Pijnprobleem

Treed binnen in onze Shespot Leeszaal en zoek een fijn plekje om al die mooie, bijzondere, leuke, interessante, tijdloze en informatieve topics nog eens door te lezen.

Moderators: Oceann, Neena, Xenia, JanWbr

Dolce Vita
Berichten: 217
Lid geworden op: zo 21 januari 2007, 19:55
Locatie: Het hoge Noorden

Re: Pijnprobleem

Berichtdoor Dolce Vita » ma 15 april 2013, 18:36

Het kan vulvadynia zijn of wat anders. Het is even de vraag of de gynaecoloog of de seksuoloog hier wat mee kan of moet. Na de overgang wordt het slijmvlies van de vagina vaak dunnen er droger. Soms helpen oestrogeen ovules. Wel willen vrijen maar vanwege pijn niet kunnen is voor beiden lastig én relatie bedervend soms. Alles ziet er normaal uit en als vroeger, en als je begint moet de één afblazen als de ander net op gang is. Dat geeft stress én schuldgevoelens bij de één en stress en frustratie bij de ander. Heel menselijk en begrijpelijk. Vandaar wellicht toch een keer de gang naar de medische hulpverlener.

Met stress en frustraties over en weer gaat het nl. (zeker) niet over.
Geluk is een geschenk voor hen die het durven uit te pakken.

Gebruikersavatar
Peter50
Berichten: 377
Lid geworden op: vr 12 april 2013, 16:03

Re: Pijnprobleem

Berichtdoor Peter50 » ma 15 april 2013, 19:36

Als je met de reguliere medische zorg je probleem niet kunt oplossen, dan ga je eens verder kijken. Nu heeft Marjan absoluut geen vertrouwen in alternatieve genezers, ik ben daar iets welwillender in. Ik vraag me af wat je aan de psychische kant nog zou kunnen doen. Marjan wil daar niets mee, veel te zweverig. Nu zoek ik eigenlijk iets dat IK kan doen om haar de goede richting op te masseren, zowel geestelijk als lichamelijk. Wat ik bijvoorbeeld doe is steeds vragen wat er waar precies pijn doet. En dan geen genoegen nemen met antwoorden als "Het maakt niet uit, want het doet toch pijn." Ik hoop dat het helpt om hier zo bewust en open mogelijk mee bezig te zijn.
Ik heb ons probleem op dit forum gepost met het idee: baat het niet, het schaadt ook niet. Misschien hebben mensen wel interessante tips.
Bedankt voor al jullie reacties tot nu toe.

@Carina,
Dank je voor je reactie, heel liefdevol. Jouw begrip leidt de discussie hier in de goede richting.
Wat betreft de morfine: die keuze is uiteraard met de huisarts gemaakt. Marjan is voor de meeste pijnstillers allergisch, zodat alleen morfine-achtige stoffen overblijven.
Als zij bijvoorbeeld diclofenac of naproxen zou innemen, is ze binnen een uur dood. Dat weten we omdat dat een keer bijna gebeurd is.
Zoals ik lees, houdt ze van je en heeft ze iets voor je over.
Ja, en het is een probleem dat je samen probeert op te lossen.

