— “Een erotische ontdekkingstocht vol fantasie en verbeelding” —

Hot topic van de maand April: Alles over Tantra (deel 1)

Met Tantra verrijk je je liefdesleven door naar je eigen verlangens op zoek te gaan; een ontdekkingstocht door de energie van lichaam en geest met elkaar te verbinden. Klinkt geweldig, maar waar begin je? In deze introductie, het eerste deel van Alles Over Tantra, onderzoeken we waar tantra vandaan komt, wat het betekent en maken we kennis met hoe de leer meer verdieping en liefde kan geven aan jezelf en je relaties.

Waar komt tantra vandaan?
Tantra is een rituele praktijk uit de Vedische traditie (Hindu) waarin kennis en menselijke kracht centraal staat en is tweeledig: je hebt tantra Yoga (met een hoofdletter) waarmee de filosofie van tantra wordt bedoeld, en je hebt tantra yoga (met een kleine letter) waarmee de praktische yogaoefeningen worden bedoeld die onderdeel zijn van de tantraleer. Het woord tantra bestaat ook uit twee delen en vindt zijn oorsprong in het Sanskriet. Tan betekent ‘expansie’ (uitbreiding/uitzetten/uitdijing) en tra betekent ‘bevrijding’. Deze combinatie betekent een vergroot bewustzijnsvermogen of kennisuitbreiding door een zoektocht die uiteindelijk tot bevrijding leidt. Dat is een prachtig doel, maar nogal een opgave – zeker voor de gemiddelde persoon die nog nooit iets met tantra heeft gedaan en er hoogstens weleens van heeft gehoord.

 

Wat is tantra nou precies?
Als je ’tantra’ hoort, denk je waarschijnlijk aan ‘een intense seksuele ervaring’. Je zit er niet ver naast, maar toch is seksualiteit slechts een onderdeel van tantra. Tantra is een eeuwenoude praktijk die filosofie, levenshouding en bewustzijn met elkaar verenigt en als centrum het lichaam heeft. In de Tantra-leer wordt de oorsprong en bron van levenskracht in de seksualiteit gevonden. Vanuit daar hebben we de mogelijkheid om te groeien en ons te verdiepen – in onszelf en in het leven.

Tantra is een levenshouding die je openstelt voor een diepere betekenis van je ervaringen. Door seksualiteit als oorspronkelijke bron van je levenskracht te eten, kan je jezelf leren kennen en groeien. Tantra zegt: onderzoek, speel ermee en vind zelf uit wat bij je past. Klinkt fantastisch, nietwaar?

Uiteindelijk komt het neer op het volgende: tantra is het pad van het hart, liefde en licht dat wordt gevormd door je levensenergie te laten groeien, stromen en bruisen. “Zo opent zich de weg naar intimiteit en de verbinding waar we allemaal zo naar verlangen”, schrijft Tantra-yoy. Het gaat er daarbij niet om de obstakels uit de weg te gaan, maar ze juist onder ogen te zien. Door na te gaan waar jij tegenaan loopt en je kop niet meer in het zand te steken, word je je ook weer bewuster van de beperkingen die je jezelf oplegt en kan je ermee werken. Door de confrontatie aan te gaan, overwin je deze obstakels en voel je je uiteindelijk bevrijd.

Wat betekent tantra dan eigenlijk voor relaties?
Tantra betekent verdieping in je relatie, door verwachtingen en verlangens los te laten en ‘in het moment’ te zijn. Filosoof Jan den Boer omschrijft het in zijn boek Tantra, het Verlangen naar Verbinding (2004) als: “Tantra is een eeuwenoud onderzoek naar het bewustzijn en de plek van het gevoel van verlangen daarin.” Tantra leert dat je je verlangens niet moet onderdrukken, maar ze juist volledig moet onderzoeken en leren kennen. Aangezien de leer seksualiteit als de bron van de levensenergie ziet, is het belangrijk om bij dat punt te beginnen. “Verlangens maken ons energiek en nieuwsgierig om uit te reiken, om nieuwe ervaringen te hebben en te groeien. Het houdt ons zelfs in leven: als we als baby’s niet de melk van onze moeder hadden verlangd, dan waren we al lang gestorven”, schrijft DeUniversiteit.nl. Door te luisteren naar je seksuele nieuwsgierigheid, groei je dus als mens, maar ook als partner.

