soa

Treed binnen in onze Shespot Leeszaal en zoek een fijn plekje om al die mooie, bijzondere, leuke, interessante, tijdloze en informatieve topics nog eens door te lezen.

Moderators: Oceann, Neena, Xenia, JanWbr

sparkle
Berichten: 3
Lid geworden op: zo 28 september 2003, 11:56
Locatie: België

soa

Berichtdoor sparkle » di 27 januari 2004, 13:12

onder het motto "er bestaan geen domme vragen": wanneer je te maken hebt met een soa (vrees dat 'k met die genitale herpes te maken heb :shock: ) ga je dan best naar je dokter of naar je gynaecoloog?

Schorpioen
Berichten: 1647
Lid geworden op: ma 05 november 2001, 2:01
Locatie: Oost-Vlaanderen, werkloos/studerend

Berichtdoor Schorpioen » di 27 januari 2004, 13:15

Mijn boerenlogica zegt: "Naar de huisarts". Als blijkt dat je toch naar de gynaecoloog moet zal hij je wel doorverwijzen.
Terug van (nooit echt) weggeweest

Karo81
Berichten: 39
Lid geworden op: ma 05 mei 2003, 20:26
Locatie: België, student

Berichtdoor Karo81 » di 27 januari 2004, 13:16

Ik zou dadelijk naar de gynecoloog gaan. Die weet sowieso wat het is. Is veel goedkoper dan eerst betalen bij de huisdokter en dan nog eens betalen bij de gynecoloog. En dan heb je niet het ongemak van twee onderzoeken.
Groetjes
Karo
Niemand heeft de waarheid in pacht, iedereen denkt alleen maar mee

Pip
Berichten: 3817
Lid geworden op: wo 20 augustus 2003, 22:24

Berichtdoor Pip » di 27 januari 2004, 13:37

Ik weet niet hoe dat in Belgie is, maar als je in Nederland nog niet onder behandleing bent van een gyn., dan heb je eerst een verwijsbrief van je huisarts nodig en moet je dus wel eerst naar je huisarts.

Ik zou sowieso naar mijn huisarts gaan. Daar kan ik namelijk morgenochtend terecht en als ik een afspraak bij de gyn. wil, dan kan het wel een poosje duren.... Ik denk dat als het om een soa gaat, je huisarts prima in staat moet zijn je te helpen.

In ieder geval heel veel succes ermee en goed dat je er niet mee blijft doorlopen!!

Pipje

Emilie
Berichten: 78
Lid geworden op: wo 09 april 2003, 1:01
Locatie: Leuven, België, studente

Berichtdoor Emilie » di 27 januari 2004, 13:57

Ik zou dadelijk naar de gynecoloog gaan. Die weet sowieso wat het is. Is veel goedkoper dan eerst betalen bij de huisdokter en dan nog eens betalen bij de gynecoloog. En dan heb je niet het ongemak van twee onderzoeken.
Zulke houding is dus één van de grootste redenen waarom het in België zo slecht gaat met het tekort op de sociale zekerheid! Velen lopen zomaar direct naar de specialist terwijl dit niet altijd moet. Zeer grote kost voor de sociale zekerheid en de gemeenschap dus.
In België wordt aangeraden eerst naar de huisarts te gaan. Hij beslist verder of en waar je naartoe moet. Bovendien duurt het langer om een afspraak bij een gyne vast te krijgen (zonder doorverwijzing) dan es bij de huisarts langslopen.

PS: Minister Demotte (Minister sociale zaken en volksgezondheid, België) gaat binnenkort een eerste bezoek aan de specialist gratis maken.... INDIEN je eerst naar de huisarts gaat die je doorverwijst... zoals dat moet .

Emilie
Berichten: 78
Lid geworden op: wo 09 april 2003, 1:01
Locatie: Leuven, België, studente

Berichtdoor Emilie » di 27 januari 2004, 13:59

Sorry voor de technische praat over sociaal zekerheidsbeleid in mijn vorige post, maar dit is idd een groot probleem in België. Het is redelijk veel in de media en toevallig weet ik hier het één en ander over...

Ant-Zen
Berichten: 841
Lid geworden op: wo 02 januari 2002, 2:01
Locatie: België

Berichtdoor Ant-Zen » di 27 januari 2004, 14:07

Emilie heeft gelijk. Zo'n huisdokter weet meestal over wat het gaat. De kans is groot dat die man of vrouw daar een oplossing voor kent (ze hebben er immers 7 jaar voor gestudeerd + bijkomende ervaring), en dat bespaart dan mooi in je portomenne ook :D .

