— “Een erotische ontdekkingstocht vol fantasie en verbeelding” —

Wat zijn afrodisiaca, welke zijn er en hoe werken ze: een handleiding.

Je hebt vast weleens gehoord van Aphrodite, de Griekse godin van de vruchtbaarheid, zinnelijke liefde en schoonheid. Volgens eeuwenoude traditie schenkt Aphrodite aan mensen het vermogen om lief te hebben en een hartstochtelijk verlangen te ervaren. In haar naam werden feesten gegeven, genaamd Aphrodisia, om Aphrodite te eren. Deze feesten gingen gepaard met zogeheten mysteriën (geheime erediensten voor één of meerdere godheden) die de zedelijkheid niet bevorderden. Je kunt je er vast wel iets bij voorstellen hoe die mysteriën eraan toe gingen. Sterker nog, een vorm van deze feesten zien we nog steeds in onze hedendaagse cultuur terug. Denk aan het erotische Wasteland, het vrijzinnige Burning Man of zelfs een romantische avond tussen twee (of meerdere) geliefden. Lust en passie zijn centrale thema’s in zowel kortstondige als langdurige liefdesrelaties.aphrodite_9
Liefde bestaat uit drie componenten, stelt psycholoog/wetenschapper Roos Vonk in haar boek Liefde, Lust en Ellende. Amerikaans psycholoog R.J. Sternberg zet deze drie componenten uiteen alszijnde intimiteit, passie en toewijding. “In een beginnende relatie is er vooral veel passie, maar nog geen toewijding. De intimiteit neemt toe, maar op een gegeven moment kun je niet meer intiemer worden”, legt Vonk in JAN Magazine uit. De intimiteit tussen je liefdespartner en jij heeft een piek bereikt en vanaf dat moment neemt de passie af. “Wat je uiteindelijk overhoudt heet kameraadschappelijke liefde”, zegt Vonk. Maar, voor veel vrouwen geldt dat ze, ondanks hun diepgaande liefde voor hun partner, wel nog steeds naar passie en de daarmee gepaard gaande lust verlangen. Toch is het niet eenvoudig om deze gevoelens net zo intens te ervaren als in het begin van je relatie; je kent elkaar nou eenmaal zo goed, dat het steeds moeilijker wordt om elkaar te verrassen, zeker in de slaapkamer.
Afrodisiaca, lustopwekkende middelen, worden al sinds jaar en dag gebruikt en zijn in verschillende vormen te verkrijgen – van kruidenextract tot synthetische middelen. Ook werken ze op drie verschillende manieren; op de geslachtsdrift, potentie of het seksueel plezier. Hieronder een korte uitleg van de meest populaire afrodisiaca voor vrouwen. Wat doen ze, hoe werken ze en waar dienen ze voor?

Colanoot

De colanoot is het zaad van een boom die in Afrika, Jamaica en Brazilië groeit. Het heeft een bittere smaak en wordt gebruikt vooral gebruikt om het hongergevoel te stillen of de spijsvertering te bevorderen. Colanoot heeft ook een lichte lustopwekkende werking: de hartslag gaat iets omhoog en je wordt alerter. “Het psychoactieve effect is echter sterker en anders dan koffie. Het uithoudingsvermogen neemt toe en honger wordt verdreven. Het zorgt voor een groter concentratievermogen, een helder denkvermogen, werkt licht afrodiserend en kan een zekere ‘high’ opwekken. Het vergroot je mentale en fysieke mogelijkheden op bijvoorbeeld het werk en bij het sporten, dansen of seks”, schrijft Azarius.nl, een webshop die de Colanoot verkoopt. Goed voor lange nachten, maar minder goed als je de volgende dag niet goed kunt uitrusten, want Colanoot kan ook een onrustig gevoel en slapeloosheid teweegbrengen.