Als je je verlangens onderzoekt in plaats van ze blokkeert, bijvoorbeeld uit angst dat er niet aan zal worden voldaan, geef je ze de ruimte. Niets moet en alles mag, waardoor je conflicten een halt toeroept en je niet meer laat leiden door je overtuigingen en emoties (bijvoorbeeld gedachten als: Zo moet het! Ik wil dat! Waarom gebeurt dit niet?) “Door in een tantrische meditatie bewust te worden van de beweging van het uitreiken en terughouden, wordt het mogelijk een balans te bereiken waarin het verlangen verstilt en tegelijkertijd extatisch en meditatief voelt. Zo kun je leren dat er een middenweg van het verlangen is, waarin niets moet en alles mogelijk is”, schrijft Den Boer, die tevens sinds 1994 tantratrainingen geeft en elk jaar een eendaags tantrafestival organiseert. Volgens hem draait het om liefdevolle aandacht, wat de essentie van ons bewustzijn is. “Dan wordt het mogelijk om in contact met jezelf en de ander te zijn, zelfs al is de ander niet altijd in contact met jou”, zegt hij. Als je het zo leest, zou tantra zelfs weleens de oplossing voor je relatieproblemen kunnen zijn – meditatie als vorm om elkaar weer te vinden. Omdat tantra gaat om je verlangens onderzoeken en – we kunnen het niet vaak genoeg zeggen – de seksualiteit als bron van de levensenergie ziet, is de leer bij uitstek geschikt om meer in contact te komen met jouw behoeftes – en die van je partner.

Wat doet tantra voor je seksualiteit?
Zeker in het westen draait tantra vandaag de dag om liefde, genieten en seksualiteit. Om optimaal te kunnen ontdekken, is het belangrijk dat je in een staat komt waarin je rust, alertheid en leegte tegelijkertijd ervaart; dit wordt in de traditie ‘prana’ genoemd, de levensenergie. Verbind prana aan het uitgangspunt van tantra (seksualiteit als bron voor…) en je ziet: “Een van de belangrijkste uitgangspunten van Tantra is het behoud van de seksuele energie. Dit betekent dat mannen geen orgasme met ejaculatie hebben en vrouwen geen explosief orgasme met energieverlies”, zegt Angelica van praktijk Ervaar Tantra.

Nou klinkt seks zonder orgasme misschien saai, maar door je niet te focussen op de explosiviteit kan je juist een veel vervullender en diepgaander gevoel ervaren waarbij de opbouw van genot en intensiteit centraal staat. Dit kan je alleen ervaren, maar ook zeker samen met je partner. Uiteindelijk word je gelukkiger en liefdevoller, niet alleen naar jezelf toe, maar ook in je relatie.

Hoe begin je met tantra?
In onderstaande video legt tantrameester Layla Martin uit hoe je kunt beginnen met tantrische seks, zelfs als je niet goed weet waar je moet beginnen. Volgens Martin is tantra speciaal ontworpen voor mensen met drukke levens die behoefte hebben aan een diepgaandere staat van zijn, ook met hun partner. Martin geeft een proces van vier stappen om tantra met je partner te kunnen ontdekken.

1. Doe een ritueel voor en nadat je de liefde bedrijft.
Eén van de makkelijkste, maar krachtigste manieren om dit ritueel in je seksleven te introduceren, is door elkaar diep in de ogen te staren. Zit tegenover elkaar op bed en staar in elkaars ogen. Dit creëert direct een diepere connectie met je partner – nog voor je elkaar aanraakt.

2. Stel een doel vast
Bedenk een doel dat je wilt bereiken met jullie vrijpartij. Dit kan iets zijn als: de god of godin in je partner zien, wat betekent dat terwijl je de liefde met diegene bedrijft, je zijn of haar mooiste kwaliteiten ziet en vrijt met de beste versie van je partner. Een dergelijk doel kan al bij de eerste sessie een enorm verschil maken in hoe je elkaars aanrakingen en aanwezigheid ervaart.

3. Mediteer tijdens de seks
Klinkt als een ver-van-je-bed-show? Begin klein: probeer je te concentreren op de aanrakingen van je partner. Hoe voelt zijn of haar tong (warm, koud, glad, ruw), hoe voelen de lakens om je lichaam, wat gebeurt er met je ademhaling, etc. Probeer zoveel mogelijk op te gaan in de prikkelingen van je zintuigen, alsof je alles voor het eerst doet: je partner zien, aanraken, horen, proeven, ruiken.

4. Gebruik je seksuele energie om een staat van trance te bereiken
Bij normale seks voel je de opwinding snel en wordt het getriggerd door aanrakingen om en bij je geslachtsdelen. Dit is eigenlijk zonde, stelt Martin, want je seksuele energie heeft het vermogen om als een natuurlijke drug in je hersenen te werken. Als je je seksuele energie naar je hersenen stuurt door het tijdens de seks door je lichaam te laten circuleren, voelt het alsof je een andere staat van bewustzijn ingaat. Als je dit onder de knie hebt, kan je door de circulatie van je seksuele energie ook een ander soort orgasme ervaren: het full-body orgasme.

Nieuwsgierig naar meer? Praat mee op het forum! Volgende week zal deel 2 van de reeks Alles Over Tantra op Shespot.nl verschijnen, waarin dieper wordt ingegaan over de verschillende soorten tantra, de verschillende elementen waaruit tantra bestaat en hoe het proces van tantra in je leven integreren in elkaar zit. Vragen? Stel ze in de comments hieronder en we doen ons best ze zo goed mogelijk te beantwoorden.

Beoordeel dit verhaal

Plaats een Reactie

Ben je een robot? *