Een seksuoloog zie ik in eerste instantie als een psycholoog. Nu heeft Marjan slechte ervaringen met psychotherapie. Ze heeft dat lang geleden geprobeerd en kreeg ruzie met de therapeut omdat ze diens aanpak niet van toepassing vond en omdat ze vond dat deze niet naar haar luisterde.
Als bij de eerste sessie zo’n seksuoloog zegt: "Ik begrijp hoe zwaar het voor jullie is," dan raakt Marjan al geïrriteerd. Altijd dat gemaakt begripvolle. Zeg nou niet dat je het begrijpt om ons op ons gemak te stellen, want je liegt gewoon. Maak in plaats daarvan met je woorden duidelijk DAT je het begrijpt. Ik bepaal zelf wel of ik me begrepen voel of niet!
Ik dacht eigenlijk dat een seksuoloog (psycholoog) pas aan het werk ging, als duidelijk is dat er geen lichamelijke oorzaken zijn. Als dat zo is, komen we nooit aan praten toe, natuurlijk, want er zijn lichamelijke oorzaken en die zijn niet op te lossen. Behalve dan misschien de vaginale droogte.
Nu lees ik op internet dat je ook bij een seksuoloog terecht kunt voor seksuele problemen ontstaan door lichamelijke factoren, dus ja, dat zouden we nog kunnen proberen. Misschien eens met de huisarts over hebben. Eigenlijk verwacht ik er niet veel van.
Overigens denk ik wel dat er ervaringen uit het verleden meespelen die ons geen goed doen. Ik vind psychotherapie interessant, wat er allemaal in je eigen hoofd zit; eigenlijk zou iedereen in therapie moeten gaan, daar zou de wereld beter van worden. Maar Marjan heeft een hekel aan dat doorgezaag, dan houdt ze het nog liever zoals het nu is. Voor haar is het seksuele probleem natuurlijk slechts een klein gedeelte, en een succesvolle psychotherapie (als die al succesvol zou zijn) zou het andere en grotere pijnprobleem niet oplossen.
Een goed gesprek tussen jullie samen, hoe je ooit samen op het idee gekomen bent dat het acceptabel is dat zij pijn lijdt en er niets aan vindt omdat jij nu eenmaal je behoeften hebt - lijkt me dringend noodzakelijk.
@Suzette, @Nelly,
Voor haar hoeft seks niet, ze mist het niet. Ik probeer wel verschillende dingen uit en vraag wat ze ervan vindt, maar tot nu toe gaat het meer om mogelijkheden waar ze geen last van heeft in plaats van mogelijkheden die ze lekker vindt.
Wat we doen, om het laatste punt van Nelly te beantwoorden, is het zoeken naar een middenweg: zoeken naar de dagen dat het het beste gaat, rekening houden met vermoeidheid enz.
Waarom noem ik de overgang?
Precies omdat er nogal eens te weinig over gesproken wordt (zie het negeren van die optie door TS ) …
Voel je je genegeerd?
Wij denken dat de overgang er inderdaad ook mee te maken heeft. Ik heb nooit eerder gehoord dat "er nogal eens te weinig over gesproken wordt". Het is voor ons een voor de hand liggende gedachte.
Volgens mij vergt dat een andere manier van seks hebben maar daar kunnen andere vrouwen hier wellicht beter over schrijven.
Ik hoor het graag.

@Suzette,
Ze is in een pijnpoli behandeld om het nekprobleem op te lossen. Helaas bleek dat niet mogelijk.
Als je het echt wil zou je de focus bij haar moeten leggen, en ja.. écht.. strelen en heel veel andere dingen helpen! Ik zou zeggen.. wacht totdat ze smeekt
Dit vind ik een leuke wending in het gesprek. Die heb ik haar vast verteld.
Marjan vraagt nu met een grijns: "Smeken dat je ophoudt?"

@Nelly, @Laars,
Een haptonoom is voor haar absoluut geen optie. Ze krijgt al de kriebels bij het idee. Ik had een keer een vriendin op bezoek die enthousiast vertelde over haar haptotherapie en toen liep Marjan de kamer uit omdat ze bang was dat ze haar lachen niet zou kunnen houden.
... en red je daarmee. Dit kun je echt niet maken.
Voor mij liggen die bij mijn relatie, waar sex een omderdeel van is als dat iets toevoegt voor beiden, en anders niet.
Ik begrijp dat jullie - als begripvolle mannen - jaren zonder seks kunnen leven, als je partner vanwege pijnklachten dat niet meer zou willen. Daar kan ik helemaal niets mee!
Hoe weet je dat trouwens? Dat je dat kunt?
Met je niet-retorische vraag, die ik inderdaad retorisch had opgevat, kan ik ook niets. Mijn tegenvraag luidt: “Waar ligt jouw prioriteit? Bij eten of bij drinken?” Snap je dat ik jouw vraag onzinnig vindt?

