— “Een erotische ontdekkingstocht vol fantasie en verbeelding” —

Waarom je eigen lichaam verkennen zo belangrijk is

Seks heb je samen, zo vinden veel vrouwen. Uit liefde en met gevoel. En soloseks? Dat valt veelal in de categorie shame game. Waar 90 procent van de mannen regelmatig een intiem spel met zichzelf speelt, volgt slechts 45 procent van de vrouwen ‘hun voorbeeld’, stelt Pabo Magazine. Vrouwen vinden het, volgens seksuoloog Astrid Kremer, lastig om hun eigen lichaam te bekijken, laat staan te betasten. Uit onderzoek van Pfizer, de fabrikant van Viagra, blijkt zelfs dat zelfbevrediging de grootste Nederlandse taboe is en zes op de tien mensen, vooral vrouwen, het moeilijk vindt om erover te praten. Een taboe dat, volgens ons, getackeld moet worden. Hieronder leggen wij uit waarom masturbatie een mannending is, maar waarom ‘je vertrouwd voelen met je eigen lichaam’ ook absoluut bij vrouwen hoort. Met handvatten om je seksuele zelf (verder) te verkennen; omdat het kan, omdat het mag en omdat het je seksleven een stuk fijner maakt.

Vrouwen masturberen minder
Hoewel masturberen normaal, gezond en plezierig is (en een mooie manier om je lichaam te leren kennen), lijkt er nog steeds een taboe te rusten rondom vrouwen en zelfbevrediging. Vrouwen praten er niet alleen minder over, ze dóén het ook beduidend minder dan hun mannelijke metgezellen.

De taboe op vrouwen en zelfbevrediging is niet nieuw. Zo ontdekte de Amerikaanse bioloog Alfred Kinsey in de jaren vijftig al dat 92 procent van de mannen en (wederom) ‘slechts’ 62 procent van de vrouwen weleens ‘seks met zichzelf’ heeft. In 2007 werd Kinsey’s onderzoek in Engeland herhaald, met vergelijkbare resultaten. Van de ondervraagden bleek 95 procent van de mannen en 71 procent van de vrouwen aan masturbatie te doen.

In een Zweeds onderzoek uit 2016, gepubliceerd in het Journal of Sex Research, onder mannen en vrouwen tussen de 18 en 22 jaar lagen de cijfers iets dichter bij elkaar, maar gingen mannen er nog steeds met de masturbatie medaille vandoor. Het overgrote deel van de relatief jonge participanten gaf aan wel een gemasturbeerd te hebben, waarvan 98,9 procent man en 85,5 procent vrouw was. Vanwaar deze verschillen?

Waarom is masturbatie een mannending?
Mannen zijn meer met seks bezig dan vrouwen, zo onderschrijven ook studies. De man denkt twee keer zoveel aan seks als de vrouw, zo constateerde een Amerikaans onderzoek uit 2011, en twee keer zoveel mannen als vrouwen bevredigen zichzelf. Waarom wij ‘achterblijven’ op dit gebied? Door ons tekort aan testosteron, dé libido-trigger, zo legt ditzelfde onderzoek uit. De man heeft veel meer testosteron in zijn bloed, waardoor zijn libido en daarmee zijn zin in (solo)sex standaard hoger is.

De University of Michigan (dubbel)checkte in 2012 wat meer testosteron met de menselijke seksdrive doet. En wat bleek? Hoe hoger de testosteronspiegel, hoe vaker mannen én vrouwen masturberen. Opvallend was dat vrouwen van een verhoogd testosterongehalte meer zin krijgen in zelfbevrediging en minder in seks met een partner.

Dat vrouwen door de biologie van het menselijk lichaam minder zin hebben in (solo)seks, betekent echter niet dat het voor hen minder waardevol is – integendeel!
“Vrouwen die zichzelf bevredigen hebben meer zelfvertrouwen, een positiever lichaamsbeeld en daardoor een actiever seksleven.”

Waarom vertrouwd raken met je lichaam zo belangrijk is
Ken je de uitspraak “Je moet eerst van jezelf houden om van een ander te houden”? Volgens seksuologen is dat ook zeker van toepassing op je seksleven. Pas als jij je eigen lichaam door en door kent en ervan houdt zoals het is, dan pas geef jij je partner de kans om echt intiem met jou te worden. Zonder barrières als twijfel of onzekerheid:

“Voor veel vrouwen schept het simpele feit dat ze hun eigen lichaam niet kennen een barrière tegen lichamelijke intimiteit met een partner. Als je opgroeit zonder precies te weten hoe je geslachtsdelen eruitzien, zal de gedachte dat een minnaar ze zal onderzoeken je niet lekker zitten en onzeker maken.” – Seksuologen.com
Door je eigen lichaam te ontdekken en er vertrouwd mee te raken middels masturbatie, verbeter je je seksleven op meerdere manieren, zo bevestigt Lauren Streicher, professor in de gynaecologie en obstetrie. Niet alleen kun jij daardoor beter aangeven wat voor jou werkt in bed en sneller tot een orgasme komen, Women’s Health ontdekte ook dat vrouwen die zichzelf bevredigen meer zelfvertrouwen, een positiever lichaamsbeeld en daardoor een actiever seksleven hebben dan vrouwen die dit niet doen. Simpel gezegd is masturbatie dus gewoon een must; voor hem én haar!

Zo krijg je (meer) controle over je eigen lichaam én je seksleven
Het verkennen van je eigen lichaam is niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar volgens seksuoloog Henriette Schoones zijn er verschillende manieren om vertrouwd te raken met je lijf en je te helpen het te accepteren zoals het is, zodat je er ook echt van kunt genieten. Alleen en met een ander.

