangrijk liefde is moet je toch weer zelf invullen, geborgenheid, vlinders in de buik, tevredenheid, plezier.. noem maar op.

Dus om op je oorspronkelijke vraag terug te komen: je probeert iets rationeel te verklaren wat je anders voelt dan dat je schijnbaar vindt dat je moet voelen en eeuhhh dat kan je alleen zelf oplossen...

.. denk ik ..

Als ik de "grand formula of relations" kende dan schreef ik er een boek over en werd ongelofelijk stinkend rijk

? You will be after the next episode of....

______________________________________________
Serena

Hoi C'est Moi,

Hoezo confused, ik vind juist dat je het heel duidelijk vertaald hebt. Wel confused qua gevoelens inderdaad. Aan de ene kant wiskundig heel mooi te verklaren, aan de andere - emotionele - kant is het niet te verklaren. Vind wel dat je gelijk hebt, diezelfde open deur dus. Liefde is niet alleen sex! En sex is niet altijd liefde.
Maar de wiskunde kan inderdaad wel een overeenkomst bieden, zoals in het geval van Sandra.

Ik vind je antwoord van 18-06 ook erg leuk. Je kunt het inderdaad ook als compliment zien, hij/zij vindt een ander leuk maar kiest toch voor mij!!! Zegt wel wat over een relatie denk ik. Ben alleen niet objectief wat betreft dit onderwerp, want ik zit nu vanaf een roze wolk te schrijven met vlinders in mijn buik. Maar het gaat hier ook niet om objectiviteit, maar om realiteit, gevoelens en meningen van de diverse personen.
Het blijft een interessant onderwerp.

Groetjes, Serena

______________________________________________
C'estMoi

Serena,

Die eeuuhh vlinders, is dat van die persoon waar je aan refereerde in de andere draad (sex buiten..)?

Zit je nu in de situatie die tot nu hier redelijk academisch is beschreven?
Komt de praktijk in dat geval nog steeds overeen met wat je er van te voren van vond?

Slechts een héél klein tikkie nieuwsgierig

______________________________________________
Serena

Hoi C'est Moi,

Klopt, wat betreft die vlinders en persoon. Alles is nu nog redelijk stabiel, maar het kan denk ik elk moment omslaan nu in de hier zo "academisch" hihi,besproken situatie. Ik houd je op de hoogte van eventuele ervaringen. Maar ga nu eerst op vakantie.

Groetjes Serena

______________________________________________
C'estMoi

Prettige vakantie en veel plezier

______________________________________________
Serena

Dat zal wel lukken.

Groetjes Serena

______________________________________________
onbekend maakt ......

waar is Peter-Paul eigenlijk gebleven

______________________________________________
kirsten

Jeetje, dat is een nostaligische topic zeg, vanuit mijn begintijd. Ja, vraag me ook af, Peter- Paul waar ben je gebleven?

______________________________________________
piz buin

de enige in de discussie die ik een beetje kon volgen was Anne (helemaal van boven), en dan
ben ik het nog niet 's mzt haar eens: jaloezie is niet noodzakelijk slecht, ik kan jaloers zij als zij met een andere vr of man
vrijt, dat zal wel het teken zijn dat ik niet
100% zeker ben van haar, maar van de andere
kant is het ook nog altijd het teken dat ze me wél nog interesseert.

PS Ik vind het ook nog altijd plezant als zij jaloers is op mij(n activiteiten), ik zou het saai vinden als zij dat allemaal vanzelfsprekend zou vinden. Mijn excuses voor de eenvoudige taal !!

______________________________________________
ejessie

Lieve mensen,
Er zijn al lang geen berichten meer aan deze topic toegevoegd, er zijn ook al veel andere topics met dit soort onderwerp.
Toch wil ik als nieuwkomer hierop reageren.
Al kan ik het waarschijnlijk niet zo mooi en duidelijk verwoorden als jullie, maar ik zal mijn best doen.
Hoeveel mensen zijn er niet die van een derde persoon (of nog meer personen) in bed dromen/fantaseren? Ik ben er een van, net als mijn partner.

