— “Een erotische ontdekkingstocht vol fantasie en verbeelding” —

Alles wat je moet weten over swingen; de basics

Swingen, je hebt er vast van gehoord. Iets met horloges in een kom, en degene die jouw horloge eruit vist, is je partner voor de rest van de avond. Maar klopt dit idee wel? “Onder swingen vallen alle vrijblijvende, seksueel getinte, georganiseerde evenementen voor jou en je partner”, legt Viva.nl uit in het artikel Swingen, Jullie Nieuwe Hobby? (2016).

Wat voor soorten swingen zijn er?
Mocht je nieuwsgierigheid geprikkeld zijn, is het handig om te weten dat er verschillende soorten swingersavonden bestaan – voor zowel de nieuwsgierige nieuweling als voor de wat meer ervaren stellen. Zo heb je Soft Swinging: “Sommige stelletjes die naar een swingersavond, beperken zich alleen tot een beetje rond kijken. Misschien flirten ze hier en daar een beetje en dan gaan ze naar huis”, zegt Viva. Handig voor als jullie wel willen weten of het iets voor jullie is, maar nog niet eerder aan partnerruil hebben gedaan. Naast Soft Swinging is er nog Soft Swap, waarbij je in het bijzijn van een ander stel seks hebt met elkaar, en Full Swap waarbij jullie seks hebben met een ander stel. “Daarbij is er nog de Bi-Swap, waarbij mensen van hetzelfde geslacht seks met elkaar hebben, en de Pay-Date”, zegt Swingers Nederland, de grootste Nederlandse swingers-website die je van alle ins en outs voorziet. Een pay-date is een betaalde date en komt niet vaak voor bij stellen, maar single mannen of vrouwen die worden uitgenodigd om te swingen, worden soms wel betaald.

Waarom swingen?
“Ons seksuele mogelijkheden en onmogelijkheden zijn echter door de evolutie gevormd in een periode van tienduizenden jaren. Monogamie kwam niet voor in de menselijke voorgeschiedenis. Veel stellen ervaren swingen als dé oplossing voor de problemen die voortkomen uit van zeer diep komende seksuele en relationele verlangens naar méér dan één partner”, leggen Tara en Ravi van website Eromatch.nl uit in het artikel The Lifestyle: Veelgestelde Vragen over Swingen.

Gelden er relatievoorwaarden voor swingen?
“Swingen kan alleen wanneer beide partners de lol ervan inzien […] en is niet voor ieder stel een geschikte lifestyle”, zegt Swingers Nederland. Volgens de expert-site moet je relatie vóór je begint met swingen aan een aantal eisen voldoen. Dit zijn niet de minste: “Een stabiele relatie; een gedeelde liberale opvatting over seks, een evenwichtige machtsverhouding in de relatie, uitstekende open communicatie tussen de partners, openheid en eerlijkheid over de eigen gevoelens en respect voor die van de ander, goede afspraken over grenzen en die afspraken respecteren en nakomen, bewezen probleemoplossend vermogen in de relatie, flexibel zijn en snel op elkaar kunnen reageren, ook in spannende situaties”, stelt Swingers Nederland. Mochten jullie door een lastige periode gaan en denken jullie dit op te kunnen lossen door nieuwe seksuele prikkelingen, is swingen geen goede optie.

Hoe zet je je eerste swing-stappen?
“Bepaal wat jullie zelf willen en wees niet teleurgesteld wanneer je niemand vindt die precies hetzelfde wil. Het belangrijkste is dat je jullie zelfgestelde grenzen niet overschrijdt en dat je voortdurend oplet of je partner het nog leuk vindt. Wees verstandig en begin eerst met softswing en ga pas de volgende keer verder nadat je daarover afspraken hebt gemaakt”, legt swing-expert Ravi van Eromatch.nl uit. Maar, wat als er jaloezie bij komt kijken – een logisch gevolg van je partner met een ander zien. “Breng jaloezie onder woorden. Jaloezie in het geval van seks met een andere partner is een normaal en gezond gevoel. Ontken jaloezie niet en verbiedt het al helemaal niet. Jaloezie is een menselijke emotie ter verdediging van de relatie. Laat je partner zich niet minder voelen omdat jij seks hebt met een ander. Ga niet de ander vergelijken met je partner en vraag je partner om ook niet zichzelf met de ander te vergelijken. Voel je verbonden met je partner terwijl je swingt en wanneer dat niet lukt, zoek je je partner op of laat hem of haar dat merken. Veel mensen vertonen jaloerse reacties in bepaalde situaties of bij bepaald gedrag. Probeer te achterhalen welke die situaties zijn of welk dat gedrag is en ga niet te diep in op de jaloezie op zich”, aldus Ravi. Nogmaals: een goede communicatie en wederzijds respect is cruciaal, ook als het om vrienden gaat; zorg in elk geval dat je de fout van Anna niet maakt (klik op de link voor het verhaal).

Wat zijn de beste swingersclubs in Nederland?
“De belangrijkste en ongetwijfeld de beste swingersclub in Nederland is Fun-for-Two in Moordrecht die geheel op stellen is ingesteld”, zegt Ravi. “Daarnaast vinden we een groot aantal kleinere clubs in Nederland. Deze clubs organiseren naast de parenavonden ook wel avonden waarop alleengaanden welkom zijn.” Daarbij is er de website Club Tijd die je voorziet van een gigantische lijst van alle parenclubs in Nederland; de moeite waard om te bekijken, er is voor iedereen wel een club die bij zijn of haar wensen aansluit.
Bestaan er afgezien van clubs ook datingsites voor swingers?
Die bestaan zeker! Als je nog niet klaar bent voor een evenement, kan je ook eerst rondkijken op een datingsite. “De drie beste websites volgens gebruikers zijn AdultMatch, RegioSwingers en Ondeugend Daten”, informeert dating-informatie-website Dating Mondo. Wel is het belangrijk om uit te kijken voor zogenaamde ‘fakers’ op internet: “Mensen die zich voordoen als swingers maar die heel andere bedoelingen hebben”, zegt Ravi. Afgezien van datingsites bestaan er ook swingersclubs.

Hoe kan ik mezelf beschermen tegen een SOA?
Bij Shespot.nl stellen we beschermde seks uiteraard hoog in het vaandel: je lichaam is je tempel, dus behandel het met zorg en pas er goed op. Over het algemeen schijnen swingers een goede seksuele hygiëne na te streven, maar “Alleen al doordat swingers meer seksueel contact hebben met verschillende mensen, lopen ze meer kans op een SOA”, stelt Swingers Nederland. Daarbij toont een onderzoek van de GGD, onder 130 swingers, aan dat swingers vooral hoog blijken te scoren op Chlamydia en Gonorrie – respectievelijk 12,3% en 5,4%. Natuurlijk moet je een condoom dragen, maar “SOA worden bij swingers vooral overgedragen door orale seks zonder condoom of beflapje, vingeren en aftrekken van meerdere partners direct na elkaar en onveilig (samen) gebruiken van speeltjes”, geeft de organisatie aan.

Wil je discreet een betrouwbare SOA test thuis doen? Wij kunnen je deze SOA-tests aanraden van OpenLab, deze gaan naar het lab in het ziekenhuis en worden anoniem gedaan. De testen zijn dezelfde als de je huisarts zou doen.

Beoordeel dit verhaal

Plaats een Reactie

Ben je een robot? *