Eerst naar de huisdokter dus :D

Karo81
Berichten: 39
Lid geworden op: ma 05 mei 2003, 20:26
Locatie: België, student

Berichtdoor Karo81 » di 27 januari 2004, 15:21

In België wordt aangeraden eerst naar de huisarts te gaan. Hij beslist verder of en waar je naartoe moet. [/b] Bovendien duurt het langer om een afspraak bij een gyne vast te krijgen (zonder doorverwijzing) dan es bij de huisarts langslopen.
Ah, ik wist niet dat ik in België eerst werd aangeraden naar de huisarts te gaan. Mijn huisarts doet er zelfs moeilijk over als ik bij hem kom voor gynecologische aangelegenheden. De laatste keer heeft hij me duidelijk laten verstaan dat ik niet meer moest komen aankloppen voor een voorschrift voor de pil bijvoorbeeld of voor gynecologische onderzoeken.

Daarnaast ben ik voor dringende gynecologische zaken (zoals zwangerschap en soa's) veel sneller aan de beurt bij de gynecoloog zelf. Verwijsbrieven heb ik nog nooit gekregen van een huisarts. Als ik moest doorgestuurd worden, zei hij me dat. En dan kon ik weer zelf een afspraak maken met de gyne. Vreemd maar ik ga het er nog eens met de huisarts over hebben.
groetjes
Karo
ge-edit om het verhaal wat duidelijker te maken
Laatst gewijzigd door Karo81 op di 27 januari 2004, 15:49, 1 keer totaal gewijzigd.
Niemand heeft de waarheid in pacht, iedereen denkt alleen maar mee

engeltje
Berichten: 182
Lid geworden op: ma 24 november 2003, 0:42
Locatie: België

Berichtdoor engeltje » di 27 januari 2004, 15:48

Ik heb nog NOOIT een doorverwijsbrief gekregen van gelijk welke dokter. Als ik al eens een gynaecologisch probleempje heb, dan weet de dokter (verschillende heb ik er al gehad) nooit wat het is en zeggen ze toch zomaar: loop eens bij een gynaecoloog langs. Zonder doorverwijsbrief of niets.
Iedere keer dat ik naar de gynaecoloog ging werden toch dingen gedaan die een huisarts niet kan/mag. Ik zou me er niet echt veilig bij voelen als mijn huisarts daar gaat knippen en naaien!
Dus telkens als ik problemen heb daaromtrent ben ik nu toch wel van plan om naar de gynaecoloog te gaan. Het praat sowieso gemakkelijker vind ik. Je moet minder uitleggen voordat ze het begrijpen en ze gedragen zich heel anders tijdens zo'n gesprekken (uiteraard)
Ik heb ook nooit problemen om een afspraak te maken. Even bellen,weekje erna langsgaan en altijd al de week erop mogelijkheid tot eventuele operatie! Als het al later is, dan is het omdat ik het verleg (vorige keer wou ze me opereren op mijn verjaardag,nou dat heb ik toch een weekje verlegd :-p)
Ik zie ook niet in waarom je je geld zou verspillen aan de huisarts die je toch niet kan helpen op dat gebied, en dan nog eens extra geld verspillen aan de gynaecoloog.
Ik begrijp eigenlijk niet wat er zo verkeerd is aan een gynaecoloog dan?

Pip
Berichten: 3817
Lid geworden op: wo 20 augustus 2003, 22:24

Berichtdoor Pip » di 27 januari 2004, 16:13

Blijkbaar heb je in België geen verwijsbrief nodig om naar een specialist te kunnen. In Nederland wel, en dan zijn er ook nog, dat verschilt wel per specialisme en zelfs per ziekenhuis, flinke wachtlijsten.

Maar voor een vermoeden van genitale herpes lijkt een gyneacoloog mij niet noodzakelijk hoor. Een goede huisarts moet dat ook kunnen diagnosticeren en er de juiste medicijnen voor kunnen voorschrijven. Lijkt mij dat er in dit geval niet geknipt en genaaid hoeft te worden.

Even tussendoor: huisarten in kleine dorpjes doen hier ook de bevallingen.... dus dan is er soms wel de noodzaak van knippen en naaien op die plek hoor!

Emilie
Berichten: 78
Lid geworden op: wo 09 april 2003, 1:01
Locatie: Leuven, België, studente

Berichtdoor Emilie » di 27 januari 2004, 16:41

Ik heb het niet noodzakelijk over een schriftelijke doorverwijzing hé! Maar men denkt er wel aan om dat -net als in Nederland- in te voeren omdat de mensen teveel direct naar de specialist gaan... terwijl dit meestal niet nodig is. (Zoals bij soa's)

@engeltje: jij doet of knippen en naaien doordeweekse, normale behandelingen zijn? :? Dit gebeurt toch niet elke keer je daar wat uitslag, jeuk of iets dergelijks hebt... Nogal een gyne heb jij als dit telkens en geregeld gebeurt. Allez, dat denk ik ervan!