Ik zou graag willen ervaren hoe het zou zijn, hoe het zou voelen. Hoe het zou voelen om het niet alleen met een man maar ook met een vrouw te doen. Maar hoeveel mensen brengen dit in de praktijk? Hoeveel mensen kunnen dat zonder dat hun relatie stuk gaat?

Want al maak je van te voren hele duidelijke afspraken, wie garandeert dat die afspraken werken wanneer je met een derde persoon aan de slag gaat. Je weet pas hoe het voelt als je er echt mee begint. En ik zou het niet willen proberen. Ik zou mijn relatie hiervoor niet op het spel willen zetten.

Ik veroordeel hier niets of niemand mee, ik vind het juist fantastisch dat er mensen zijn die deze verhoudingen kunnen hebben. Zoals Sandra haar ervaringen hier uitwisselt met ons allen, zo gevoelig, de tranen springen me bijna van blijdschap voor haar in de ogen. Zo'n realtie te hebben!
Gevoelens spelen hier de overduidelijke rol.

Maar waar ik mee zit is het volgende:
Ik weet van mezelf dat wanneer wij een derde persoon in onze relatie zouden opnemen, dat ik dat niet zou kunnen. Ik zou gek worden, ik zou er niet tegen kunnen om te zien hoe mijn vriend van iemand anders zou genieten, of zou laten genieten. Dat heeft ermee te maken dat ik mijn partner "voor mezelf" wil houden, exclusief dus. Maar ik denk ook wel met het feit dat ik vaak erg onzeker ben. Dat heb ik geaccepteerd en mijn vriend weet dit en accepteert dit ook. Het is leuk als fantasie en we worden behoorlijk geil als we het hier over hebben, maar fantasie is fantasie.

Hoe kan het dan dat wanneer wij een pornofilm en/of plaatjes kijken dat wij allebei van andere personen (en natuurlijk ook van elkaar) opgewonden worden, de exclusiviteit verdwijnt hier toch ook mee? Waar is dan dat vervelende gevoel gebleven, de jaloezie, mijn vriend geniet dan toch ook van andere personen. Waarom gaat dat zo gemakkelijk, omdat het verder van ons afstaat? Omdat we niet in hun spel betrokken zijn?

Ik hou me dus bij mijn fantasie samen met mijn partner, maar ik kan dus best wel jaloers worden op mensen zoals Sandra, of eigenlijk moet ik zeggen mensen zoals het echtpaar van Sandra, die een derde persoon toelaten.
Maar ik ben hier wel heel gelukkig mee.

Ik weet niet of er nog reacties volgen en of mijn verhaal een beetje duidelijk overkomt, maar ik wou het toch even kwijt.

In ieder geval hartelijk dank iedereen voor jullie mooie woorden en voor de ervaringen die jullie met ons delen/deelden.
Liefs,
Ejessie

______________________________________________
Sandra

ejessie,

Dat jij dit topic met zo'n lieve en openhartige bijdrage weer uit zowel de onderste regionen van Shespot als mijn gedachten omhoog hebt gehaald, is best fijn om te zien.
Ik begrijp dat je alles hebt gelezen en dus vast ook wel antwoorden hebt zien staan op vragen die jij hier nu ook weer stelt. Misschien de anderen van de ploeg hier in meerderheid kiezen voor de optie dat alles al gezegd is hier, maar ik kan me vinden in de gedachte dat jij toch liever ook het tweegesprek wilt voeren zoals dat hier maanden geleden tussen onder andere mij en Peter-Paul, Serena, en anderen is gevoerd.