@Suzette,
Ik heb twee gefingeerde namen gekozen, omdat dat prettiger leest dan aliassen als deleukstethuis en dergelijke. Helaas moet ik noodgedwongen, om de situatie uit te leggen, al zoveel details prijsgeven dat iemand die ons kent, ons zou kunnen identificeren. Dat risico neem ik dan maar.
  Echte liefde is niet blind.

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 397
Lid geworden op: vr 09 januari 2004, 13:34

Re: Pijnprobleem

Berichtdoor Shadow » ma 15 april 2013, 20:11

Ik reageer even heel kort omdat ik sommige opmerkingen die je maakt mij de haren in de nek doen rijzen. Waarom niet eerst een overgangstest doen? Dat kan volgens mij heel makkelijk bij de huisarts? Als je dan toch aan het uitsluiten bent?
How do you spell 'love'?" - Piglet
"You don't spell it...you feel it." - Pooh

Mar
Berichten: 1392
Lid geworden op: ma 27 maart 2006, 23:22

Re: Pijnprobleem

Berichtdoor Mar » ma 15 april 2013, 20:51

@Shadow :!:

Een seksuoloog vond ik ook niks.
Voor je het weet verhuizen ze het probleem van tussen je benen naar tussen je oren.

Fijn dat jullie (edit: ik bedoel met jullie: TS en zijn vrouw) het zo goed kunnen hebben over allerlei overwegingen en dat voor overgangsklachten oestrogeenpillen, clonidine e.d. bekend zijn als hulpmiddelen. Als je vaak in wachtkamers e.d. zit komt die half-medische info je waarschijnlijk tegemoet waar anderen, die er niet zo mee bezig zijn, het moeten opzoeken.

Voor het overige: succes met het oplossen van jullie problemen.
Laatst gewijzigd door Mar op zo 12 mei 2013, 23:09, 1 keer totaal gewijzigd.
Samen lopen door omstandigheden

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 397
Lid geworden op: vr 09 januari 2004, 13:34

Re: Pijnprobleem

Berichtdoor Shadow » ma 15 april 2013, 21:18

@ Mar; Dat bedoelde ik niet :) Ik weet uit ervaring dat pijn tussen je oren geduwd wordt terwijl je weet dat dat niet het geval is.
How do you spell 'love'?" - Piglet
"You don't spell it...you feel it." - Pooh

Gebruikersavatar
Matroesjka
Berichten: 35
Lid geworden op: di 16 augustus 2011, 16:06

Re: Pijnprobleem

Berichtdoor Matroesjka » di 16 april 2013, 13:06

Hoi Peter,

Ik vind het fijn en bijzonder dat juist jij als man de weg naar een oplossing probeert te zoeken. Marjan heeft een "probleem" en je kiest bewust de weg van de meeste weerstand. Samen werken naar een oplossing, tegen muren aan knallen en zelfs tegen nodeloos kritiek in het openbaar. Chapeau!

Van zeer dichtbij maak ik dezelfde situatie mee. Mijn vriendin is nog jong maar lijdt ook veel pijn en wordt daar veelvuldig aan behandeld. Voor haar is seks een manier om de pijn los te kunnen laten geworden. Zij heeft, misschien mede door haar leeftijd, zichzelf een eis opgelegd om normale dingen te blijven geven en nemen in haar relatie. Soms kan ze grenzeloos genieten en vergeet ze de pijn even, soms is het zó aanwezig dat ze hulp nodig heeft om een bepaald standje te kunnen uitvoeren.

