— “Een erotische ontdekkingstocht vol fantasie en verbeelding” —

06 Theo van Gogh

In 1994 voltooide Theo van Gogh geheel in eigen beheer de film ’06’, die ging over uit de hand gelopen telefoonseks en was gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Johan van Doesburg. Het werd de best bezochte Nederlandse speelfilm van dat jaar. Op het Nederlands Film Festival won de film de Speciale Juryprijs en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek.

06 Theo van Gogh

06 Theo van Gogh

06 gaat over Sara en Thomas (Ariane Schluter en Ad van Kempen). Ze kennen elkaar via een 06-lijn. De twee zijn allebei wanhopig op zoek naar menselijk contact en vinden een vreemd genoegen in de wekelijkse telefoontjes. De spelletjes en de leugentjes nemen toe. Thomas is een morsige architect, waar de eenzaamheid van afstraald.
Sara lijkt een verveelde huisvrouw, getrouwd en in een duur huis ook opzoek te zijn naar meer spanning in haar leven. He resultaat is een zinderende, keiharde en ongekuiste telefoon-oorlog, waar de vonken van af vliegen

Deze film, kleinschalig en met een laag budget geschoten in een periode van enkele dagen, is redelijk rechtlijnig van opzet. Er wordt gebruik gemaakt van slechts twee locaties: het huis van Sara, een eenzame vrouw, en het huis van Thomas, een mislukte architect. Door deze beperking die van Gogh zichzelf oplegt, ligt het accent steeds op de hoofdrolspelers. De acteurs doen het goed, zeker gezien het korte draai schema van de film en de spanningen tussen de twee zijn goed merkbaar. De sex in deze film komt trouwens, anders dan de cover doet vermoeden, vaak niet verder dan wat masturbatiescènes en zelfs dan houdt van Gogh de beeldvoering nog suggestief. Ben je op zoek naar een film met veel bloot dan zal je ook van een koude kermis thuiskomen. De film is een tikje gedateerd en qua taalgebruik af en toe behoorlijk plat en dat zal ook niet iedereen aanspreken.

NRC: Een verfrissende en goddank schaamteloze ode aan het voyeurisme, met briljante dialogen

genre: erotische speelfilm
regie: Theo van Gogh, Nederland 1994
beoordeling: 6.0 (0-10)

Bekijk trailer

Beoordeel dit verhaal

Plaats een Reactie

Ben je een robot? *