— “Een erotische ontdekkingstocht vol fantasie en verbeelding” —

HOT TOPIC VAN DE MAAND APRIL: ALLES OVER TANTRA (DEEL 2)

In deel 1 van Alles Over Tantra lees je waar het vandaan komt, hoe de basis van de leer in elkaar steekt en maak je kennis met een stappenplan voor tantra-beginners. In dit tweede deel van de tantra-reeks gaan we dieper in op welke verschillende soorten tantra er bestaan, uit welke elementen tantra bestaat en hoe je tantra in je eigen leven kunt integreren.

“Laat het vanuit je tenen komen, met een innerlijke stilte.”

Hoe integreer je tantra in je leven en waar begin je?
Er bestaan veel verschillende stromingen binnen tantra, maar de hoofdgedachte is: ‘verzet je niet tegen de vitale levensenergie die door je lichaam stroomt, maar werk ermee. Daarvan wordt je leven dieper, voller en rijker.’ Als je die basisgedachte vasthoudt terwijl je tantra onderzoekt, heb je de eerste stap naar een vernieuwde ‘manier van zijn’ al gezet. “Dansen en zingen zijn bijvoorbeeld manieren om die energie wakker te maken”, zegt Carla Verberk van Centrum voor Tantra te Amsterdam. Volgens haar kan je zelfs tantrisch bezig zijn wanneer je een avondje gaat dansen of (zelfs vals!) een liedje zingt onder de douche. Het gaat er vooral om dat je aandachtig bezig bent en diepte legt in de dingen die je doet. Simpel gezegd: laat het vanuit je tenen komen, met een innerlijke stilte. Geen idee hoe je die innerlijke stilte kunt aanspreken, simpelweg omdat je ‘m nog nooit hebt gevoeld? Probeer eens een begeleide meditatie. Hieronder staat een korte meditatievideo van The Honest Guys die je introduceert tot de stilte van je geest, met het bekende voorbeeld van chocola eten (daar kan je geen nee tegen zeggen, toch?). Meditatie en stilte ervaren wil dus niet zeggen dat je nergens aan mag denken, maar puur dat je je vol overgave concentreert op de handelingen die je verricht – al zijn het puur gedachten.

 Zoals in deel 1 al uitgelegd, is tantra niet alleen voor koppels. “Tantra is op de eerste plaats een persoonlijke ervaring, zegt psychotherapeut en tantrabegeleider Marisa Ortolan. “Stel dat twee mensen samen tantra aanleren en dat ze daarna hun relatie verbreken. Het zou kunnen dat beiden stoppen met de beoefening van tantra omdat ze het beschouwen als een onderdeel van hun intimiteit. Het is dus zeer belangrijk dat men tantra op de eerste plaats voor zichzelf aanleert.” Wanneer je begint met tantra, is het volgens Ortolan vooral belangrijk dat je begeleid wordt door professionele, kundige mensen die je stap voor stap het proces uitleggen en goed in de gaten houden of tantra echt iets voor je is. Omdat je op ontdekkingsreis gaat in jezelf, kunnen kwetsbare delen ook worden blootgelegd. Op die momenten is het fijn om iemand te hebben aan wie je vragen kunt stellen en waarbij je je veilig voelt. Toch hebben zelfs leken baat bij Tantra, zoals Lauri van Moderne Hippies schrijft in haar verslag over haar ‘21-day tantra challenge’. “In de tantrische traditie wordt seks traditioneel gezien als het samenkomen van de vrouwelijke en mannelijke energie, die zich verenigen en beiden als goddelijk worden beschouwd. De vrouw belichaamt Shakti en de man belichaamt Shiva. Shakti is de energie en Shiva staat voor bewustzijn. Je maakt de seks tot een heilige daad: je kunt het zien als een soort ceremonie met z’n tweeën”, legt ze uit, en vervolgt met een rake opmerking: “Als homopaar ben je natuurlijk even heilig, los van de mannelijke en vrouwelijke verdeling.” Samen kun je die balans bereiken, ongeacht je sekse.