Als zij seks heeft, doen haar benen en heupen erg veel pijn. Haar spieren en pezen zijn redelijk zwak en haar botten worden broos. Haar man wil dat zij geniet en kan laten genieten en laat haar daarom altijd bepalen wát, wanneer en vooral hoe lang. Maar zoals ik bij Marjan lees, hoor ik haar ook vaak: ze doet ook dingen tegen haar 'zin' in omdat het haar te veel pijn geeft. Niet omdat ze niet wil, niet om haar man te plezieren maar om zelf het plezier te halen uit het genot van haar man.

Ik hoop dat de kritieken van de posters zich kunnen voorstellen dat het voor een patiënt best heel bevrijdend kan zijn te zien dat iemand zich erg vermaakt met hun lichaam?!
Een medische oplossing zal voor Marjan ook niet (makkelijk) te vinden zijn, daar kan ik je ook niet over adviseren. Maar zoals ik er voor mijn vriendin ben, kan jij er voor Marjan zijn. Zij voelt weliswaar niet zelf de behoefte van seks maar wellicht kan je in jullie seks leven de focus verleggen en haar daarmee prikkelen. In plaats van werken naar een vochtige vagina, naar neuken naar klaar komen toe... Juist elke streling en aanraking weer belangrijk maken. Goed met elkaar praten over welk aspect nog wel belangrijk voor haar is (communicatie, knuffelen etc??) en daar een combinatie van maken.

Om weer te vertrouwen in haar eigen lichaam en hun seksleven te krijgen, hebben mijn vriendin en haar man een tijd lang een "spelletje" gespeeld. Hij streelt haar zachtjes en vertelt haar wat het met hem doet. Zij gaf hem dan steeds een paar minuten orale seks of verwend hem met haar handen. Niet direct stoppen bij au want het doet allemaal zeer... Maar even verleggen/verliggen, de persoon die heb best kan bewegen zal de uitvoerder van standjes zijn. En vooral: heel heel erg veel vertrouwen creëren in zowel lichaam als elkaar.

Heel veel succes!
Geen bericht is duidelijker dan een kus

Lariks
Berichten: 78
Lid geworden op: vr 02 maart 2012, 1:49

Re: Pijnprobleem

Berichtdoor Lariks » di 16 april 2013, 23:15

Ik snap dat je vanalles invult en vervolgens mijn reactie kan afwijzen. Dat is je goed recht. Ik zie ook in de rest van wat je schrijft genoeg om te weten dat meer zeggen zinloos is.

Nelly
Berichten: 431
Lid geworden op: wo 15 februari 2012, 15:44

Re: Pijnprobleem

Berichtdoor Nelly » di 16 april 2013, 23:58

Ik ben niet erg onder de indruk als ik je je vrouw hoor quoten over psychotherapie etc. Ze heeft een hoop onjuiste vooroordelen ("zweverig") en er wordt blijkbaar superkritisch naar de therapeut gekeken in plaats van naar de methode die hij probeert aan te bieden (is ze ook zo kritisch naar winkelmedewerkers en loodgieters??).

Ze zal mi. helder op haar netvlies moeten krijgen dat zij een probleem heeft (pijn) en dat psychotherapie (simpel gezegd) vaak een 'cursus communicatie voor gevorderden' is. Ook dat het een methode is die een groot aantal mensen met pijnklachten verder helpt. Dit omdat pijn ook communicatie is: het wordt door het lichaam zelf geproduceerd om het bewustzijn een signaal te geven dat er iets aan de hand is.

Seks zie ik, by the way, ook als een vorm van communicatie.

Als ik te zwaar zou zijn, ga ik naar een diëtiste. Als ik een communicatieprobleem heb, zou ik daarvoor ook naar een specialist gaan. Ik neem daarbij zelf de verantwoordelijkheid om met een open houding te komen & met de intentie om iets te leren. Ik heb immers een probleem & daar wil ik van af.