Ik vond dat 'live' gesprek toen echt een verademing en wil daarom jouw gesprekspartner zijn om je hetzelfde gevoel te geven en je niet af te schepen met oude antwoorden die niet specifiek aan jou gericht waren. Je geeft aan dat je hetgeen hier ooit geschreven is je diepe waardering heeft, tot tranen toe. Een mooier reden om dit gesprek met jou te gaan voeren kan ik niet bedenken.
Als ik het goed begrijp vraag je heel specifiek jezelf af of je een soort kans 'laat' liggen door je fantasie niet in de praktijk te durven brengen. Laat me zo vrij zijn om de hier zo diepgewaardeerde Peter-Paul aan te halen(ik citeer niet letterlijk, dus moest hij vinden dat ik hem verkeerd interpreteer, reeds bijvoorbaat mijn verontschuldigingen)Hij laat ons nadenken of alles dat in het leven tot stand kan worden gebracht ook werkelijk tot stand gebracht moet worden. Of we werkelijk gelukkiger worden van het najagen van iedere droom tot werkelijkheid te brengen.

Het antwoord is voor mij persoonlijk 'nee' geworden, ik denk dat ik veel dromen heb die ik liever toch ook maar alleen dromen hou. Jij kunt echt alleen voor jezelf beslissen of het voor jou als mens en vrouw van 'levensbelang' is deze droom te verwezenlijken. Of het voor jouw persoonlijkheid echt belangrijk is deze levenservaring op te doen.

De mensen die mij in hun liefde toelieten, deden inderdaad iets heel bijzonders, ejessie, je bent heel diep in het goede gevoel met wat dat betekent. Daar is een heel diep vertrouwen voor nodig in de persoon die je in je relatie toelaat. In ons geval ging er een jarenlange vriendschap en dus veel tijd om elkaar te leren vertrouwen aan vooraf. Een vriendschap zoals de meesten, dus niet eentje die al vanaf het begin draaide om het trio. We wisten dat niet van elkaar de eerste jaren.
Hier ligt dus voor mij wel de grens. Ik heb later ervaring opgedaan met het starten van een vriendschap die wel meteen dat triodoel in zich droeg (via contactadvertentie met elkaar in contact komen) maar dat lukt mij niet. Vooraf al weten dat het doel is om sex met drie te hebben, is voor mij de dood in de pot. Precies hetzelfde als het een veel groter geluk is, en diepere liefde wanneer je onverwacht na jaren hardwerken toch die promotie krijgt, in plaats van die zonder verdere inspanning al met vooraankondiging en al bij aanvang van je werk te krijgen, al is dit een nogal manke vergelijking van persoonlijke en zakelijke dingen)Waarmee ik trouwens nog meer waardering heb gekregen voor mijn relatie als uniek geluk, maar dit terzijde.

Het belangrijkste aspect trouwens voor mij aan de relatie was, dat er tussen het echtpaar een onverbrekelijke liefde en vertrouwen was. Ik weet natuurlijk niet hoe diep jij en je geliefde al in elkaar gegroeid zijn, maar dat is wel eerst heel nodig wil je elkaar een beetje kunnen 'loslaten' om de tweede vrouw ook lief te kunnen hebben zonder angst dat je je partner verliest of angst dat je partner het lekkerder vindt met de tweede vrouw (en dat hoeft niet alleen jouw angst te zijn dat hij het lekkerder vindt, maar ook zijn angst dat jij het met haar lekkerder vindt, want dat is ook heel reeel aanwezig)

Eerst dus echt heeel diep in jezelf en je partner groeien, voordat je kunt beslissen een tweede vrouw, een derde partij in je relatie toe te laten. Of niet ;-D

Heb je hier wat aan, ejessie? Vragen staat nog steeds vrij hoor,

Sandra

______________________________________________
ejessie

Dank Sandra voor je fijne antwoord.

Ik heb er zeker wat aan! En ik vind het bijzonder aardig van je dat je de moeite hebt willen nemen om hier op terug te komen. Ik heb zeker alle vragen en antwoorden, alle berichten in de topic gelezen en er ook veel aan gehad, de reden voor mij om het weer te openen was voornamelijk bedoeld om jullie te bedanken voor jullie mooie woorden en voor het delen van jullie ervaringen.
Het is hier toch anoniem, al heb ik altijd het gevoel dat het ook niet anoniem is omdat iedereen hier zo openhartig met elkaar praat en elkaar waardeert en respecteert en dat geeft mij een bijzonder goed gevoel en de behoefte om zelf ook gevoelens en ervaringen met anderen hier te delen.