Een oefening die helpt om je lichaam te leren kennen en je seksuele zelfvertrouwen te versterken is het zogeheten ‘zelfonderzoek’. Deze oefening kan het best uitgevoerd worden in een rustige, ontspannen en vertrouwde omgeving waar je gegarandeerd privacy hebt. Het helpt om dit te doen na een bad of een douche. Het is belangrijk dat je dit zelfonderzoek op jouw tempo en op jouw manier doet. Neem de tijd en behandel je lichaam met liefde en aandacht. Wat nu niet lukt, kun je later altijd opnieuw proberen. Wees trots op elke stap die je zet, want elke stap maakt jou sterker, zelfverzekerder en zelfbewuster; in bed en daar buiten.

Zo doe je zelfonderzoek:

  1. Ga naakt voor een passpiegel staan en bekijk je lichaam van top tot teen. Stel je voor dat je jezelf voor de eerste keer ziet.
  2. Blijf jezelf bekijken terwijl je verschillende houdingen aanneemt; knielend, buigend, staand en zittend. Eerst met je benen gespreid en dan gesloten. Bekijk ook de lijn van je rug en je billen over je schouder. Wat zie je?
  3. Let op wat er bijzonder aan je is. Niet perfect, maar bijzonder. Dit zijn de kenmerken die jouw lichaam in de ogen van je partner aantrekkelijk en uniek maken. Zie jij ze ook?
  4. Net als ieder ander heb jij goede en minder goede punten. Bekijk je lichaam opnieuw, maar richt nu je aandacht op je pluspunten. De minder goede punten mogen er ook zijn. Ze horen erbij, als deel van het geheel. Accepteer ze, maar staar je er niet blind op.
  5. Richt nu je aandacht speciaal op de punten waarover je je de meeste zorgen maakt. Probeer deze met geheel nieuwe ogen te zien, zonder oordeel. Volgens de weegschaal ben je misschien een paar pond te zwaar, maar is dat extra gewicht echt zichtbaar? Of vergroot het juist je sensualiteit en heb je je vrouwelijke rondingen, waar je partner zo dol op is, juist daaraan te danken?
  6. Bekijk je private parts met een handspiegel in een gemakkelijke houding en in zo goed mogelijk licht. Probeer niet te oordelen en zeker niet te vergelijken met het standaardplaatje dat je in je hoofd hebt. Net als de rest van je lichaam is jouw intieme zone uniek en verschillen geslachtsdelen in maat, kleur en vorm van vrouw tot vrouw.
  7. Raak je vagina aan terwijl je deze visueel onderzoekt. Ga hier pas toe over als gewoon kijken jou geen moeite meer kost. Dit proces hoeft niet overhaast te worden en je mag dit moeilijk vinden. Je kunt altijd stoppen en zo vaak opnieuw beginnen als je wilt, al is het maar kort.
  8. Onderzoek nu je hele schaamstreek met je vinger. Herken je je clitoris, op de plek waar je kleine schaamlippen aan de voorkant samen komen? Schuif het huidkapje dat eroverheen ligt ietwat terug om hem goed te zien. Dit is het gevoeligste plekje van je vagina, dus wees voorzichtig bij aanraking.
  9. Laat je vingers terugglijden langs de kleine en grote schaamlippen en terug over het perineum en ervaar welke delen het gevoeligst zijn. Waar geniet jij het meest van?
  10. Onderzoek met je vingers ook de ingang van je vagina door de kleine schaamlippen te spreiden en zo de opening zichtbaar te maken. Geef je eigen grenzen aan en verken dit gebied op een manier die voor jou goed voelt.

Sluit het zelfonderzoek af met een milde beoordeling, waarbij je lief blijft voor jezelf. Goede vragen die je jezelf hierbij kunt stellen zijn: als ik nu in de spiegel kijk, voel ik me dan positiever en minder onzeker over mijn lichaam? En: zal ik me nu meer op mijn gemak voelen met een seksuele partner? Als je deze vragen met ja kunt beantwoorden, heb je een gigantische stap gezet. Herhaal dit onderzoek wekelijks, gedurende een periode van drie tot vier weken, voor het beste resultaat.

Ben je bij stap 6 (het vulva-onderzoek) blijven steken? Probeer het dan op een later moment nog eens opnieuw. Weet dat dit maar een momentopname was en dat je goed bent zoals je bent. Wil jij je lichamelijk bewustzijn juist verder vergroten? Nodig je partner dan uit om deze oefening met jou te doen. Zo ga je samen op een ontdekkingstocht die jouw seksuele plezier vergroot en jullie seksleven tot een hoger niveau tilt – mét ruimte voor masturbatie. 

Onthoud: “Je hebt een prachtig lichaam”

Van jezelf en je lichaam houden kost tijd, maar is een investering voor het leven. Er is namelijk niets zo kostbaar als zelfliefde. Om zelf positief en krachtig in het leven, maar ook vol vertrouwen tegenover een ander te staan. Soloseks is misschien voor nu nog een ver-van-jouw-bed-show, maar wel een van de manieren om dichterbij je seksuele zelf en een (nog) beter seksleven te komen. Om af te sluiten met de woorden van Woody Allen: “Geen kwaad woord over masturbatie. Het is seks met iemand van wie ik hou!”

 

 

Beoordeel dit verhaal

Eén Reactie

  1. Maximus 27 apr 2017

Plaats een Reactie

Ben je een robot? *