Wat voor soorten tantra zijn er?
Er zijn drie verschillende soorten tantra die wordt gepraktiseerd in verschillende delen van de wereld: “(1) Klassieke Tantra (oorspronkelijke Tantra met al zijn meestal heidense rituelen). Hierbij is de richting sprirituele vrijheid of verlichting. (2) Neo Tantra (Klassieke Tantra ontdaan van alle voor Westerlingen niet relevante rituelen). Hierbij is de richting sprirituele vrijheid of verlichting. (3 )Westerse seksuele Tantra (Is eigenlijk geen Tantra, het doel is exstase, multi orgasmussen, sensatie.)”, legt Tantratempel uit. Deze drie soorten tantra bevatten op zichzelf weer allerlei verschillende richtingen die je kunt kiezen, maar over het algemeen blijft tantra zelf in het midden en is het onafhankelijk van religie of geloofsovertuiging, filosofie, etniciteit, plaats en kleur. Tantra is neutraal, individueel, persoonsgebonden en dat maakt en houdt de leer altijd en in elke situatie authentiek en uniek.

“Alles draait om de totale ervaring.”

Uit welke elementen bestaat tantra?
Dit is een vraag waar geen eenduidig antwoord op bestaat. Zoals je leest bevat tantra vooral praktische methoden om een totaal bewustzijn te ontwikkelen van wat de mogelijkheden van je lichaam zijn. Het leert je emoties en verlangens onderzoeken en accepteren en tegenstellingen te vervagen. Vraag jezelf eens af wat tantra op die manier voor jou kan betekenen als je over de leer nadenkt als een levenswijze, in plaats van een seksuele, daadgerichte praktijk – want tantra is veel meer dan dat. De vrijheid die je kan leren ervaren door tantra maakt de momenten in je leven echter, kleurrijker en vreugdevoller – niet alleen met betrekking tot seks, maar in elk aspect van je leven.

“Tantra is eigenlijk een groot ‘ja’ naar alles wat  het leven geeft, met bewustzijn en aanwezigheid.”

Over die tegenstellingen: zoals eerder beschreven symboliseren de godheden Shiva en Shakti in het Tantrisme twee tegengestelden: mannelijke en vrouwelijke energie. Die tegenstellingen vind je ook in andere religieuze stromingen, zoals in het Taoïsme (Yin en Yang), maar ook in ons dagelijks leven in de westerse maatschappij. Welke associaties heb jij bij ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk? Waarschijnlijk komt het in de buurt van: ‘hard en zacht’, ‘licht en donker’, ‘sterk en verzorgend’.

Door in tantra deze tegenstellingen met elkaar te verenigen, creëer je een grenzeloze eenheid. Deze eenheid kan je op den duur ook tijdens het vrijen voelen. Zo wordt seks steeds minder gericht op het seksuele en meer op het spirituele en zal je na verloop van tijd een diepere verbondenheid met je partner voelen. Zo volgde creatief therapeut en coach Odile Sleebregts samen met haar man verschillende tantracursussen bij tantrameester Jan den Boer: “Erik en ik zijn al vrij lang samen en er is veel liefde, in dat opzicht is er niks veranderd, maar er is wel meer verstilling in het samenzijn. We hoeven niets meer te bereiken, want het is er allemaal al”, zegt ze tegen Lisette Hooft in Nouveau.

Eigenlijk komt het allemaal neer op hoe Verberk het verwoordt: “Tantra is eigenlijk een groot ‘ja’ naar alles wat het leven geeft, met bewustzijn en aanwezigheid.” Een mooiere manier om het leven – en de liefde – te vieren kunnen we niet bedenken.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Tantra en wil je er meer over weten? Eind deze maand vindt het Tantra Festival plaats. Klik op deze link voor meer informatie.

Beoordeel dit verhaal

Tags:

Plaats een Reactie

Ben je een robot? *