— “Een erotische ontdekkingstocht vol fantasie en verbeelding” —

Interessant interview: zo voelt het om Tantra Teacher te zijn (deel 1)

Hoe voelt het als tantra een manier van leven voor je is? Zit er ook een keerzijde aan tantra? Wat betekent het om tantra teacher te zijn? Hoe is het om zo dicht bij anderen te mogen komen en ze te leren hoe ze hun leven een andere invulling kunnen geven dan ze tot nu toe hebben gedaan? Deze en andere vragen kwamen voort uit alle artikelen die we lazen om de Inleiding tot Tantra te kunnen schrijven. Daarom besloten we contact op te nemen met tantra-teachers Rakesh (40) en Elfriede (30), een stel dat lesgeeft in tantra, het Tantra Festival organiseert en inmiddels al drie jaar samen is (dankzij tantra).

Hoi Rakesh, hoe ben je tantrameester geworden?
“Nou, ik noem het liever ‘tantra teacher’, meester vind ik een wel heel groot woord. Ik ben al mijn hele leven bezig met tantra. Daar moet ik wel bij zeggen dat ik er een paar jaar uit ben geweest, maar ik ben ermee opgegroeid. Mijn ouders zaten bij een commune waar ik me tot mijn zevende in heb begeven. Op een gegeven moment is mijn moeder uit de commune gestapt, ze voelde zich er niet meer goed bij. Later, twintig jaar geleden, heb ik het weer opgepakt.”

Waarom heb je het na al die jaren weer opgepakt?
“Ik heb altijd een band gehouden met de leer, ik heb het altijd interessant gevonden en ben ernaar blijven leven.”

­­

Hoe is het om in zo’n commune op te groeien?
“Ik groeide op in een commune waar mensen de hele dag met zelfonderzoek bezig zijn. Gezamenlijk geeft dat een bepaalde sfeer. Je bent dan niet bezig met je carrière of gezin, maar je bent bezig als een geheel. Van ‘s morgens tot ‘s avonds zijn er meditaties en alles draait daarom. Dat geeft een hele andere energie zoals hier, nu, dat iedereen met zijn eigen dingen bezig is.”

“Ik vond tantra echt niet iets dat bij me paste”


Zijn er verschillende soorten communes?
“Ja hoor. De commune waarin ik ben opgegroeid, heet Osho. Het ging dus over Osho die over de leer sprak en op basis van zijn methodes meditaties aanbood die speciaal toegespitst waren westerlingen. Als je die doet, gebeuren er dingen met je; je krijgt inzichten over jezelf, je voelt je meer opengaan of maakt meer verbinding met je eigen lichaam. Dat zijn de effecten die de meditaties hebben. Als je dat met de hele groep doet heeft dat een krachtige werking.”

Wat is het grootste verschil tussen de tantraleer in het westen en in India? 
“In het westen is het veel meer gericht op eigen ervaring en in India is het een duidelijke, strakke leer. In het westen gaat het meer over dynamische meditaties, daar kan je verschillende invullingen aan geven. Met een leer bedoel ik duidelijk een tekst en boek. In het westen is het vrijer en dynamischer. En daarom ook veel leuker, denk ik.”

“Wat tantra doet is je hart openen naar anderen en de wereld”

“Ik denk dat tantra een van de lastigste leren is om te begrijpen. Je geeft er snel invulling aan, maar hoe langer je ermee bezig bent, hoe meer je realiseert dat het meer is dan dat. Er zijn zeven grote stromingen in India en daarbinnen nog zoveel soorten tantra. Hier in het westen is het helemaal een grote warboel. Binnen de tantra heb je ook verschillende kleuren, zoals rode tantra, witte tantra… Ik richt me op witte tantra. Die houdt zich bezig met de verbinding met de hogere energieën.”

Over hogere energieën gesproken… even terug naar die meditaties. Hoe gaan die in zijn werk?
“Er kan zoveel gebeuren tijdens een tantrameditatie. Een effect is dat je inzicht krijgt over dingen die je in de weg liggen om anderen in je hart toe te laten. Dus alles wat daarvoor in de weg ligt – concepten, denkbeelden, angsten, overtuigingen – komt naar de oppervlakte borrelen. Dat geeft een inzicht, daar kun je iets mee. Je stelt jezelf de vraag: “Wil ik dit nog vasthouden en toepassen of ligt het in de weg en is het niet meer nodig?”

Klinkt bevrijdend…
“Wat tantra doet is je hart openen naar anderen en de wereld. Boeddhisten beoefenen het pad van compassie, tantra heeft daar ook een link mee. Met het tantra festival, wat ik samen met Elfriede organiseer, proberen we dat over te brengen.” Elfriede haakt aan: “Rakesh en ik hebben elkaar leren kennen via de ‘scene’. Hij was VJ, ik masseuse op een feest. Toen we elkaar ontmoetten deden we allebei aan tantric dancen, we hebben elkaar dus via het leven en de energie leren kennen.”

Ben jij ook net als Rakesh opgegroeid met tantra?
“Nee hoor! Sterker nog, ik vond tantra echt niet iets dat bij me paste.”

“Ik dacht: “Dit is niks voor mij, hier moet ik niet zijn”


Maar nu geef je workshops tantra dancing…
“Voor ik Rakesh leerde kennen was ik niet zo van tantra. Ik had ooit wel tantra-workshops gedaan en was wel geïnteresseerd in ‘werkende sensualiteit’, dus de nieuwsgierigheid was er. De interesse in tantra is bij mij echt van zwart naar wit gegaan.”

Hoe is je je blik op tantra veranderd?
Het begon met dat ik bij bijeenkomsten kwam en dacht: “Dit is niks voor mij, hier moet ik niet zijn.” Ik zag veel negativiteit. In mijn ogen waren er allemaal mannen die iets van mij wilden en het voelde niet als een fijne plek, dus had ik het eigenlijk al afgeschreven. Toen kreeg ik iets met Rakesh en leerde ik via hem tantra kennen. Zo heb ik veel dingen over mezelf ontdekt, waaronder waar mijn weestand vandaag kwam. Ik leerde dat mij niets kan worden aangedaan.

Waar was je bang voor?
“Voor onwenselijk gedrag, dat mensen me aanraakten waar ik niet zou willen en ik vond het onprettig hoe anderen me benaderden. Ik dacht: “Gadver, ik moet hier weg.” Ik zag andere mannen als een soort bedreiging, alsof ze me iets kunnen aandoen. Nu kan ik er ook wel om lachen, het is wat het is en het hoeft mij niet te beïnvloeden. Ik voel me heel sterk, sta in mijn eigen kracht en heb het heft in eigen handen. Als iemand over mijn grenzen heen gaat, geef ik dat aan. Ik zorg voor mezelf, waardoor ik me kan overgeven.”

“Ik ben veiligheid in mezelf gaan vinden waardoor ik niet meer zo afhankelijk ben van anderen”

Wordt vervolgd…

Beoordeel dit verhaal

Plaats een Reactie

Ben je een robot? *