Om even op mijn persoonlijke situatie terug te komen:
Het is de fantasie in onze relatie die ons opwindt en vaak ook erg geil maakt. En wij hebben beide twijfels of wij dit echt zouden moeten uitvoeren. Daarom denk ik dat het gewoon beter is om deze fantasie niet in praktijk te brengen, maar om de relatie "veilig" te houden door erover te blijven fantaseren. Wij vertrouwen elkaar heel goed, niet alleen op seksueel gebied maar op alle fronten.
Ik zeg daarmee niet dat we ieder detail uit elkaars leven kennen, maar dat is ook niet nodig om elkaar goed te kennen en te vertrouwen. We zijn allebei nog jong (ik 20 en hij 24), maar we vieren dit jaar ons 5-jarig jubileum (klinkt erg deftig ) en hebben samen al veel meegemaakt. Veel moeilijke tijden, veel fijne tijden, maar vooral die moeilijke momenten hebben onze relatie en vooral onze band gemaakt tot wat hij nu is. Iedere dag wordt onze band sterker.

Maar goed, ik wijk hiermee misschien teveel van het echte onderwerp af.

Ik weet niet of of een derde persoon er ooit van komt (of het nu een man of een vrouw zou zijn) maar ik weet ook niet of dat erg zou zijn als het niet zou gebeuren. Waarom niet gewoon tevreden zijn met wat we hebben en zo verder gaan?

Het zou natuurlijk ook goed kunnen gaan en kunnen groeien maar dat merk je vanzelf wel. Ik ben dus niet echt van plan om deze fantasie (nu of in de toekomst) te realiseren, maar van de andere kant zeg ik ook: "zeg nooit, nooit".

Zoals jouw ervaring is gegaan met het echtpaar, voortgekomen uit een vriendschap die uitgroeide tot een trio, daar kan ik mij goed in vinden. Ik zou er zelf niets voor voelen om zomaar "met de eerste de beste" een trio te beginnen. Je moet die persoon toch enorm kunnen vertrouwen om hem zomaar te laten toetreden binnen jouw veilige muren van de relatie; kortom je moet gewoon weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Niet alleen het karakter van zo iemand speelt een belangrijke rol, maar natuurlijk ook andere zaken als veiligheid en hygiëne.

Dat zijn allerlei zaken die je moet meenemen in je besluit voordat je met zoiets begint.

Maar persoonlijk ben ik van mening dat als je een fantasie als deze in de praktijk wilt brengen je jezelf moet afvragen of je het aan zou kunnen om je partner met iemand anders te zien en natuurlijk moet je hier dan met een "ja" op kunnen antwoorden, en je partner moet dat ook.

Wanneer het antwoord "nee" is bij een van beide zou ik er nooit aan beginnen.

Voor mij is het antwoord op deze vraag absoluut een nee, en ik denk voor mijn partner ook (af en toe twijfels, maar toch ontkennend), dus ik weet dat ik op dit moment niet zo'n stap zou moeten nemen.

Maar daarmee gaat de fantasie niet over, die blijft en wat is er nou leuker dan samen van zo'n fantasie te genieten?
Sandra nogmaals hartelijk bedankt.
Ik weet niet of het onderwerp hiermee afgesloten is, ik oordeel daar niet over en sta altijd open voor reacties, meningsverschillen of een discussie, ook als die misschien al eens aan de orde is geweest.

Voor de mensen die hier niets meer over willen zeggen: prima!
Voor de mensen die hier wel nog over willen praten: ik ben er klaar voor!
Ik weet niet of mensen hier in deze topic willen doorpraten of misschien liever via email, dat hoor ik wel. Aan die mensen die hier nog serieus over willen praten is mijn emailadres beschikbaar.


