— “Een erotische ontdekkingstocht vol fantasie en verbeelding” —

Je bent prachtig zoals je bent

Wie wel eens Pornhub of vergelijkbare sites bezoekt ziet het al snel: vrijwel alle acteurs hebben hun balzak van schaamhaar ontdaan en de dames gaan voor de kale poes. Omdat porno bij de uitvinding van internet veel beter bereikbaar is dan voor die tijd, krijgen kijkers bij herhaling een onbehaard mensbeeld voorgeschoteld. Kortom: dat wordt gewoon en dringt door in de maatschappij. De intrede van de ladyshave droeg daaraan bij en voor de haartjes van mannen werd de bodygroomer (ook voor de intieme delen) ontwikkeld. Niet dat schaamhaar verwijderd moet worden, het heeft zeker een functie: het fungeert als een barrière die beschermt tegen potentieel schadelijke bacteriën en virussen die het lichaam zouden kunnen binnendringen. Door de jaren heen zijn er zelfs verschillende trends voor schaamhaar ontstaan. Van een volle bos in de jaren tachtig tot volledig kaal in de jaren negentig en daarna. Wat niet wil zeggen dat iedereen die trends slaafs volgt. Wat dat betreft is het beter om hierin je eigen plan te trekken. Schaamhaar… de term alleen al: om je voor te schamen. Of toch niet?

Veel mensen voelen zich onzeker over hun schaamhaar, maar waar komt die schaamte eigenlijk vandaan?

Historisch gezien zijn er in verschillende tijden en culturen wisselende normen geweest rondom lichaamshaar. In de vroege twintigste eeuw begon de westerse wereld een voorkeur voor gladde huid te ontwikkelen, mede door marketing van scheerproducten. Deze normen werden versterkt door media en mode, en beïnvloeden nog steeds onze perceptie van ‘perfectie’.

De schaamte rondom schaamhaar kan voortkomen uit sociale druk en verwachtingen. We worden vaak blootgesteld aan beelden van haarloze lichamen in reclame, films en op sociale media, wat kan leiden tot een gevoel van inadequaatheid. Dit wordt versterkt door de associatie van gladde huid met reinheid en schoonheid. (Persoonlijk vind ik een haarloos geslachtsdeel echt teveel op dat van een kind lijken en daarbij, stoppels brrrrrr… niet fijn om te voelen.)

Praten over schaamhaar kan ongemakkelijk zijn, maar open communicatie kan helpen om onzekerheden weg te nemen. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen unieke voorkeuren heeft en dat er geen ‘juiste’ manier is om met schaamhaar om te gaan.

Schaamhaar is een natuurlijk en normaal onderdeel van je lichaam. Zelfacceptatie begint bij het erkennen dat jouw keuzes rondom schaamhaar persoonlijk en geldig zijn. Of je nu kiest voor volledig, getrimd of natuurlijk, het belangrijkste is dat jij je er goed bij voelt. Maar los daarvan, heeft schaamhaar ook echt een functie. Ervaar maar eens een zachte aanraking op je schaamhaar, hoe sensueel deze kan zijn, juist doordat de haartjes de gevoelsprikkel doorgeven aan je huid. Je hoort het al: ik ben een voorstander om schaam- en lichaamshaar te laten staan, maar wel zo dat het niet uit m’n bikinibroekje piept. Vrouwen die daar lak aan hebben, vind ik ronduit stoer!

Onthoud: jouw lichaam, jouw keuze. Je bent prachtig precies zoals je bent!

Seksuoloog Mariëtte.

Reageren? Doe dat op mijn website

Beoordeel dit verhaal

Plaats een Reactie

Ben je een robot? *