— “Een erotische ontdekkingstocht vol fantasie en verbeelding” —

Basic Instinct

De openingsscène is letterlijk en figuurlijk bloedstollend. Een heftige vrijscène met dodelijke afloop. Een politieman, die op het randje van schorsing leeft door overmatig alcohol- en cocaïnegebruik en te gewelddadig optreden, loopt nu door toedoen van interne zaken bij een psychiater, die tevens zijn vriendin is. Desondanks doet hij onderzoek naar een moord die uitgevoerd is zoals in een boek beschreven is. De schrijfster van dit boek is een ex-vriendin van het slachtoffer en daarom de hoofdverdachte. Zijn basis-gevoelens trekken hem echter naar de schrijfster toe waardoor hij gevaar loopt 31 steken met een ijspriem in zijn nek en borst te krijgen, maar wellicht is zij toch de dader niet, hoewel ze goed met een ijspriem om kan gaan.

basic instinct

basic instinct

Het draait allemaal om een serie moorden op mannen in het heetst van de daad begaan met een ijspriem en Sharon Stone is hoofdverdachte. Michael Douglas speelt de inspecteur die de zaak onderzoekt, maar erachter komt dat hij liever de hoofdverdachte persoonlijk onderzoekt, waarna zij een kat-en-muis spel begint dat zowel Douglas als de kijker telkens op het verkeerde been zet tot en met de verrassende ontknoping aan het slot.

De inmiddels klassiek geworden scène waarin Sharon Stone een kruisverhoor ondergaat, maar de heren volledig inpakt en de rollen ijskoud omdraait. Voor extra spanning zorgen de aan/uit relatie met de politiepsychologe en de vriendin van Sharon Stone. Dan is er nog de lesbische vriendin, de ook al mooie Roxy, gespeeld door Leilani Sarelle. Intrigerende en sensuele film met goed camerawerk van Jan de Bont. Een klassiek meesterwerk vol broeierige erotiek.

genre: erotische speelfilm
regie: Paul Verhoeven, USA 1992
beoordeling: 7.0 (0-10)

Bekijk trailer

Beoordeel dit verhaal

Plaats een Reactie

Ben je een robot? *