______________________________________________
Sandra

ejessie,

Jouw dank aan ons is wat mij betreft wederzjds, omdat jij met je verhaal toch weer een heel eigen kant aan het 'oude' topic toevoegt.

In ieder geval voel ik nog wel dat je nieuwe gezichtspunten toevoegt en bij mij losmaakt.
Je hebt het over de leeftijd en de tijd dat jullie bijeenzijn(gefeliciteerd trouwens!)en dus ook fantaseren hierover.

Ik, heel persoonlijk, fantaseerde hier al vanaf mijn ongeveer 15e over. Voor je nu denk hier door een hoogbejaarde te worden aangesproken: 'k Ben 34, hoewel dat misschien vanuit jouw leeftijd gezien toch een bejaarde is ;-D

En mijn geliefden, ook van mijn leeftijd, kenden elkaar op jouw leeftijd al net zo lang als jij en je vriend. Fantaseerden precies als jij ook al heel vroeg in hun relatie hierover. Maar voordat zowel zij als ik deze fantasie dus werkelijkheid maakten, is er dus 20(!)jaar verstreken....Ze hebben ook verteld hoe zij er op jou leeftijd precies zo overdachten als jij, en dat zelfs nog dachten totdat ik in hun leven kwam, en bij mij was het niet anders: dit moet fantasie blijven, dit is te onveilig om echt te gaan doen.

Het is een combinatie van dingen, ejessie, dat die fantasie uiteinelijk toch echt werd voor ons drie en de grootste factor is inderdaad het vertrouwen dat er uit vriendschap al jaren was.

Het toeval zal misschien ook bij jullie op een dag toch jullie gedachten ineens veranderen. Maar inderdaad: dan zal het door iemand zijn die jullie allebei al heel lang een vriendin is, die jullie allebei mogen. Da's 't spannende van het leven.

Weet je, misschien moet je hier op Shespot het vervolgverhaal eens volgen...(je vindt het onder 'lezen',

Dankje wel voor je hele open gesprek. Je merkte ergens op dat je 'dat misschien niet zo goed deed als wij'. Mag ik erop aandirngen dat je van mij gelooft dat je absoluut 'even goed' schrijft en vertelt!

Sandra

______________________________________________
ejessie

Dank Sandra voor je snelle reactie en je lovende woorden!
Voorlopig lijkt het mij beter om het op een fantasie te houden.

Misschien komt er ooit een persoon in ons leven waardoor deze fantasie werkelijkheid wordt en misschien verdwijnt deze fantasie wel en kommt er een nieuwe voor in de plaats, die minder "bedreigend" is voor onze relatie.
We zijn in onze (bijna) 5-jaar durende relatie een ontdekkingstocht begonnen door de wereld van liefde en sex. We hebben al veel dingen gezien en geprobeerd. Sommige dingen blijven en andere dingen gaan en weer andere dingen blijven liggen.

We zullen nog lang bezig zijn met deze reis en eerlijk gezegd denk ik dat er nooit een einde aan zal komen.
In ieder geval hoop ik dat iedereen die deze reis maakt zijn of haar ervaringen wil blijven delen met alle lezers van het forum om andere mee te nemen op deze ontdekkingsreis en zo mensen op een idee te brengen.
Want veel mensen durven niet aan deze reis te beginnen, ik eerst ook niet. Maar wanneer je ermee begint kun je er geen genoeg van krijgen en laat je je meesleuren in een wonderlijke wereld van plezier, emoties, liefde en lust.