Als het over vaginale schimmelinfecties of dergelijke dingen zijn (soa's), weet een huisdokter er evenveel van. Meestal is dit met pillenkuur of zelfs zalfje gewoon opgelost. En als dit niet zo is, verwijst ie je door naar een specialist.

sparkle
Berichten: 3
Lid geworden op: zo 28 september 2003, 11:56
Locatie: België

Berichtdoor sparkle » di 27 januari 2004, 17:01

ik heb eigenlijk zelfs nog geen gynae, ben er nog nooit naartoe geweest... dus zal ik maar mezelf de moeite en die tijd besparen van erachter te zoeken en meteen naar de huisarts bellen... zoals jullie ook wel zeggen zij hebben er tenslotte ook voor gestudeerd!! 'k had toch wel liever naar een nieuwe gynae gegaan, deze staat dan ook weer wat verderaf, mijn dokter is zo'n gezellige dame die me goed kent en tja, is niet zomaar een griepje waar ik ga mee langsgaan hé... tis nogal genant :oops: ... maar het moet! liever even rode wangen dan blijven rondlopen zoals ik nu doe... pijn!! :cry: CIAO people, en alvast bedankt, óók voor die sociale zekerheidsuitleg :idea: ... ik leer bij! :lol:

Emilie
Berichten: 78
Lid geworden op: wo 09 april 2003, 1:01
Locatie: Leuven, België, studente

Berichtdoor Emilie » di 27 januari 2004, 17:26

Aangezien je nog geen gyneacoloog hebt en je dit een 'genant' probleempje noemt (dat is het niet hoor!), lijkt het me dan toch veel makkelijker voor je om bij je huisarts te gaan, die je goed kent enzo...
Je kan ze vertrouwen!
Waarschijnlijk testjes enzo en als het echt erg zou zijn (hangt mss ook van je leeftijd af ofzo), zal ze je wel een goede gyne aanraden. Hopelijk is alles snel in orde!

Emilie wenst je veel sterkte... deze keer zonder technische zever. :wink:

Lillith
Berichten: 4
Lid geworden op: wo 22 oktober 2003, 22:05
Locatie: Belgie,student

Berichtdoor Lillith » di 27 januari 2004, 23:06

Hoi,
bij mij is het hetzelfde als met Karo, mijn huisarts vindt ook dat het zijn domein niet is om gynaecologische onderzoeken te doen of de pil voor te schrijven. Als het echt dringend is maakt hij wel eens een uitzondering natuurlijk.
Mijn gyn is ook gemakkelijk bereikbaar, gewoon even bellen als je met een probleempje zit en je kan meestal nog dezelfde week langsgaan (behalve de jaarlijkse controle daar moet je wel wat langer voor wachten). Ook als ik vb vragen heb over mijn pil kan ik hem gewoon bellen en krijg ik zo antwoord. Dat zie ik mijn huisarts echt nog niet doen.
Groetjes, Lillith
(mss heb ik gewoon de verkeerde huisarts?)
A journey of a thousand miles begins with a single step

engeltje
Berichten: 182
Lid geworden op: ma 24 november 2003, 0:42
Locatie: België

Berichtdoor engeltje » di 27 januari 2004, 23:09

Tja,ik heb ook nog nooit een soa gehad. Dus daarvoor ben ik nog nooit naar de gynaecoloog geweest.
Alleen voor ernstigere problemen. Mijn huisarts kan me daar echt niet mee helpen... en bij de gyne zijn die dingen heel snel en juist opgelost.
Als ik nu nog problemen heb, zal ik naar de gyne gaan, omdat die weet wat er allemaal gebeurt is aan "knip- en naaiwerk" en dus beter weet hoe ze me moet behandelen.
Vind de huisarts dan echt wel een omweg hoor.
Oh,maar voor de pil loop ik gewoon nog naar de huisarts,daar heb je geen specialist voor nodig,gewoon een aantal briefjes ophalen...
En qua wachtlijsten: dan maak je gewoon dat je niet op een zaterdag gaat, bij mijn gyne is het dan ook erg druk, ik ga gewoon op een weekdag, als het eens vakantie is of als ik geen les heb.
Maar ja,voor een gewoon soa-onderzoek is de dokter misschien wel ok, heb ik eigenlijk geen idee van,nooit gehad...
Ik zou het alleen erg vinden als je hier net als in Nederland niet zomaar naar een gynaecoloog kan gaan. Je weet zelf toch vaak ook best wat (wie) je nodig hebt?
Mijn eerste gynaecoloog stond ervan versteld hoeveel ik wist over de technische kant en hoe ik precies wist wat er scheelde :lol: Hij vroeg of ik verpleegster was of voor dokter studeerde omdat volgens hem alleen die mensen weten wat ik wist. Ik vond het eigenlijk logisch wat ik wist...tja...


Terug naar “Leeszaal”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Semrush [Bot] en 0 gasten