— “Een erotische ontdekkingstocht vol fantasie en verbeelding” —

De Grote Tinder-handleiding

Een paar jaar geleden had dating-app Tinder al 1,2 miljoen Nederlandse gebruikers. Dit aantal is sindsdien gestegen, en er zijn meer dating-apps bijgekomen – denk aan Happn en Grindr en zelfs datingsite Lexa die inmiddels een eigen app heeft. Wat maakt dating-apps zo populair? “Daten via internet is veilig”, stelt datingpsycholoog Chiara Bijl in een interview met Cosmopolitan. “Veel mensen doen aan online dating, het is echt van deze tijd. Er is minder tijd en op deze manier een veel groter aanbod”, zegt Chiara Bijl. “Mensen hebben over het algemeen minder tijd en willen wel meer aanbod.” Maar, wat als het aanbod misschien wel groot is, maar je geen idee hebt wat je ermee moet? Voilà, speciaal voor jullie de grote Tinder-handleiding. Natuurlijk ook toepasbaar op de andere dating-apps die je veelvuldig gebruikt.

Waar moet je op letten wanneer je een profiel aanmaakt?

“Het is goed om te bedenken: ‘waar ben ik naar op zoek? Wat wil ik eigenlijk? Je hoeft niet per se de ware liefde te vinden, tenzij je dat zelf wilt natuurlijk”, legt Bijl uit. Alleen al het besef dat je niets verplicht bent, kan een hoop stress schelen. Als je uitgaat van waar jij naar op zoek bent, hoef je automatisch niet tegemoet te komen aan de eisen van een ander – wel zo prettig, want als iemand je dan leuk vindt, is dat ook daadwerkelijk om wie je bent en niet om hoe je je voordoet. Verder adviseert Bijl om niet al te veel van jezelf weg te geven op je profielfoto, en dat een foto waarop je met iets bezig bent een goede eerste indruk geeft van je persoonlijkheid. Lees een boek, vang een vis, doe wat je goeddunkt en laat een ander die foto maken.

Op date: waar moet je op voorbereid zijn?

Bij een eerste date moet je voorbereid zijn op het allerergste: zure lichaamsgeuren en gele tanden – grapje. Als het goed is hebben jullie afgesproken omdat jullie elkaar in elk geval via de app wel interessant vinden. Toch betekent dit niet dat jullie in de realiteit ook een match zijn. The Washington Post berichtte onlangs over een onderzoek door Stanford University en de University of California. De universiteiten deden onderzoek naar wat mensen belangrijk achten op een eerste date. Volgens de onderzoekers beoordeel je iemand in eerste instantie op persoonlijkheidskenmerken en, of je nu wil of niet, op zijn of haar uiterlijk. Dat is niets om je voor te schamen en het betekent ook niet dat je alleen maar op Doutzen Kroes en Michiel de Ruiter-achtige types valt, het heeft puur te maken met aantrekkingskracht. En ja, daar maken imperfecties wel degelijk deel van uit.

Op welke signalen moet je letten?

Volgens het onderzoek is, naarmate de avond vordert, conversatie het belangrijkst. Hartstikke leuk, maar jij kleurt al knalrood bij de gedachte dat je straks iets tegen de ober moet zeggen. Wat doe je? Volgens het onderzoek vinden vrouwen het zeer aantrekkelijk als mannen zich volledig op hen focussen en actief deelnemen aan het gesprek. Stel haar vragen, wees positief (tenzij ze vertelt dat ze haar goudvis vanavond door de wc heeft gespoeld) en gebruik het woord ‘jij’ zo vaak mogelijk. Voor vrouwen geldt: vertel over jezelf, gebruik ‘ik’ en ‘mij’, toon interesse maar stel niet te veel vragen en vermijd woorden als ‘misschien’ en ‘soort van’. Maar, stelt het onderzoek, ook de manier waarop we iets zeggen is bepalend voor succes. Vrouwen blijken een andere toonhoogte en intonatie aan te nemen wanneer ze iemand zien zitten en mannen variëren vooral in volume.

Wel of geen seks?

Dit lijkt een inkoppertje: alleen sex als jullie er allebei achter staan. Toch berichtte EU-commissaris Vera Jourova van Justitie in november 2016 dat niet iedereen dit idee naleeft. Het jongste rapport van Eurobarometer geeft zelfs aan dat een kwart van de mannen denkt dat ‘nee’ in sommige gevallen toch een ‘ja’ betekent. Voorbeelden: als ze dronken is, provocerend gekleed is, niet heel duidelijk nee zegt of zich niet verzet. Laten we meteen even één lijn trekken: nee is nee, misschien is nee, liever niet is ook nee. Daar hebben kleding, mate van beschonkenheid of verzet helemaal niets mee te maken. Twijfel je of je potentiële levenspartner je nog wel leuk genoeg vindt als je met hem of haar het bed deelt? Hallo, het is 2016 en de seksuele revolutie is al lang achter de rug. Moraal van het verhaal: doe wat goed voelt – en wat het antwoord ook is, dat kan natuurlijk alleen als je jezelf op waarde schat.