Dat wil ik iedereen meegeven hier

O ja en nog even voor Sandra:
Je bent inderdaad ouder, maar ik vind 34 absoluut niet oud. Ik vind het zelfs eerder jong. Mensen zijn in mijn ogen "oud" as ze tegen de 70 aan gaan.
Wat zegt leeftijd nou? Mensen zijn zo oud als ze zich van binnen voelen, een getalletje zegt mij weinig

______________________________________________
Sandra

ejessie,

Ik pak nou even de vrijheid om helemaal off-topic hier te reageren op jouw en je partners aanvang van de zoektocht: ik voel mij met 34 nooit oud, maar lezend hoe jullie die zoektocht aangevangen zijn, realiseer ik me dat dat voor mij dus al 15 jaar geleden is ;-D En ja, vanuit die vijftien jaar dat ik jou vooruit ben in leeftijd (let wel:leeftijd, niet perse in ervaring!)kan ik je verklappen dat die reis en het zoeken hartstikke fijn en spannend blijft als je de inspriratie die je nu voelt weet mee te nemen. En wellicht geldt dat ook zelfs voor mensen van 70 (heb dat laatst op tv gezien)maar kan je daarover natruulijk pas over 35 jaar vertellen ;-D

Jij bent een heel diepvoelend en wijs mens, het is een eer je te ontmoeten,

Sandra

______________________________________________
ejessie

Sandra, die eer is geheel wederzijds!
Met die mensen van 70 doel je geloof ik op de uitzending van de VPRO(?).
Ik heb me altijd afgevraagd hoe je sexleven er dan uitziet. Of er nog ruimte voor is enzo, maar toen ik (samen met mijn vriend) de uitzending zat te bekijken voelden we allebei een heel warm gevoel van binnen, en zeker ook een gevoel van hoop!
Hoe mooi om te zien dat twee mensen nog zo van elkaar weten te genieten!

Alhoewel ik me ook wel een beetje als "gluurder" voelde, maar van de andere kant hebben die mensen er zelf voor gekozen om zich zelf zo bloot op televisie te presenteren.
Maar het gaf zeker een goed gevoel!
Ik blijf het een fantastische ervaring vinden om hier te lezen en zelf te schrijven. Heb nooit echt iemand anders gehad dan mijn vriend waarmee ik dit soort dingen bespreek, ben in het dagelijkse leven sowieso niet echt een prater, maar voel wel een heerlijke sfeer hier waardoor ik me kan laten gaan.

Zit er ook voortdurend aan te denken, aan vragen die ik hier nog kan stellen, onderwerpen die nog besproken kunnen worden.

Heerlijk, vooral om dit ook te delen met mijn vriend. Hij leest en post hier ook, en zo leer je elkaar nog beter kennen en kom je samen weer op nieuwe ideëen en gedachten en zo gaat onze ontdekkingsreis verder.
Denk ook niet dat we ooit uitgeleerd zijn in het leven, dat houdt het leven juist zo spannend.
Niet alleen op sexueel gebied, maar ons hele leven is een leerproces. Geniet er met volle teugen van mensen!

Veel liefs!

______________________________________________
Sandra

ejessie,

Yep, ik doelde op de uitzending van de VPRO. En inderdaad: het gluurder-gevoel was ook bij mij op de achtergrond maar sterk aanwezig. Hoe dat ook vast, want het is een waarschuwingsalarm, hoor, net als de jaloezie die hier in het topic een rol speelt in het denken over de 'derde partij'. Je een gluurder voelen bij het zien en lezen van andermens' intiemste leven, houdt je namelijk alert in het je realiseren dat je zelf ook begluurd wordt, hier op Shespot. Hoe fijn, warm en geborgen het hier ook is door de mensen die hier posten, er kijken nog ontelbare, hele stille mensen mee...Ik ben hier heel open, maar doe dat met het volle bewustzijn van al die vreemde ogen die meelezen met wat ik schrijf. Telkens weer maak ik een keus, ga ik dit wel of niet aan de mensheid schrijven? De keus valt vaak in het voordeel van Shespot uit, maar 't blijft spannend. (even terzijde:zoals je bij een ander topic bij het mannenforum zou kunnen lezen, lokken hele open reacties soms ook felle tegenpostings op. Onlangs was voor mij de eerste keer, en toen was de schok toch enorm groot ineens geconfronteerd te worden met wat ik eigenlijk allang wist:er kijken ook niet zulke fraai voelende mensen mee. Degene die die posting deed, heeft overigens wel hartstikke knap ecuss aangeboden en daarmee weer goedgemaakt;-D)Dus blijf ook op je hoede hoor, ejessie.