Damiana

Damiana of Damiaanblad wordt verkocht als gedroogd blad van een plant met grote, geurende bloemen uit de tropische gebieden van Amerika. De oorsprong van het gebruik van Damiana als afrodisiacum ligt in Mexico, waar stammen het blad rookten of in thee verwerkten als liefdesdrank. Damiana wordt gebruikt als licht seksueel stimulerend middel, het zou dan ook direct de geslachtsorganen en de zenuwen stimuleren. “Uit onderzoek is gebleken dat de stoffen effect hebben op het centrale zenuwstelsel en de hormoonbalans. Het kruid geeft een ontspannend effect en de prikkeloverdracht tussen de zenuwcellen wordt verbeterd”, schrijft website Sociaalroken.nl. Bij vrouwen heeft Damiana als werking dat het de hormoonhuishouding in balans kan brengen, ook werkt het ontspannend en licht lustopwekkend. De high die je krijgt van Damiana roken, duurt ongeveer een uur en lijkt op de high die je ervaart door marihuana te roken, legt Jellinek.nl uit. Bereid je dus voor op een intense, maar relaxte vrijpartij.
Blauwe Lotus/Blauwe waterlelie
Blauwe Lotus wordt ook wel ‘Kruid van de goden’ genoemd en heeft een bijzonder verleden dat teruggaat tot het tijdperk van de farao’s. Blauwe en witte lotusbloemen waren de belangrijkste rituele planten in het oude Egypte. Als je erover denkt om deze bloem te gebruiken, weet dan dat je iets bijzonders in handen hebt. “Haar bladeren en bloembladeren worden al millennia lang gebruikt als stimulerend middel, ontspanningsmiddel, afrodisiacum en mild psychedelicum. Nu is het verkrijgbaar als bladpreparatie om te gebruiken in thee en rookwaren of als aromatherapie en tinctuur voor directe inname”, legt Zamnesia.nl uit.

Kanna/Channa/Kougoed

Kanna is een afrodisiacum in de vorm van een gefermenteerde vetplant die in Zuid-Afrika groeit. De plant staat bekend om zijn psycho-actieve en anti-depressieve werking, waarbij een mild euforisch gevoel wordt ervaren wanneer men op de plant kauwt. Het kan zowel verdovend als stimulerend werken, de werking hangt af van de dosering. “Kauwgoed verbetert bij inname de stemming, vermindert angst en stress en onderdrukt het hongergevoel. Het veroorzaakt milde euforie met in eerste instantie verhoogde alertheid, later gevolgd door sedatie. Gebruikers beschrijven eveneens een versterkt inlevingsvermogen in anderen”, aldus een artikel over de plant op Wikipedia. Belangrijk om te weten: gebruik Kanna nooit in combinatie met andere medicatie. Als je twijfelt, neem dan eerst contact op met je huisarts.

Calamus/Kalmoes/Zwanenbrood

Kalmoes is een moerasplant die van nature voorkomt in India en China, maar is door de mens ingevoerd in Europa en Noord-Amerika, waar hij tegenwoordig in bepaalde gebieden ook groeit. In grote hoeveelheden is Kalmoes giftig. De wortel van kalmoes heeft in de juiste, lage doseringen een afrodiserende, stimulerende en euforiserende werking, waardoor het “vermoeidheid kan tegengaan en seksuele zwakte kan oppeppen,” stelt Mens-en-gezondheid.nl. Lichamelijk gezien werkt de kalmoes spierontspannend en bloeddrukverlagend, en kan de plant zelfs worden ingezet als griepbestrijder. “Voor een helder, opgewekt gevoel: 1 theelepel poeder oplossen in een glas heet water en drinken op een nuchtere maag. Zeef het mengsel en drink er enkele koppen van. Verhoog voor een bewustzijnsverruimend effect de dosering naar behoefte”, adviseert Zamnesia.nl

Maca

Maca is een Peruaans knolgewas uit het Andesgebergte. Het wordt onder de noemer ‘superfood’ verkocht als een poeder dat de vrouwelijke hormoonspiegel in balans brengt. Sommige voedingsdeskundigen zoals Jesse van der Velde raden maca aan als dagelijks supplement voor de vrouwelijke hormoonspiegelbalans. Het is dan ook gewoon in de supermarkt te verkrijgen. Ook verhoogt maca het vrouwelijk libido – zeker bij vrouwen in de overgang – en werkt het bevorderend voor het uithoudingsvermogen. “De uitwerking die maca heeft op ons seksueel functioneren en ons libido is uitgebreid onderzocht. Wetenschappers stelden inderdaad vast dat maca stoffen bevat die lustopwekkende eigenschappen hebben”, schrijft Energiekevrouwenacademie.nl. Wij voorzien lange, energieke vrijpartijen, wat jij?

Afgezien van colanoot, damiana, blauwe lotus, kanna, kalmoes en maca zijn er nog veel meer afrodisiaca te verkrijgen, de meesten zitten zelfs in je dagelijkse maaltijden verwerkt. Denk aan knoflook, uien, oesters of aardbeien. Zoals je leest heeft elk afrodisiacum haar eigen werking, die ook nog eens per persoon verschilt. Begin altijd met een lage dosis en laat je van tevoren goed informeren. Heb je zelf weleens een afrodisiacum gebruikt of denk je erover na om het te gebruiken? Deel je ervaringen op het forum, we zijn benieuwd naar je verhaal.

Beoordeel dit verhaal

Er zijn nog geen reacties

Plaats een Reactie

Ben je een robot? *