Dolce Vita
Berichten: 217
Lid geworden op: zo 21 januari 2007, 19:55
Locatie: Het hoge Noorden

Re: Pijnprobleem

Berichtdoor Dolce Vita » wo 17 april 2013, 14:10

Misschien herken je hier iets in

http://nl.wikipedia.org/wiki/Dyspareunie" onclick="window.open(this.href);return false; (Sjögren syndroom is zeldzaam maar geeft net als de overgang droge slijmvliezen, bij de overgang is dat slijmvlies vooral ook heel dun, en het slijm minder glad en wateriger, dus stroever. Dat laatste kun je oplossen met een goed glijmiddel, het eerste met oestrogeen ovules))

http://www.apotheek.nl/Medische_informa ... 04&rId=769" onclick="window.open(this.href);return false;

en http://en.wikipedia.org/wiki/Vulvodynia" onclick="window.open(this.href);return false;

Succes
Geluk is een geschenk voor hen die het durven uit te pakken.

raoul
Berichten: 104
Lid geworden op: vr 02 mei 2008, 10:13
Locatie: Amsterdam

Re: Pijnprobleem

Berichtdoor raoul » wo 17 april 2013, 23:26

De laatste vraag binnen het gestarte topic is....hoe kunnen we het seksleven weer lostrekken....
Is het überhaupt los te trekken als je pijn hebt met vrijen, ernstige nekklachten hebt, waardoor elke beweging pijnlijk is,de ziekte van bechterev hebt....
Is gewoon kunnen leven dan al ook geen opgave....
Daarbij heeft je vrouw een vastberaden kijk op wat ze wel en niet wil aan bepaalde vormen van hulpverlening, waardoor er wel alternatieven aangereikt kunnen worden, maar die ws toch afgewezen worden.
Voor haar is vrijen geen plezierige bezigheid geworden maar een opgave om tegemoet te komen aan je wensen en behoefte aan intimiteit.
De verlangens en behoeften liggen verschillend en die zijn ws, binnen de huidige beperkingen, niet te overbruggen.
De vraag is dan hoe je met die verschillen kunt omgaan, welke gevoelens roept het op, wat betekent de veranderde realiteit....voor jullie allebei...
Wat is het effect van je pogingen om haar verder te helpen op haar, werkt het voor haar openend, sluitend? Pakt en voelt ze het als druk toch iets te moeten.
Hoe ga je beiden om met het verlies van iets belangrijks als de oplossing er niet is.....
Ik heb geen optimistische raad en geen oplossing. Het is voor jullie alletwee lastig en moeilijk....
De betekenis van ons leven ligt in het verschil dat we maken in de levens van anderen.

Dolce Vita
Berichten: 217
Lid geworden op: zo 21 januari 2007, 19:55
Locatie: Het hoge Noorden

Re: Pijnprobleem

Berichtdoor Dolce Vita » do 18 april 2013, 9:07

Als je het zo samenvat dringt zich een andere mogelijke conclusie op: is het probleem dat aangevoerd wordt wel het werkelijke probleem ?

Als dat niet zo is, heeft iemand nl. ook geen enkele behoefte daar iets mee te doen. Het is dan immers het eigen excuus onderuithalen, en dat doet niemand. Ik beweer niets met stelligheid maar geef alleen mogelijke stof tot overdenken als één van de vele andere mogelijkheden.
Geluk is een geschenk voor hen die het durven uit te pakken.

Ingunn
Berichten: 76
Lid geworden op: do 09 september 2010, 13:02

Re: Pijnprobleem

Berichtdoor Ingunn » za 20 april 2013, 0:39

Ik ben het eens met Dolce Vita...ik volg dit al enige tijd, en heb er mijn bedenkingen bij..