Wat een gaaf toeval: ook mijn man leest (en voorheen schreef)mee. En yep, ook wij hebben elkaar daardoor van toch andere kanten nog leren kennen. Ik ben wel een prater (ha, dat is vast geen verbazende mededeling meer;-D)maar hij niet. Wat hij hier aan reacties schreef, heb ik met heerlijke verrassing gelezen, want we kwamen zo nog meer en andere dingen van elkaar te weten. En vooral: we kregen zo nog eens bevestiging van elkaar dat het in onze relatie past dat ik een trio-relatie heb gehad (en weer zou kunnen hebben als dat weer op ons pad zou komen)

Diepe buiging voor jou en je geliefde,

Sandra

______________________________________________
ejessie

Sandra, ik ben me er zeker van bewust dat er waarschijnlijk meer mensen zijn die alleen lezen, dan mensen die hier schrijven.

Daarom probeer ik ook altijd goed na te denken voordat ik iets opschrijf. Dat is soms wel jammer, er zijn best intieme dingen die ik hier zou willen schrijven. Niet zozeer voor mezelf, maar om ervaringen te delen met mensen, als een soort van inspiratiebron voor anderen.
Sommige dingen moet ik echter voor mezelf houden omdat mensen daar verkeerd op kunnen reageren en dat wil ik niet.

Raar is dat, het voelt hier heerlijk om me te laten gaan en soms zou ik mezelf nog meer in het avontuur storten, maar weet dat dat een verkeerd resultaat zou kunnen opleveren, vervelend maar tegelijkertijd ook een bepaalde spanning die het oplevert.
Zoals dat vaker gaat tijdens sex, zal ik dit wel proberen of niet?

En het genot hiervan als het een gewenst resultaat geeft
Sex heeft natuurlijk ook alles met grenzen te maken en grenzen zo nu en dan verleggen.
Een mooi voorbeeld hiervan is deze topic:
"een derde partij: aanvulling of uitwisseling"

Bij mij en in mijn relatie ligt hier duidelijk een grens (nu althans), bij jou bijvoorbeeld niet. Maar denk je niet dat dit ook voor een groot deel te maken heeft met opvoeding, normen en waarden en karakters van mensen?
Vooral ook het karakter. Partners die avontuurlijk zijn ingesteld en heel open zijn zullen hier denk ik veel eerder aan meedoen dan mensen die dat niet hebben.
Misschien is dit leuk voor een nieuw topic.
Wat zegt je karakter over je sexleven?
Zoiets...

Ik heb zojuist trouwens je advies opgevolgd om eens het vervolgverhaal te lezen, en ik moet zeggen dat het me zeker aanspreekt

Had het nog niet gelezen, wel al veel andere verhalen gelezen op deze en ook onder de optie "dromen".
Heel leuk allemaal, vooral die opbouwende spanning is heerlijk!

Is ook erg leuk om deze verhalen samen met je partner te lezen (of apart en dan zeggen dat je zojuist iets leuks gelezen hebt, geef daarbij een veelbetekende glimlach en succes is zo goed als verzekerd, bij mij dan tenminste )
Is misschien ook leuk om hier een topic over te straten:
"Een idee voor een spannende avond; lees eens samen een verhaal van de Shespot-site"
Of wat trouwens ook erg leuk is: schrijf samen met je partner een verhaal.

Ik heb dat een tijdje geleden gedaan. Ik begonnen, hij begonnen. De opwinding die ontstaat tijdens het schrijven was bij beide al groot, laat staan toen we elkaars verhaal gingen lezen. De vlammen sloegen er aan alle kanten uit hahaha

Maar goed, ik dwaal weer helemaal af en mijn gedachten lopen allerlei kanten op dus ik rond mijn bericht hier (voorlopig) weer even af.

Groetjes


Terug naar “Leeszaal”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot], Morna, Semrush [Bot] en 49 gasten