 

Moet je condooms meenemen?

 

“50% van de mensen heeft weleens sex gehad na de eerste date”, stelt onderzoek door Singlessite.nl. Daarbij is voor 70% van de ondervraagden sex na een eerste date volkomen acceptabel, terwijl dit geen indicatie hoeft te zijn voor een vervolgdate. De helft van de deelnemers aan het onderzoek gaf aan dat ze voor een date niet beslissen of ze wel of niet tussen de lakens duiken met hun afspraakje. Voor zowel mannen als vrouwen is condooms op zak hebben dus altijd een goed idee; je weet nooit hoe de avond loopt – misschien hebben jullie wel een chemie die je nog nooit hebt ervaren. En jezelf beschermen getuigt van zelfvertrouwen en volwassenheid, twee zeer aantrekkelijke dingen.

 

Hoe wijs je iemand af?

 

Vind je haar toch niet zo interessant als je dacht? Spant hij continu en heul nonchalant z’n biceps aan om te laten zien hoe gespierd ie wel niet is maar heeft hij verder minder te melden dan de deelnemers van Oh-oh Daar Gaan We Weer? Dan is het dus geen match. Hoe wijs je iemand op een nette manier af, zonder een deuk in haar ego te slaan of zijn gevoelens te kwetsen? Datingsite Pepper.nl heeft de gouden tips: Geef geen valse hoop, uitstel van executie is geen oplossing. Als je iemand niet in persona durft af te wijzen, kan een simpel sms’je ook voldoende zijn. Zeg: “Ik heb een leuke avond gehad, maar ik voel geen romantische klik. Ik wens je al het goeds en veel succes bij het vinden van een partner.” Wil je wel vrienden blijven? Dan kan je dat ook aangeven, maar alleen als je het echt meent.  Hebben jullie al een paar dates gehad, maar vind je diegene uiteindelijk toch minder leuk dan je dacht? Zeg dan: “Ik heb het erg naar mijn zin gehad met je en wil je graag bedanken voor de leuke tijd. Je bent een leuk persoon, en ik vind het erg jammer, maar ik zie geen toekomst voor ons samen.” Als je eerlijk blijft, maar de ander respecteert, is de kans groot dat diegene alleen maar een goed gevoel aan jullie dates overhoudt en vol zelfvertrouwen toekomstige dates in gaat.

 

Is een dating-app alleen voor seks of ook voor een relatie?

 

In juni 2016 toonde onderzoek van Nu.nl aan dat wanneer je je partner via een dating-app hebt ontmoet, je meer waarde hecht aan seks dan wanneer je je geliefde offline hebt gestrikt. “Van de mensen met een relatie antwoordde 41 procent ‘goede seks’. Van de respondenten die hun liefje online ontmoetten antwoordde maar liefst 59 procent hetzelfde op deze vraag”, schrijft journalist Evie Westland in Metro. En dat is dan ook het enige zinnige antwoord wat we op deze vraag kunnen geven. Het punt is, dat je zelf bepaalt waar je naar op zoek bent (zie vraag 1 van dit artikel). Of het je nu puur om seks gaat, of om een relatie. Het mooie van dating-apps is dat er miljoenen mensen op zitten die ook allemaal op zoek zijn naar seks of ware liefde, of iets ertussenin. Dan zit er vast wel iemand tussen met wie jij helemaal op hetzelfde niveau zit. Zit je echt totaal niet op een relatie te wachten, of komt een one-night-stand niet in jouw woordenboek voor? Maak dit gewoon vanaf het begin af aan duidelijk. Zeg bijvoorbeeld: “Het lijkt me leuk om een kop koffie te drinken, maar ik ben niet op zoek naar iets serieus.” Of: “Het lijkt me leuk om koffie te drinken, als dat succesvol is zoek ik een restaurant uit voor de tweede date.”

 

Uiteindelijk loopt het in het leven – en de liefde – vaak toch niet zoals je had gepland, en misschien is dat maar goed ook.

Wil je praten over je ervaringen met Tinder of praten met ervaringsdeskundigen? Neem dan een kijkje op het Shespot forum.

 

 

 

 

Beoordeel dit verhaal

Tags:

Plaats een Reactie

Ben je een robot? *