Gebruikersavatar
Tdid
Berichten: 100
Lid geworden op: vr 08 februari 2013, 10:58
Locatie: Rotterdam

Re: Pijnprobleem

Berichtdoor Tdid » wo 24 april 2013, 1:16

Wat een verhaal. Begrijp wel dat je sex wilt, want dat is een onderdeel bij een gezonde relatie. Maar als je je vrouw daar pijn mee doet, lijkt mij dat dit ook voor jou geen pretje. Persoonlijk zou ik het niet kunnen, jouw genot is dan een andermans pijn. ( ik zou de handjive dan maar doen, of een profesionele dame
Inhuren ) Maar begrijp wel dit is de liefde voor jou van haar, denk ik.
Maar kan ze jou niet bevredigen zonder penetratie en pijn ?
Verder lees ik peter dat jullie behoorlijk doktoren....maar proef ook uit je verhaal dat je vrouw " behoorlijk" terughouden is voor hulp te zoeken, WIL ze eigenlijk wel geholpen worden, ik zou elke strohalm grijpen. Maar zij blijkbaar niet en daar zet ik nu mijn vraagtekens bij... In iedergeval sterkte in je strijd
" Houden van " alleen is niet genoeg

Gebruikersavatar
Carina
Berichten: 9564
Lid geworden op: za 17 juli 2004, 12:21
Locatie: Zuid- Holland

Re: Pijnprobleem

Berichtdoor Carina » vr 26 april 2013, 22:30

Maar als je je vrouw daar pijn mee doet, lijkt mij dat dit ook voor jou geen pretje. Persoonlijk zou ik het niet kunnen, jouw genot is dan een andermans pijn. ( ik zou de handjive dan maar doen, of een profesionele dame
Inhuren )
En jij denkt dat je je vrouw er geen pijn mee doet als je haar niet meer aanraakt, sterker nog, het bij een ander zoekt?

Ik heb vele malen liever sex met pijn dan geen sex en minder pijn.
En ik weet waar ik het over heb...
Maar kan ze jou niet bevredigen zonder penetratie en pijn ?
Eh, meen je dit nu serieus? :shock:
Verder lees ik peter dat jullie behoorlijk doktoren....maar proef ook uit je verhaal dat je vrouw " behoorlijk" terughouden is voor hulp te zoeken, WIL ze eigenlijk wel geholpen worden, ik zou elke strohalm grijpen. Maar zij blijkbaar niet en daar zet ik nu mijn vraagtekens bij...
Ik kan niet spreken voor de vrouw van Peter. Ik kan wel vanuit mijzelf spreken.
Het feit dat iemand terughoudend is, zegt helemaal niets over het wel of niet geholpen willen worden.
Het is reuze makkelijk om te zeggen dat je elke strohalm zou grijpen. Maar er is ook nog zoiets als bijv het niet weer teleurgesteld willen worden. Niet willen zeuren of klagen. En zo kan ik er nog veel meer opnoemen.

Ik vind je reactie zeer kort door de bocht en kwetsend.
I'd rather be hated for who I am than loved for who I am not

Gebruikersavatar
Tdid
Berichten: 100
Lid geworden op: vr 08 februari 2013, 10:58
Locatie: Rotterdam

Re: Pijnprobleem

Berichtdoor Tdid » za 27 april 2013, 10:58

Carina, heb en wil niemand kwetsen in deze. Maar personlijk - ik dus- zou het niet fijn vinden als ik mijn partner pijn zou doen bij penetratie zoals peter aangeeft. Dat wil niet zeggen dat ik mijn vrouw nooit meer zou aanraken ik zou haar juist liefdevol behandelen, strelen zoenen oraal bevredigen etc maar haar niet neuken, MITS zij dat zelf aangeeft. Maar ik begrijp dat de vrouw van peter juist haar aangeeft dit niet te willen, maar dat peter dit juist wel wilt en doet.
Vandaar mijn reaktie / mening, IK zou mijn vrouw geen pijn kunnen doen, maar dat wil niet zeggen dat ik minder zou liefhebben.
" Houden van " alleen is niet genoeg


Terug naar “Leeszaal”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Semrush [Bot] en 9 gasten